Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Ζώντας με άγχος σε περιόδους κρίσης

Ζώντας με άγχος σε περιόδους κρίσης

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
γυναίκα ζει με άγχος σε περιόδους κρίσης
Image credit: Ekaterina Bolovtsova / pexels.com

Το να ζει κανείς με άγχος γενικά στη ζωή του είναι πολύ δύσκολο. Είναι ένας καθημερινός αγώνας, που πολλές φορές μπορεί να καταλήξει σε κρίσεις πανικού ή ακόμα και σε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Αυτό, όμως, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να παραμείνετε υγιείς όταν τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά.


1. Απομακρυνθείτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Όταν αναφορές για θανάτους ή ασθένειες κατακλύζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι πιθανό το άγχος να κλιμακωθεί και να ξεφύγει από τον έλεγχό μας. Αρχίζετε να σκέφτεστε πώς να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, αν θα επιβιώσετε ή εάν θα μολυνθείτε από τη μετάδοση. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν καθημερινά τον αριθμό των θανάτων και των μολυσμένων και έτσι τα επίπεδα άγχους σας έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανεβούν στα ύψη.

Κλείστε, λοιπόν, την τηλεόραση, απενεργοποιείστε τον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας. Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον για λίγες ώρες και κάντε κάτι άλλο. Παρόλο που η κρίση μπορεί να είναι πολύ έντονη, μπορείτε ωστόσο να απομακρύνετε το μυαλό σας για λίγο από αυτό.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: Παραμένοντας ψύχραιμοι στην πανδημία


2. Εστιάστε στην υγεία σας

Η απομάκρυνση του μυαλού σας από την κρίση εστιάζοντας στη σωματική σας υγεία θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση άφθονης βιταμίνης C και η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στην κορυφή της σωστής διατροφής.

Επίσης, πολλές ασκήσεις, ακόμα κι αν πρέπει να μείνετε μέσα, θα βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους. Η γιόγκα είναι ένα καλό παράδειγμα σωματικής και ψυχικής άσκησης. Έτσι, αντί να αφήσετε το άγχος να κατακλύσει τη ζωή σας, ασχοληθείτε με την υγεία και την ευημερία σας. Αυτό απαιτεί κάποια πρακτική εξάσκηση, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα σας βοηθήσει.

3. Πάρτε το πιο ψύχραιμα

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να πουν ότι δεν βοηθάει να κοιμάσαι πολύ ή να παραμένεις ξαπλωμένος για ώρες, αυτή η επιλογή μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά για εσάς όταν το άγχος σας κατακλύζει. Προφανώς και χρειάζεται να παραμείνετε ενεργοί και υγιείς, να γυμνάζεστε και να ασχολείστε με αρκετές δραστηριότητες, αλλά χρειάζεστε επίσης και χρόνο διακοπής. Εάν αυτός ο χρόνος διακοπής περιλαμβάνει για εσάς και λίγες παραπάνω ώρες ύπνου, τότε κάντε το.

4. Παραμείνετε συνεπείς με τη φροντίδα του εαυτού σας

Κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων σε θέματα υγείας, θα σας δοθούν οδηγίες να χρησιμοποιήσετε προφυλάξεις ασφαλείας και πρακτικές υγιεινής. Ενώ πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας και να παραμένετε καθαροί, σε καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε, οι πρακτικές καθαριότητας είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι, αντί να πανικοβληθείτε, δοκιμάστε να μείνετε συνεπείς με το πλύσιμο των χεριών, την απολύμανση και τον καθαρισμό.

Όταν κάνετε τις κατάλληλες ενέργειες στη ζωή σας, μειώνεται το άγχος. Αισθάνεστε ότι έχετε έναν σημαντικό σκοπό να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Ωστόσο, θυμηθείτε να μην το παρακάνετε με τα μέτρα ασφαλείας και να μην μπλεχτείτε σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς ενασχόλησης με ζητήματα καθαριότητας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές μέτρο.

5. Βοηθήστε τους άλλους όσο μπορείτε

Εάν τυχαίνει να είστε κάποιος που δεν μπορεί να παραμείνει σε καραντίνα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και οι διάφορες δομές χρειάζονται τις υπηρεσίες σας, τότε βοηθήστε οποιονδήποτε μπορείτε, όσο μπορείτε, παραμένοντας αισιόδοξοι και θετικοί, χωρίς όμως να θυσιάζεστε. Για να είμαστε ουσιαστικά βοηθητικοί προς τους άλλους, πρέπει πρώτα να είμαστε καλά με εμάς τους ίδιους.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός - Προσοχή στο κενό


6. Μην απομονώνεστε εντελώς

Ναι, είναι σημαντικό να μείνετε ασφαλείς και στο σπίτι σας στις μέρες αυτές που διανύουμε. Ωστόσο, μπορείτε να διατηρήσετε επαφή με φίλους μέσω των κοινωνικών δικτύων ή του τηλεφώνου. Όταν μπορείτε, καλέστε την οικογένεια και τους φίλους σας. Όχι μόνο θα εκτιμήσουν ότι τους σκεφτήκατε, αλλά η επικοινωνία μαζί τους θα διαλύσει και τη μονοτονία της καθημερινότητας.

7. Εκπαιδεύστε άλλους

Εάν έχετε σημαντικές πληροφορίες για κοινή χρήση σχετικά με μια κρίση, είναι δική σας ευθύνη να κοινοποιήσετε αυτές τις οδηγίες. Επιπλέον, διδάξτε στα παιδιά σας τι πρέπει να γνωρίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό έχει διπλό αντίκτυπο στη ζωή σας: θα βοηθήσετε στην εκπαίδευση των άλλων ανθρώπων και θα απομακρύνετε το μυαλό σας από τους φόβους σας.

Οι κακές στιγμές θα περάσουν. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε αυτήν την πραγματικότητα που ζούμε. Ακόμα κι αν αυτά που χάνουμε είναι περισσότερα από αυτά που κερδίζουμε, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όσο το δυνατό μπορούμε παραπάνω τη λογική μας σκέψη. Είναι λογικό να έχετε άγχος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε τον έλεγχο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...