PsychologyNow Team

Tα σημάδια του άγχους στο σώμα μας

Tα σημάδια του άγχους στο σώμα μας

PsychologyNow Team
γυναίκα εμφανίζει σημάδια άγχους στο σώμα της
Image credit: Uday Mittal / unsplash.com

Το άγχος αφήνει ορατά σημάδια στον οργανισμό μας.


Αν ρωτούσαμε 100 διαφορετικούς ανθρώπους τι όψη έχει το άγχος και πώς αισθάνονται όταν έχουν άγχος, πιθανότατα θα παίρναμε 100 διαφορετικές απαντήσεις. Να θυμάστε ότι το άγχος είναι μια υποκειμενική εμπειρία, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να το βιώνει με διάφορους τρόπους. Ο ορισμός του άγχους περιλαμβάνει εξηγήσεις, όπως οι ακόλουθες:

1. Aίσθημα ανησυχίας, νευρικότητας ή ανησυχίας, συχνά για κάτι που πρόκειται να συμβεί

2. Κάτι που ανησυχεί κάποιον, ένα θέμα ή μια ανησυχία που προκαλεί άγχος

3. Ισχυρή επιθυμία να κάνουμε κάτι, ειδικά αν δεν υπάρχει λόγος ή είναι περιέργως ισχυρή η επιθυμία

Η δική μου παρελθοντική εμπειρία με το άγχος, το προσδιορίζει στο στομάχι μου. Οι αρνητικές σκέψεις ήταν τα ερεθίσματα που επηρέαζαν τις χημικές ουσίες στο σώμα μου και μου προκαλούσαν ένα αναστατωμένο στομάχι. Ήταν σαν να είχα φάει ένα πραγματικά πικάντικο φαγητό και το στομάχι μου αντιδρούσε.

Πολλοί θεραπευόμενοι μου έχουν αναφέρει μερικά από τα ίδια συναισθήματα, καθώς και ένα αίσθημα γενικής ανησυχίας, σαν να μην μπορούσαν να καθίσουν ακίνητοι και ότι περίμεναν κάτι (κακό) να συμβεί. Αυτό οδηγούσε σε μια αναταραχή που μπορεί να γίνει αισθητή όχι μόνο στο στομάχι τους αλλά και σε όλο το σώμα. Υπάρχουν πάνω από 100 συμπτώματα του άγχους και παρακάτω αναφέρω μερικά από αυτά.


Διαβάστε σχετικά: 15 σωματικά συμπτώματα του στρες που δεν πρέπει να αγνοούμε


Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει το μυαλό και το σώμα μας, φτάνοντας στο σημείο να μας κάνει να αισθανόμαστε σωματικά άρρωστοι. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν την αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος, το μούδιασμα, το αίσθημα φαγούρας, τη χρόνια κόπωση, τους πόνους στο στήθος, συμπτώματα παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος, απώλεια μαλλιών, πόνους και πολλά άλλα.

Αν υπάρχουν ήδη ιατρικά ζητήματα, ακόμη και ήσσονος σημασίας, όπως οι αλλεργίες, γνωρίζουμε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς και να ενισχύσει οποιεσδήποτε άλλες σωματικές ασθένειες που μπορεί να βιώνετε.

Μία σταθερή περίπτωση που παρατηρώ, είναι ότι πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στα επείγοντα πιστεύοντας ότι έχουν πάθει καρδιακή προσβολή. Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι η καρδιά τους είναι μια χαρά και το άγχος θεωρείται ο ένοχος.

Είτε πρόκειται για σφίξιμο στο στήθος, ένα γρήγορο καρδιακό παλμό, μια δυσκολία στην αναπνοή, έντονη εφίδρωση, αίσθημα ζαλάδας ή ναυτία, κλπ., το άγχος μπορεί να μιμηθεί ένα καρδιακό επεισόδιο.

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν άγχος, μπορεί πράγματι να πανικοβάλλονται. Μαζί με την αίσθηση ότι πάσχει η καρδιά τους, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για ένα αίσθημα εγκλωβισμού και ότι έχουν την ανάγκη να ξεφύγουν από κάτι. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και το αίμα ρέει πιο γρήγορα. Σίγουρα αυτό θα μας ζεστάνει και τα σώματά μας πλημμυρίζουν με χημικές ουσίες (ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη) και το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, μάς προετοιμάζει για την ανάληψη δράσης.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να προσπαθούμε να κοιμηθούμε και όχι να ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ημέρας. Φανταστείτε λοιπόν, να προσπαθείτε να χαλαρώσετε για να κοιμηθείτε, ενώ ακόμα και μερικά από τα παραπάνω να συμβαίνουν μέσα σας.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κοινές με το άγχος, όπως είναι η ανησυχία

Ενώ είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ίσως να κλωτσάτε με τα πόδια σας ή συνεχώς να αλλάζετε τη θέση του σώματός σας, να έχετε ξηρό στόμα και να χρειάζεστε να πιείτε κάτι ή συλλογιζόμενοι για όλα τα πράγματα που μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε, τότε μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να σας πάρει ο ύπνος.

Όταν τελικά μπορέσετε να κοιμηθείτε, πολλοί άνθρωποι περιγράφουν εφιάλτες συμπεριλαμβανομένων της αίσθησης ότι πέφτουν, ότι αποτυγχάνουν στη δραστηριότητα που βιώνουν στο όνειρο, ότι είναι παρατηρητές αντί να είναι σε θέση να δράσουν μέσα στο όνειρο ή να έλεγξουν τις πράξεις τους και ούτω καθ' εξής. Αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ξεκούραστο ύπνο, που, με τη σειρά του, δεν πρόκειται να βοηθήσει τα επίπεδα του άγχους σας δημιουργώντας ένα είδος φαύλου κύκλου.


Βιβλιογραφία:

  • Folk, J. & Folk, M. (2015, March). Anxiety symptoms (including anxiety attacks, disorder, and panic signs and symptoms). Retrieved from http://www.anxietycentre.com/anxiety-symptoms.shtml
  • Microsoft Encarta College Dictionary. (2001). New York, NY: St. Martin’s Press.

Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...