PsychologyNow Team

Πως να μετατρέψετε το άγχος σε υπερδύναμη

Πως να μετατρέψετε το άγχος σε υπερδύναμη

PsychologyNow Team
γυναίκα μετατρέπει το άγχος σε υπερδύναμη
Image credit: Miguel Bruna / unsplash.com

Αξιοποιήστε το άγχος προς όφελός σας.


Είναι γνωστό ότι το συνεχές υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, επίδοσης και ευεξίας.

Η ασθένεια, οι χαμένες μέρες εργασίας, η κατάθλιψη, η επιθετικότητα και τα προβλήματα σχέσεων είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις του.

Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, το ενδιαφέρον σας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής προσανατολίζεται προς την αποβολή του άγχους ή ακόμα και την αποφυγή του.

Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει; Σε κανέναν δεν αρέσει αυτή η ενοχλητική αίσθηση στο στομάχι ή η αντίδραση μάχης ή φυγής του οργανισμού. Συνήθως αντιδρούμε με άρνηση (Είμαι καλά!), με θυμό (Γιατί σ’ εμένα ;!) ή με απελπισία (Δεν μπορώ να το διαχειριστώ αυτό!).

Παραδόξως όμως, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα του άγχους οξύνουν την αντίληψη και την σκέψη, βελτιώνουν την απόδοση και οδηγούν πολλούς να δηλώσουν ότι Είμαι πολύ καλός στην διαχείριση κρίσεων.


Διαβάστε σχετικά: Οι θετικές επιδράσεις του άγχους


Είναι εφικτό να μάθει κανείς πώς να αξιοποιεί το άγχος προς όφελός του!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θεραπευόμενοί μου που υποφέρουν από άγχος, μου λένε ότι η ανησυχία που νιώθουν τους βοηθά να προβλέπουν προβλήματα και να φαντάζονται πιθανές λύσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που γνωρίζω ότι οι ενήλικες που έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες σε νεαρή ηλικία, μπορούν να έχουν τεράστια αποθέματα δύναμης για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες δυσκολίες και συχνά μπορούν να εκτιμήσουν περισσότερο τα αγαθά που τους χάρισε η ζωή.

Η διαφορά έγκειται στη νοοτροπία που υιοθετούμε όταν είμαστε αγχωμένοι. Επί χρόνια διδασκόμαστε ότι το άγχος είναι κακή νοοτροπία, ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής σημαίνει μηδενικό άγχος.

Όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με νέες έρευνες, η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας ότι το άγχος είναι καλό μας ωφελεί περισσότερο.

Εάν αντιμετωπίζετε το άγχος με τους παρακάτω τρεις τρόπους, μπορεί να είναι υγιές για εσάς.

1. Αναγνωρίστε το άγχος σας

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο βιώνετε το άγχος είναι το πρώτο βήμα για την σωστή διαχείριση του.

Με ποια μορφή εκδηλώνεται το άγχος; Έχετε αυτήν την ενοχλητική αίσθηση στο στομάχι σας, έναν δυνατό πονοκέφαλο ή την επιθυμία να κουκουλωθείτε στο κρεβάτι και να αποφύγετε τα πάντα και τους πάντες;

Μόλις εντοπίσετε την αντίδρασή σας στο άγχος, μην την αγνοήσετε! Παρατηρήστε την κάθε φορά που εκδηλώνεται, αναγνωρίζοντας ότι κάτι σας αγχώνει.

Τι είναι αυτή η αντίδραση; Τι είναι αυτό που την προκαλεί; Στην συνέχεια μπορείτε να ακολουθήσετε τα επόμενα βήματα.

2. Αξιοποιείστε το άγχος σας

Αφού το αναγνωρίσετε, το άγχος σας θα σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε αν το «ακούσετε». Αξιοποιήστε το άγχος σας αντί να περιμένετε να εξαφανιστεί ή να προσποιείστε ότι δεν υπάρχει.

Τι πρέπει να συμβεί; Τι πρέπει να κάνετε για να συμβεί αυτό; Χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου ή υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθετε;

Ίσως έχετε αναλάβει πολλά και έχετε χάσει την πολύτιμη ισορροπία σας. Ίσως ήσασταν πολύ απασχολημένοι να φροντίζετε άλλους που ξεχάσατε να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Είναι καιρός να αποκτήσετε μια νέα δουλειά; Μπορείτε να εντοπίσετε τα θέματα που αντιμετωπίζετε με τον σύντροφο σας για να σκεφτείτε πώς να βελτιώσετε την σχέση σας και να διαπιστώσετε αν είναι δυνατόν να σωθεί;


Διαβάστε σχετικά: Κατανοώντας το Άγχος: Η επίδραση των σκέψεων μας


3. Αποδεχτείτε πως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Έχουμε την τάση να στηριζόμαστε στις συνηθισμένες στρατηγικές διαχείρισης άγχους όταν αυτό μας χτυπάει την πόρτα. Μπορεί να κάνετε περισσότερη γιόγκα, τρέξιμο, διαλογισμό ή άλλες θετικές δραστηριότητες. Από την αρνητική πλευρά, μπορεί να πίνετε περισσότερο, να κάνετε πάρτι ή να κοιμάστε παραπάνω.

Αυτές οι θετικές και αρνητικές στρατηγικές σας βοηθούν να αποφύγετε το μήνυμα που σας στέλνει το άγχος σας. Το άγχος είναι ένα σήμα που πρέπει να προσέξετε. Σας λέει κάτι. Γι’ αυτό, χαιρετήστε το εγκάρδια, προσκαλέστε το να περάσει μέσα και πιείτε καφέ μαζί του, αποκωδικοποιώντας το μήνυμα.

Ευχαριστείστε το άγχος σας για την ευκαιρία που σας προσφέρει. Αποδεχτείτε την ευκαιρία να καλωσορίσετε την απαραίτητη αλλαγή στην ζωή σας. Αγκαλιάστε την εσωτερική σας δύναμη.

Το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να ευδοκιμήσετε, να είστε γενναίοι και να βελτιώσετε την εργασία και την ζωή σας.

Αισθάνεστε άγχος σήμερα; Τι μπορείτε να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα που προσπαθεί να σας επικοινωνήσει το άγχος σας; Πώς μπορείτε να είστε πολύ καλοί στην διαχείριση κρίσεων;


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου – Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: Πετρίνα Αχυριάτη, Μεταφράστρια,
MA in Translation

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...