PsychologyNow Team

Το «Κομμάτι που λείπει» και η εσωτερική μας ευτυχία

Το «Κομμάτι που λείπει» και η εσωτερική μας ευτυχία

PsychologyNow Team

Υπάρχουν κάποια βιβλία που τα διαβάσαμε σαν παιδιά και μας ταξίδεψαν, όμως χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να καταλάβουμε το πραγματικό νόημα που έκρυβαν. Διαβάζοντας τα βιβλία αυτά ως ενήλικες τα νιώθουμε σαν μια αγκαλιά, μια υπενθύμιση πως όλα θα πάνε καλά, όσο δύσκολα και αν φαντάζουν τα πράγματα.


Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και Το κομμάτι που λείπει του Shel Silverstein. Μια τρυφερή αλληγορία για την ευτυχία και την αυτοπραγμάτωση που εκδόθηκε το 1976. Το βιβλίο αυτό, που έχει συγκινήσει εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση των Άγγελου Αγγελίδη - Μαρίας Αγγελίδου.

Τι είναι τελικά «Το κομμάτι που λείπει»;

BIBLIO TO KOMMATI POU LEIPEI EΠόσες φορές έχετε αναλογιστεί τη ζωή σας και έχετε αισθανθεί ένα κενό σαν κάτι να λείπει; Δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τι ακριβώς είναι και αυτό σας προκαλεί αφάνταστη δυσφορία.

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας περιγράφει την ιστορία ενός σχεδόν ολόκληρου κύκλου που αναζητά ένα «κομμάτι που λείπει» για να τον ολοκληρώσει. Ο ήρωας απεικονίζεται με μια μίνιμαλ φιγούρα που κατρακυλά αναζητώντας αγάπη και σκοπό. Όπως τα περισσότερα κείμενα του συγγραφέα, έτσι κι αυτή η ιστορία αποτελεί μια διαχρονική αλληγορία που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις και απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Μέσω της λιτής περιγραφής αποτυπώνεται η συχνή αίσθηση ότι η ανακάλυψη του δικού μας κομματιού που λείπει –όποιο κι αν είναι αυτό– θα μας κάνει ευτυχισμένους. Τις περισσότερες φορές, δεν ξέρουμε τι είναι καλύτερο για εμάς και η ματαιότητα της αναζήτησης του ιδανικού μπορεί να μας καταβάλλει.

Ο Silverstein απεικονίζοντας αυτό το αίσθημα ματαιότητας θέλει να θυμίσει στους μικρούς (και μεγάλους) αναγνώστες του βιβλίου ότι στην φύση δεν υπάρχει το «τέλειο». Αν κοιτάξουμε προσεκτικά γύρω μας θα δούμε ότι τα πράγματα, ακόμη και όταν είναι «ελλιπή», είναι επίσης τέλεια με τον τρόπο τους.

Το Κομμάτι που λείπει λέει στον κύκλο ότι μπορεί να ανήκει κάπου και ταυτόχρονα να είναι ο εαυτός του.

Τι σημαίνει όμως το να νιώθεις ο εαυτός σου σε μια σχέση;

Τελικά δεν χρειάζεται να βρούμε το άλλο μας μισό για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι, αλλά να κοιτάξουμε μέσα μας, να μας αγαπήσουμε και να μας αποδεχθούμε για αυτό που είμαστε.

Σύμφωνα με το βιβλίο, η πραγματική ικανοποίηση βρίσκεται στην απόρριψη της ιδέας ότι υπάρχει το ιδεατό που θα μας κάνει ευτυχισμένους. Αν μπορούμε να αγκαλιάσουμε το παιδί μέσα μας, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε και πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Σχέσεις που θα δημιουργηθούν όχι επειδή έχουμε ανάγκη κάποιον άλλον για να είμαστε χαρούμενοι, αλλά επειδή απλώς απολαμβάνουμε την ύπαρξη του στη ζωή μας.

Αν όμως δεν μπορούμε να γεμίσουμε αυτό το κενό μέσα μας και παραδοθούμε σε μια ατέρμονη αναζήτηση για το κομμάτι που λείπει τελικά θα καταλήξουμε να είμαστε πολύ δυστυχισμένοι… έτσι τουλάχιστον συμπεραίνει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας όταν βλέπει ότι όλη αυτή η αναζήτηση δεν του προσφέρει τη χαρά που φαντάζονταν.

Και τελικά ο ήρωας καταλήγει στην σκέψη, μήπως το να «ψάχνει κανείς το κομμάτι που του λείπει» οδηγεί σ’ ένα πολύ όμορφο ταξίδι αυτοπεποίθησης και αυτογνωσίας;

BIBLIO TO KOMMATI POU LEIPEI E1

Η αλληγορία στα βιβλία του Shel Silverstein

Μπορεί να είναι ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς παιδικών βιβλίων αλλά τα βιβλία του απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ενώ οι ιστορίες που αφηγούνται μπορούν να ερμηνευθούν πολυδιάστατα. Στην πολυεπίπεδη ερμηνεία συμβάλλει και η ασπρόμαυρη εικονογράφηση. Και αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία του συγγραφέα.

Τα βιβλία του βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών από το περιοδικό Time. Είναι στις λίστες με τα πιο πολυ-δανεισμένα παιδικά βιβλία μεγάλων δημόσιων βιβλιοθηκών των ΗΠΑ αλλά και στις προτάσεις των βιβλιοθηκονόμων.

BIBLIO TO KOMMATI POU LEIPEI E2


Το Κομμάτι που Λείπει του Shel Silverstein κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr. Μια υπέροχη μινιμαλιστική αλληγορία για την αληθινή αγάπη που εξελίσσει και ολοκληρώνει τον άνθρωπο.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...