PsychologyNow Team

Το κοινωνικό άγχος μας δυσκολεύει να θυμηθούμε τις θετικές εμπειρίες

Το κοινωνικό άγχος μας δυσκολεύει να θυμηθούμε τις θετικές εμπειρίες

PsychologyNow Team
γυναίκα με κοινωνικό άγχος δυσκολεύεται να θυμηθεί τις θετικές εμπειρίες
Image credit: Joseph Gruenthal / unsplash.com

Τα άτομα με κοινωνικό άγχος δυσκολεύονται να θυμηθούν κοινωνικές θετικές εμπειρίες, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognition & Emotion.


Η μελέτη διαπιστώνει ότι υπάρχουν περισσότερα ερευνητικά στοιχεία πως το κοινωνικό άγχος συσχετίζεται με προκαταλήψεις της μνήμης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους συσχετίζονται με προκαταλήψεις της μνήμης αναφορικά με αυτοβιογραφικές πληροφορίες και ιδιαίτερα προκαταλήψεις ως προς τις αρνητικές κοινωνικές πληροφορίες, εξηγούν οι ερευνητές.

Μας ενδιέφερε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε εάν αυτές οι προκαταλήψεις προκύπτουν μόνο ως αποτέλεσμα αρνητικών κοινωνικών πληροφοριών ή εάν επεκτείνονται και σε θετικές κοινωνικές ή ακόμη και μη κοινωνικές πληροφορίες, προσθέτουν.

Για το σκοπό της έρευνας, 197 συμμετέχοντες κλήθηκαν να φανταστούν δέκα συγκεκριμένα κοινωνικά και μη κοινωνικά σενάρια. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να θυμηθούν όσα περισσότερα από αυτά μπορούσαν, αν το αποτέλεσμά τους ήταν θετικό ή αρνητικό, καθώς και συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Συγκρίναμε στους συμμετέχοντες την αποτελεσματικότητα της μνήμης τους για τα φανταστικά κοινωνικά και μη κοινωνικά σενάρια που θυμήθηκαν στη συνέχεια, είτε με θετικό είτε με αρνητικό αποτέλεσμα: για παράδειγμα, ένα ραντεβού (κοινωνικό) όπου δέχτηκαν ένα κομπλιμέντο (θετικό) ή ένα αγενές σχόλιο (αρνητικό) ή η ετοιμασία ενός δείπνου (μη κοινωνικό) που να είναι πολύ νόστιμο (θετικό) ή να έχει απαίσια γεύση (αρνητικό), αναφέρουν οι ερευνητές.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να διαχειριστείτε το ψυχοκοινωνικό στρες


Όταν κάναμε αυτές τις συγκρίσεις, λάβαμε υπόψη μας τον βαθμό του κοινωνικού άγχους μέσα από τις αυτοαξιολογήσεις των συμμετεχόντων. Βρήκαμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το επίπεδο κοινωνικού άγχους που βίωναν, παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα μνήμης για τα μη κοινωνικά σενάρια.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μία συγκεκριμένη προκατάληψη μνήμης μεταξύ των συμμετεχόντων με τα υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αποτελεσματικότητα της μνήμης για τα κοινωνικά σενάρια ήταν διαφορετική, ανάλογα με το επίπεδο κοινωνικού άγχους των συμμετεχόντων. Βρήκαμε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα κοινωνικού άγχους είχαν χειρότερη μνήμη ως προς τις λεπτομέρειες των σεναρίων που είχαν θετικό αποτέλεσμα, δηλώνουν οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τέτοιου είδους θετικές πληροφορίες είναι λιγότερο αξιομνημόνευτες για αυτούς τους συμμετέχοντες, επειδή δεν συμφωνούν με το τυπικό αρνητικό κοινωνικό σχήμα που παρουσιάζουν τα άτομα με υψηλά επίπεδα κοινωνικού άγχους, εξηγούν.

Οι ερευνητές θέλουν να διεξάγουν μια επιπρόσθετη μελέτη για να δουν εάν τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες κληθούν να θυμηθούν λεπτομέρειες από θετικά και αρνητικά κοινωνικά και μη κοινωνικά γεγονότα που όμως έχουν βιώσει οι ίδιοι.

Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε αν το κοινωνικό άγχος που βιώνουν συνδέεται με έκπτωση μνήμης ως προς τις πραγματικές κοινωνικές πληροφορίες, γεγονός που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην κατανόηση των αυτοβιογραφικών προκαταλήψεων μνήμης στη Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους γενικότερα, συνοψίζουν οι ερευνητές.


Έρευνα: tandfonline.com
Απόδοση: Ιωσηφίνα Πασχαλίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...