PsychologyNow Team

Γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

PsychologyNow Team
κύτταρα καρκίνου στον οργανισμό
Image credit: National Cancer Institute / unsplash.com

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον παγκόσμια επιδημία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.


Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ απαριθμεί περισσότερους από δώδεκα καρκίνους που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Αλλά το πώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου δεν έχει αποσαφηνιστεί. Το εργαστήριο της Μάρσα Μόουζες στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, διαπιστώνει τώρα μια άμεση σύνδεση, με πιθανές επιπτώσεις στον έλεγχο και τη θεραπεία του καρκίνου.

Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Εστιάζοντας σε έναν κοινό καρκίνο, τον καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, η Μόουζες και η ομάδα της παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων σε όγκους που προηγουμένως βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση ή νεοαγγείωση. Μόλις τροφοδοτηθούν με παροχή αίματος, οι όγκοι μεγαλώνουν και γίνονται πιο απειλητικοί.

Η ομάδα έδειξε στη συνέχεια, σε έρευνα σε ποντίκια, ότι η χορήγηση ενός φαρμάκου για την αναστολή του σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων διατήρησε τους όγκους του μαστού στην αδρανή τους κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι μόλις τα αιμοφόρα αγγεία εισβάλουν σε έναν όγκο, ο όγκος μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται εκθετικά. Αν μπορούμε να καθυστερήσουμε τους όγκους από το να βγουν από τον λήθαργο ή από το να αναπτυχθούν πρόωρα, θα ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Παρακολουθώντας τους όγκους να βγαίνουν από τον λήθαργο

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σύνθετο μοντέλο που περιλάμβανε παχύσαρκα ποντίκια σε εμμηνόπαυση, το οποίο θα τους επέτρεπε να παρατηρούν τη νεοαγγείωση των όγκων σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια έκαναν έγχυση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού, που περιείχαν ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση, στα μαστικά λιπώδη μαξιλάρια τόσο των παχύσαρκων όσο και των αδύνατων ποντικών.

Τέλος, για να ανιχνεύσουν την εισβολή νέων αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, έκαναν έγχυση μιας άλλης ένωσης, της λουσιφερίνης, στην κυκλοφορία του αίματος των ζώων. Όταν η λουσιφεράση και η λουσιφερίνη συναντηθούν, ανάβουν ως βιοφωταύγεια, υποδεικνύοντας ότι τα αιμοφόρα αγγεία έχουν φτάσει στον όγκο.

Στη συνέχεια, η ομάδα παρακολούθησε την επακόλουθη ανάπτυξη του όγκου μέσω μιας σειράς μελετών απεικόνισης.

Αρχικά, οι όγκοι δεν άναβαν επειδή δεν έφταναν σε αυτούς αιμοφόρα αγγεία (και επομένως δεν έφτανε η λουσιφερίνη). Αλλά μέσα σε τρεις έως έξι εβδομάδες, τα αιμοφόρα αγγεία άρχισαν να εισβάλλουν στους όγκους των παχύσαρκων ποντικών, οι οποίοι φωτίστηκαν δραματικά. Αντίθετα, οι όγκοι στα μη παχύσαρκα ποντίκια εξακολουθούσαν να είναι αδρανείς στις 12 εβδομάδες.


Διαβάστε σχετικά: Καρκίνος: Η μάστιγα του αιώνα


Σήματα από τα λιποκύτταρα

Συνεχίζοντας τις έρευνές τους, διαπίστωσαν ότι τα λιποκύτταρα από τα παχύσαρκα ποντίκια εξέκριναν υψηλότερα επίπεδα ουσιών που προάγουν την αγγειογένεση: λιποκαλίνη-2, αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα και βασικό αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών. Αυτά προφανώς επέτρεψαν στους όγκους να βγουν από τον λήθαργο και να αρχίσουν να εξελίσσονται.

Με την παχυσαρκία, τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν πολύ, και καθώς συμβαίνει αυτό, λιμοκτονούν και αρχίζουν να πεθαίνουν μέσω απόπτωσης, γεγονός που συχνά οδηγεί σε φλεγμονή. Αυτό αναγκάζει τα λιποκύτταρα να εκκρίνουν αγγειογενετικούς παράγοντες για να φέρουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσουν την παροχή οξυγόνου. Εάν υπάρχει ένας αδρανής όγκος στον ιστό, περιβάλλεται τώρα από αυτό το φλεγμονώδες, αγγειογενετικό μικροπεριβάλλον και μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Όταν τα παχύσαρκα ποντίκια έλαβαν Sunitinib, ένα φάρμακο που αναστέλλει τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων, η λανθάνουσα κατάσταση του όγκου παρατάθηκε και αυξήθηκε η επιβίωση χωρίς τον όγκο. Το εργαστήριο έχει πλέον δείξει σε πολλαπλά μοντέλα ποντικιών ότι τέτοιοι αναστολείς μπορούν να διατηρήσουν τους όγκους του μαστού σε λανθάνουσα κατάσταση.

Βιοδείκτες παχυσαρκίας και καρκίνου στα ούρα

Το εργαστήριο θέλει τώρα να μεταφράσει αυτά τα ευρήματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αξιοποιώντας το γνωστό βιοαποθετήριο ούρων του. Το όραμα του εργαστηρίου είναι να ελέγχει τις παχύσαρκες ή υπέρβαρες γυναίκες για καρκίνο του μαστού, εξετάζοντας τα ούρα τους για βιοδείκτες που υποδεικνύουν ότι ένας όγκος έχει αγγειοποιηθεί και έχει αρχίσει να αναπτύσσεται - ακόμη και πριν γίνει αισθητός.

Οι γυναίκες με θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποβληθούν σε θεραπεία με έναν αναστολέα του σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων ή άλλα στοχευμένα φάρμακα για να κρατήσουν τον καρκίνο τους σε λανθάνουσα κατάσταση ή τουλάχιστον να τον επιβραδύνουν. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη προσδιορίσει μια ομάδα βιοδεικτών ούρων και επικυρώνει τη χρησιμότητά τους σε διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Σε μια σχετική έρευνα, η ομάδα συγκρίνει δείγματα ούρων γυναικών πριν και μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση για την παχυσαρκία, για να δει αν οι βιοδείκτες αλλάζουν μετά την επέμβαση. Εάν κάποια από τις γυναίκες αναπτύξει καρκίνο του μαστού, η ομάδα μπορεί να αναζητήσει δείκτες στα προηγούμενα δείγματα ούρων τους που θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει τον καρκίνο.

Ανάλυση του λιπώδους ιστού

Οι ερευνητές διερευνούν επίσης πώς αλλάζει ο λιπώδης ιστός στο πλαίσιο του καρκίνου μέσω ενός βιοαποθετηρίου λιποκυττάρων (λιποκυττάρων) από γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές έχουν λάβει λιπώδη ιστό (λιπώδη ιστό) γύρω από όγκους του μαστού που είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά και για να το συγκρίνουν, έλαβαν λιπώδη ιστό του μαστού από υγιείς γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αλληλουχία RNA και άλλες προσεγγίσεις για να αναζητήσουμε διαφορές σε γονίδια που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται για να δούμε ποιους παράγοντες εκκρίνει ο ιστός, λένε οι ερευνητές. Στη συνέχεια μπορούμε να εξετάσουμε αυτούς τους παράγοντες για να δούμε πώς επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα. Μόλις έχουμε έναν πίνακα στόχων, μπορούμε να δοκιμάσουμε να τους εξουδετερώσουμε σε ζωντανά ποντίκια, για να δούμε αν αυτό επηρεάζει την εξέλιξη του όγκου.

Μέσω αυτών και άλλων πόρων, απώτερος στόχος του εργαστηρίου είναι να αποκτήσει γνώσεις για τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία γενικά.

Η συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και πολλών μορφών καρκίνου επιτέλους αναγνωρίζεται, λέει η Μόουζες. Έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε τους μηχανισμούς που διέπουν αυτές τις συσχετίσεις και να τους αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για αυτούς τους ειδικούς τύπους καρκίνου.


Έρευνα: Roopali Roy et al, Escape from breast tumor dormancy: The convergence of obesity and menopause, Proceedings of the National Academy of Sciences (2022). DOI: 10.1073/pnas.2204758119

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...