PsychologyNow Team

Οι διαταραχές προσωπικότητας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου

Οι διαταραχές προσωπικότητας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου

PsychologyNow Team
άνδρας με διαταραχές προσωπικότητα έχει αυξημένο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου
Image credit: freepik/ freepik.com

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (Non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD), η πιο διαδεδομένη αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στις εύπορες κοινωνίες, συνδέεται άρρηκτα με διαταραχές της προσωπικότητας.


Η έρευνα αποκαλύπτει μια τριπλάσια πιθανότητα διαταραχών προσωπικότητας σε ασθενείς με NAFLD, χωρίς να συσχετίζεται με άλλες ηπατικές νόσους ή κοινά θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Ενώ η γνώση και η αναγκαιότητα του διατροφικού ελέγχου και της άσκησης μεταξύ των ασθενών με NAFLD είναι διαδεδομένη, η προσήλωσή τους σε αυτούς τους τρόπους ζωής επηρεάζεται σημαντικά από τις ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές και το δυνητικά εξωτερικό σημείο ελέγχου.

Η μελέτη υπογραμμίζει έτσι την αναγκαιότητα εξέτασης των στάσεων απέναντι στη διατροφή και την άσκηση, με στόχο την ανάλυση των κινήτρων και την αποτελεσματική θεραπεία στη διαχείριση της NAFLD και τη φροντίδα μετά τη μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι, ενώ οι ασθενείς με NAFLD γνωρίζουν ότι πρέπει να προσέχουν τη διατροφή και την άσκησή τους για να διατηρούν τη νόσο υπό έλεγχο, συχνά παρουσιάζουν ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές.

Η NAFLD έχει γίνει η πιο συχνή αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στις πλούσιες κοινωνίες - υπεύθυνη για σημαντική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με το ήπαρ.

Μέχρι και ένας στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από λιπώδη ηπατική νόσο. Ενώ στα αρχικά της στάδια μπορεί να υπάρχουν λίγα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι διαβητικοί.

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα - μια πιο σοβαρή μορφή της NAFLD, όπου το ήπαρ έχει φλεγμονή - είναι η πιο κοινή αιτία κίρρωσης στις βιομηχανικές χώρες, όπου οι θάνατοι από ηπατική νόσο έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση BMC Gastroenterology, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς με NAFLD έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαταραχή προσωπικότητας σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο.

Οι επιστήμονες ζητούν να ελέγχονται οι ασθενείς με NAFLD για διαταραχές προσωπικότητας - εάν εντοπιστούν, αυτές οι διαταραχές ψυχικής υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν οι ασθενείς αρχίσουν να προσπαθούν να ελέγχουν τη διατροφή τους και να ασκούνται περισσότερο.

Ο ερευνητής Δρ. Τζόναθαν Κάτλινγκ, σχολίασε: Η διαπίστωση αυξημένου επιπολασμού διαταραχών προσωπικότητας σε ασθενείς με NAFLD είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή - γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που σχετίζεται με όλες τις ηπατικές νόσους, αλλά μόνο με εκείνους που πάσχουν από NAFLD.

Είναι σημαντικό ότι δεν φαίνεται να πρόκειται για ένα γενικότερο ζήτημα ψυχικής υγείας, καθώς ούτε το άγχος ούτε η κατάθλιψη βρέθηκαν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ομάδων - παρά το γεγονός ότι και οι δύο ψυχιατρικές διαταραχές συχνά συνδέονται με τη χρόνια ηπατική νόσο.


Διαβάστε σχετικά: Τι είναι η Διαταραχή Προσωπικότητας;


Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, αν και απλά μέτρα όπως οι αλλαγές στη διατροφή και η αυξημένη άσκηση αποδεδειγμένα προλαμβάνουν την εξέλιξη της νόσου στη NAFLD, είναι συχνά δύσκολο να πειστούν οι ασθενείς να ακολουθήσουν προγράμματα διατροφής και άσκησης. Αυτό μπορεί να αντανακλά το γεγονός ότι οι ασθενείς αυτοί συχνά ενθαρρύνονται να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών και θερμίδων για να αντιστρέψουν τη διατροφική μείωση που παρατηρείται συνήθως στη χρόνια ηπατική νόσο.

Οι ασθενείς με NAFLD γνωρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις των τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, αλλά συχνά δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για ένα βελτιωμένο τρόπο ζωής. Ακόμη και μεταξύ των ασθενών που μεταμοσχεύθηκαν για NAFLD, τα δύο πέμπτα των ασθενών εμφάνισαν σημάδια υποτροπής της νόσου εντός πέντε ετών από τη μεταμόσχευση.

Ο Κάτλινγκ πρόσθεσε: Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν την επείγουσα ανάγκη να εξεταστούν οι στάσεις απέναντι στη διατροφή και την άσκηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς να παρακινήσουμε τους ασθενείς με NAFLD και να παρέχουμε αποτελεσματικότερη θεραπεία - αποτρέποντας την επανεμφάνιση της νόσου μετά τη μεταμόσχευση ήπατος.

Ένας παράγοντας που καθορίζει τη στάση ενός ασθενούς απέναντι στην απώλεια βάρους είναι το εσωτερικό ή εξωτερικό κέντρο ελέγχου - ή πόσο έλεγχο πιστεύουν ότι ασκούν στα γεγονότα της ζωής τους. Οι ασθενείς με υψηλό εσωτερικό κέντρο ελέγχου αντιλαμβάνονται τα γεγονότα της ζωής ως αποτέλεσμα των δικών τους ενεργειών και είναι πιο πιθανό να επιτύχουν την απώλεια βάρους.

Οι πάσχοντες από NAFLD, μάλλον όπως τα άτομα με διαταραχές κατάχρησης ουσιών, μπορεί να έχουν αυξημένο εξωτερικό κέντρο ελέγχου - βλέποντας τα γεγονότα της ζωής ως εκτός του ελέγχου τους και αγωνιζόμενοι να κάνουν και να διατηρήσουν τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή και το πρόγραμμα άσκησης που αποτρέπουν την εξέλιξη της νόσου στα πιο σοβαρά, μη αναστρέψιμα στάδια της νόσου.

Η NAFLD είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και μια πολύπλευρη νόσος, με κύριους παράγοντες κινδύνου την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Λόγω της στενής σχέσης με την παχυσαρκία, η επικράτηση της NAFLD εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς οι δυτικές κοινωνίες μάχονται με τα αυξανόμενα ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.


Έρευνα: Behaviour regulation and the role of mental health in non-alcoholic fatty liver disease by Jonathan Catling et al. BMC Gastroenterology
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...