PsychologyNow Team

Ανακαλύφθηκε πιθανή εγκεφαλική σύνδεση μεταξύ του στρες και του συναισθηματικού φαγητού

Ανακαλύφθηκε πιθανή εγκεφαλική σύνδεση μεταξύ του στρες και του συναισθηματικού φαγητού

PsychologyNow Team
γυναίκα με στρες τρώει συναισθηματικό φαγητό
Image credit: DCStudio / freepik.com

Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να μας ανακουφίσει από το στρες και την ένταση και να μας προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου. Για πρώτη φορά, οι ερευνητές βρήκαν το μόριο που ενοχοποιείται για αυτή τη συνήθεια που είναι δύσκολο να διακόψουμε.


Αν είχατε ένα παρ' ολίγον ατύχημα με το αυτοκίνητό σας ή αν έχετε υποστεί εκφοβισμό από ένα επικίνδυνο άτομο, πιθανώς το έχετε νιώσει: πρόκειται για μια ψυχολογική αντίδραση σε μια απειλή που ονομάζεται αντίδραση μάχης ή φυγής. Οι καρδιακοί σας παλμοί ανεβαίνουν, το άγχος σας κατακλύζει και μπορεί να τρέμετε ή να ιδρώνετε.

Αλλά ώρες αφότου περάσει αυτό το άγχος, μπορεί να νιώσετε μια άλλη αντίδραση: μια ισχυρή επιθυμία για φαγητό ανακούφισης (comfort food), αυτό το εξαιρετικά επεξεργασμένο, πλούσιο σε λιπαρά πράγμα που ξέρετε ότι δεν είναι καλό για εσάς. Μπορεί να σας ανακουφίσει από το στρες και την ένταση και να σας προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου. Το συναισθηματικό φαγητό μετά από μια αλληλεπίδραση που προκαλεί στρες είναι γνωστό σε πολλούς από εμάς, αλλά και στους επιστήμονες.

Αλλά το πώς μια απειλή σηματοδοτεί στον εγκέφαλό σας να αποζητά το φαγητό ανακούφισης, ήταν μέχρι τώρα άγνωστο.

Τώρα, μία επιστήμονας του Virginia Tech εντόπισε ένα μόριο που βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος και συνδέεται με τις αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στη συναισθηματική υπερφαγία. Η Σώρα Σιν, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Fralin του VTC, και η ερευνητική της ομάδα περιέγραψαν την ανακάλυψη σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου στο Nature Communications.

Δεν τρώμε πάντα επειδή πεινάμε και έχουμε συγκεκριμένες σωματικές ανάγκες, δήλωσε η Σιν. Κάθε φορά που αγχωνόμαστε ή νιώθουμε κάποια απειλή, τότε μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί το κίνητρο για φαγητό. Πιστεύουμε ότι αυτό το μόριο είναι ο ένοχος.


Διαβάστε σχετικά: Συναισθηματικό φαγητό


Η Σιν και η ερευνητική της ομάδα ξεκίνησαν τη μελέτη τους ερευνώντας ένα μικρό μόριο, την προενκεφαλίνη. Αυτό το μόριο είναι κοινό σε πολλά μέρη του εγκεφάλου, αλλά λίγες έρευνες είχαν εξετάσει το ρόλο του στον υποθάλαμο. Η Σιν υποπτευόταν ότι έπαιζε ρόλο στο στρες και το φαγητό, επειδή ο υποθάλαμος είναι ένα κέντρο ρύθμισης της διατροφικής συμπεριφοράς.

Το εργαστήριο εξέθεσε ποντίκια στην οσμή περιττωμάτων γάτας. Η οσμή ενός φυσικού θηρευτή πυροδότησε μια αντίδραση απειλής στα ποντίκια και 24 ώρες αργότερα, τα ποντίκια παρουσίασαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση, συμπεριφορά υπερφαγίας και οι νευρώνες στον εγκέφαλό τους έδειξαν ευαισθησία στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Για να επιβεβαιώσουν τον ρόλο του μορίου στην επαγόμενη από το στρες κατανάλωση τροφής, οι ερευνητές ενεργοποίησαν τεχνητά τους ίδιους νευρώνες με φως που διεγείρει ένα γενετικά κωδικοποιημένο μόριο που εκφράζεται στη μεμβράνη του νευρικού κυττάρου, χωρίς την οσμή του θηρευτή, και είδαν παρόμοια αντίδραση. Επιπλέον, όταν εξέθεσαν τα ποντίκια στη μυρωδιά της γάτας και ηρέμησαν την αντίδραση των νευρώνων που εκφράζουν αυτό το μόριο με την ίδια τεχνική, τα ποντίκια δεν έδειξαν καμία αρνητική συναισθηματική κατάσταση και δεν έκαναν υπερφαγικά επεισόδια.

EGKEFALIKH SYNDESH STRES FAGHTOU E

Επομένως, κάτι συμβαίνει με αυτό το μόριο και δείχνει να είναι πολύ κρίσιμο για την πρόκληση υπερκατανάλωσης φαγητού μετά την απειλή, δήλωσε η Σιν.

Η ανακάλυψη υποδεικνύει έναν πιθανό στόχο για θεραπεία που θα ανακουφίσει τη συναισθηματικά προκαλούμενη κατανάλωση τροφής.

Έχουμε πολλά περισσότερα να μάθουμε για αυτό το μόριο, δήλωσαν οι ερευνητές, αλλά βρήκαμε τη θέση του και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.


Έρευνα: In-Jee You et al, Lateral hypothalamic proenkephalin neurons drive threat-induced overeating associated with a negative emotional state, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-42623-6
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...