PsychologyNow Team

Η βιταμίνη D ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η βιταμίνη D ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

PsychologyNow Team
κορίτσι που τρέχει στη φύση με τα χέρια ανοιχτά

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή που έχει πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους που φανερώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, επισημαίνοντας τη θέση ότι η βιταμίνη D έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα.


Σε μια νέα διεθνή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι υψηλές δόσεις βιταμίνης D αυξάνουν σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αύξηση του σωματικού βάρους σε υποσιτισμένα παιδιά.

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου», φημίζεται ιδιαίτερα για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει στην υγεία των οστών και των μυών. Προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί επίσης να μας προστατεύσει από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Τώρα, μία νέα έρευνα που διεξήχθη από την ίδια ομάδα επιστημόνων αποκαλύπτει ακόμη περισσότερα οφέλη.

Η υψηλή δόση βιταμίνης D ενίσχυσε σημαντικά την αύξηση βάρους σε υποσιτισμένα παιδιά. Αυτό θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στη διαχείριση του υποσιτισμού βαρείας μορφής, ο οποίος επηρεάζει 20 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο , δηλώνουν οι ερευνητές.

Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή που έχει πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους για να δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, επισημαίνοντας τη θέση ότι η βιταμίνη D έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη διεξήχθη στο Πακιστάν, όπου περίπου 1.4 εκατομμύρια παιδιά ζουν με υποσιτισμό βαρείας μορφής και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Επί του παρόντος, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής για την ενίσχυση ενέργειας είναι η συνήθης θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες βιταμίνης D.

Στη μελέτη συμμετείχαν 185 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά ηλικίας 6-58 μηνών τα οποία υποβλήθηκαν σε θεραπεία οκτώ εβδομάδων χορηγώντας τους συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της ενέργειας και επίσης κάποια παιδιά επιλέχτηκαν τυχαία είτε λαμβάνοντας από το στόμα επιπλέον δόση βιταμίνης D (δύο δόσεις των 200.000 σύμφωνα με το διεθνές σύστημα μονάδων / 5 χιλιοστόγραμμα, χορηγούμενα από το στόμα) ή λαμβάνοντας ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Μετά από μία περίοδο οκτώ εβδομάδων, τα παιδιά που λάμβαναν επιπλέον συμπληρώματα βιταμίνης D εμφάνισαν κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στο βάρος τους. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά της ομάδας αυτής απέκτησαν επιπλέον 0,26 κιλά (0,57 λίβρες) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η συμπλήρωση επιπλέον βιταμίνης D οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των παιδιών που παρουσίαζαν καθυστερημένη κινητική ανάπτυξη, καθυστερημένη ανάπτυξη του προφορικού λόγου και γενικότερα καθυστερημένη ανάπτυξη, καταφέρνοντας σε ορισμένα περιπτώσεις να μαθαίνουν να περπατούν ή να μιλούν.

Οι ερευνητές σημειώνουν στους περιορισμούς της μελέτης, μεταξύ άλλων ότι δεν διερευνήθηκε η μεταβολή της δόσης της βιταμίνης D για να διαπιστωθεί αν μια χαμηλότερη δόση θα ήταν αρκετή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον, αν και δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στη συγκεκριμένη μελέτη, θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω η πιθανότητα παρενεργειών που ενδεχομένως να προκύψουν από την κλινική χρήση της υψηλής δόσης βιταμίνης D.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή: psychcentral.com
Μελέτη: High-dose vitamin D3 in the treatment of severe acute malnutrition: a multi-center double-blind randomized controlled trial
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...