Μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων διαπίστωσε μια πιθανή σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων και των αυξημένων επιπέδων άγχους και κατάθλιψης.
Στη μελέτη τους, η οποία αναφέρεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα περιγράφει την ανάλυση δεδομένων ασθενών για 140.728 άτομα.
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες διαπίστωσαν συνδέσεις μεταξύ των δυτικών διατροφικών προτύπων και των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Υποπτευόμενη ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στη συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, η ομάδα συνέκρινε τα ποσοστά του αναφερόμενου άγχους και της κατάθλιψης με τις περιγραφές διατροφικών συμπεριφορών που περιλαμβάνουν συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών.
Διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι τρώνε πολλά τηγανητά φαγητά είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με συμπτώματα άγχους ή/και κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αυξάνονταν κατά 7% έως 12% σε άτομα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τέτοια τρόφιμα και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος φάνηκε να σχετίζεται με την κατανάλωση τηγανητών πατατών.
Διαβάστε σχετικά: Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Διερευνώντας γιατί η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, η ομάδα απομόνωσε το ακρυλαμίδιο, (μια οργανική κρυσταλλική ένωση που είναι διαλυτή στο νερό), το οποίο περιγράφουν ως μολυσματικό παράγοντα επεξεργασίας τροφίμων που εμφανίζεται όταν τα τρόφιμα τηγανίζονται.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την επίδραση του ακρυλαμιδίου στα ψάρια ζέβρα και διαπίστωσαν ότι μείωσε την προθυμία τους να εξερευνήσουν νέα εδάφη και την κοινωνικότητά τους, και τα δύο σημάδια της σκοτοταξίας και της θιγοταξίας, που είναι συμπεριφορές των ψαριών που πιστεύεται ότι είναι παρόμοιες με το άγχος και την κατάθλιψη στους ανθρώπους. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου μείωσε την έκφραση της tjp2a, η οποία έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
Η ερευνητική ομάδα υποδεικνύει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί οριστικά ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας – αναγνωρίζουν ότι ήταν πιθανό οι άνθρωποι στην ομάδα δεδομένων που μελέτησαν να κατανάλωναν περισσότερα τηγανητά τρόφιμα επειδή υπέφεραν από άγχος ή κατάθλιψη.
Έρευνα: Anli Wang et al, High fried food consumption impacts anxiety and depression due to lipid metabolism disturbance and neuroinflammation, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2221097120
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*