PsychologyNow Team

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 με ιχθυέλαια δεν βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 με ιχθυέλαια δεν βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης

PsychologyNow Team
άτομο ενημερώνεται πως τα συμπληρώματα ωμέγα-3 με ιχθυέλαια δεν βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης
Image credit: Daily Nouri / unsplash.com

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καθαρό όφελος των συμπληρωμάτων ω-3 για την πρόληψη της κατάθλιψης ή τη βελτίωση της διάθεσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.


Τα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή του είδους της υποστηρίζουν ότι η χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου –μια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων– δεν βοηθάει στην πρόληψη της κατάθλιψης. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA, από μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και το Νοσοκομείο Μπρίγκαμ.

Οι ειδικοί έχουν προτείνει τα συμπληρώματα ω-3 για να μειώσουν την επανεμφάνιση της κατάθλιψης σε κάποιους ασθενείς υψηλού κινδύνου, όμως δεν υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τη χρήση αυτών των συμπληρωμάτων για την πρόληψη της κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό. Επίσης, οι σχετικές έρευνες έχουν καταλήξει σε μεικτά αποτελέσματα.

Για να ξεκαθαρίσουν κάπως τα πράγματα, η συγκεκριμένη έρευνα σχεδιάστηκε με σκοπό να ελέγξει την προοπτική των καθημερινών συμπληρωμάτων βιταμίνης D και/ή ω-3 στην πρόληψη της κατάθλιψης. Συνολικά 18.353 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, χωρίς κατάθλιψη στην αρχή της δοκιμής, έλαβαν, με τυχαιοποιημένη διαδικασία, βιταμίνη D και/ή συμπληρώματα ω-3 ή αντίστοιχα πλασέμπο για 5,3 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Μια τέτοιου είδους μακροχρόνια τυχαιοποιημένη δοκιμή είναι σπάνια. Απαιτούνται πολλές χιλιάδες άτομα για να πραγματοποιηθεί αυτού του τύπου η μελέτη για την πρόληψη της κατάθλιψης σε ενήλικες –κάτι που ονομάζουμε οικουμενική πρόληψη– και οι συμμετέχοντες λάμβαναν χάπια για πέντε με επτά χρόνια, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης Ολίβια Οκερέκε.


Διαβάστε σχετικά: Η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης


Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καθαρό όφελος των συμπληρωμάτων ω-3 για την πρόληψη της κατάθλιψης ή τη βελτίωση της διάθεσης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ανάλογη προσοχή δόθηκε και στον κίνδυνο ανάπτυξης κλινικής κατάθλιψης, καθώς και στις συνολικές βαθμολογίες διάθεσης για τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Ενώ μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο κατάθλιψης ήταν μέσα στο περιθώριο στατιστικής σημασίας, η ερευνήτρια δήλωσε ότι δεν παρουσιάστηκε επιβλαβής ή ωφέλιμη επίδραση των ω-3 στη συνολική πορεία της διάθεσης κατά τη διάρκεια των πέντε με επτά χρόνων.

Συνεχίζουν να υπάρχουν λόγοι υγείας για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι, με την καθοδήγηση του γιατρού τους, είναι καλό να παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι αυτά τα συμπληρώματα έχουν οφέλη για την πρόληψη καρδιακής νόσου και τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, καθώς επίσης χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταθλιπτικών διαταραχών σε μερικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ενήλικες χωρίς κατάθλιψη στον γενικό πληθυσμό να λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου μόνο με σκοπό να αποφύγουν την κατάθλιψη ή να διατηρήσουν μια καλή διάθεση, κατέληξε η Τζόαν Μάνσον, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.


Ism Tsox
Έρευνα: Olivia I. Okereke et al, Effect of Long-term Supplementation With Marine Omega-3 Fatty Acids vs Placebo on Risk of Depression or Clinically Relevant Depressive Symptoms and on Change in Mood Scores, JAMA (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...