PsychologyNow Team

Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένους και πιο έντονους εφιάλτες

Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένους και πιο έντονους εφιάλτες

PsychologyNow Team
άνδρας νιώθει μοναξιά και έχει εφιάλτες
Image credit: yanalya/ freepik.com

Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν περισσότερους και πιο έντονους εφιάλτες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.


Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή τόσο η μοναξιά όσο και οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychology, η διεπιστημονική ομάδα ψυχολόγων σημειώνει ότι το άγχος αποτελεί μέρος της σχέσης μεταξύ της μοναξιάς και της συχνότητας και της έντασης των εφιαλτών.

Άλλοι παράγοντες που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες φαίνεται να είναι η μηρυκασμός και η υπερδιέγερση, η οποία περιγράφεται ως η κατάσταση υπερβολικής εγρήγορσης και συγκέντρωσης. Όπως και το άγχος, η μηρυκασμός και η υπερδιέγερση είναι καταστάσεις του νου που συνδέονται με τη μοναξιά.

Τα ευρήματα της μελέτης, εκτός του ότι ρίχνουν φως σε μια πιθανή αρνητική επίδραση της περιορισμένης ανθρώπινης σύνδεσης, συνάδουν με την εξελικτική θεωρία της μοναξιάς, η οποία υποστηρίζει ότι η αίσθηση του ανήκειν είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό μια βασική ανθρώπινη ανάγκη, δήλωσαν οι ερευνητές. Όταν η ανάγκη των ανθρώπων για ισχυρές σχέσεις μένει ανεκπλήρωτη, υποφέρουν σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Ακριβώς όπως η πείνα ή η κόπωση σημαίνει ότι δεν έχετε πάρει αρκετές θερμίδες ή δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, η μοναξιά έχει μετεξελιχθεί ώστε να προειδοποιεί τα άτομα όταν οι ανάγκες τους για διαπροσωπική σύνδεση μένουν ανεκπλήρωτες.

Η μοναξιά είναι μια διάχυτη κατάσταση που παρεμποδίζει σημαντικά την ευεξία, επισημαίνουν οι ερευνητές, προκαλώντας ταλαιπωρία σε μια σειρά από εκφάνσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαταραγμένου ύπνου. Η εμπειρία των εφιαλτών είναι ένας τρόπος που βλάπτει την ποιότητα του ύπνου.

Τα ευρήματα που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες προέρχονται από έρευνες των συγγραφέων που περιλάμβαναν περισσότερους από 1.600 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας από 18 έως 81 ετών.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν επίσης μια εξήγηση για τους εφιάλτες που έχει τις ρίζες της στην εξέλιξη -οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να βιώνουν άγχος, μηρυκασμό και επιπλέον εγρήγορση όταν είναι μόνοι- και όχι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η βίωση κάποιου είδος τραύματος.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο τρόπο, δήλωσαν οι ερευνητές, αλλά τα ευρήματά μας είναι σίγουρα συνεπή με την πιθανότητα ότι η θεραπεία της μοναξιάς θα βοηθούσε να μειωθούν οι εφιαλτικές εμπειρίες κάποιου. Αυτή είναι μια πιθανότητα που πρέπει να εξεταστεί σε ελεγχόμενες, κλινικές μελέτες.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και πριν από το COVID-19 η έλλειψη σύνδεσης είναι ισότιμη με το κάπνισμα για την αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Στατιστικά στοιχεία από τη συμβουλευτική έκθεση της Συμβουλευτικής Δομής Γενικού Χειρουργείου των ΗΠΑ για την επιδημία της μοναξιάς και της απομόνωσης περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένος κατά 29% κίνδυνος καρδιακής νόσου.
  • 32% αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • 50% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας για τους ηλικιωμένους.
  • Πάνω από 60% πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που νιώθουν συχνά μοναξιά έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν νιώθουν μοναξιά.


Έρευνα: Kory Floyd et al, Interpersonal Loneliness Predicts the Frequency and Intensity of Nightmares: An Examination of Theoretic Mechanisms, The Journal of Psychology (2024).
Απόδοση - Επιμέλεια: PsycholgyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...