PsychologyNow Team

Τι μπορείς να κάνεις όταν δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου;

Τι μπορείς να κάνεις όταν δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου;

PsychologyNow Team
άντρας, που δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του, κάθεται στο πάτωμα
Image credit: Сергей Гладкий / pexels.com

Όταν αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, τείνουμε να χρησιμοποιούμε την αυτοκριτική για να παρακινήσουμε τον εαυτό μας, μία πράξη που δυστυχώς τείνει να δημιουργεί περισσότερη εσωτερική πίεση.


Υπάρχουν φορές που δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, στιγμές που ίσως να νιώθεις ιδιαίτερα άσχημα.

Ίσως να σου φταίει το βάρος σου, το σχήμα των γοφών ή της μύτης σου. Ίσως να σου φταίει η αδυναμία σου να πας για τρέξιμο ή να κάνεις κάμψεις. Ίσως να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους αναφορικά με το επίπεδο νοημοσύνης, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, την οικονομική επιφάνεια, νιώθoντας αναπόφευκτα μειονεκτικά. Ίσως επειδή αυτή η κάποτε λαμπερή, απαλή επιδερμίδα σου έχει αρχίσει να γίνεται άγρια και να γεμίζει ρυτίδες.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου και μπορεί να βιώνεις μία αίσθηση αποτυχίας, θυμό και απογοήτευση. Ωστόσο, δεν είναι βοηθητικό να επιπλήττεις και να κατακρίνεις τον εαυτό σου.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο και θεραπεύτρια ζεύγους Τρέισι Ντάλγκλις, όταν αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας, τείνουμε να χρησιμοποιούμε την αυτοκριτική για να παρακινήσουμε τον εαυτό μας. Κάτι τέτοιο λογικά θα μας προτρέπει να αλλάξουμε. Μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας Μπορείς να προσπαθήσεις περισσότερο! Προσπάθησε να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου! Εσύ ξέρεις καλύτερα. Σταμάτα να φέρεσαι ανόητα!


Διαβάστε σχετικά: Τι να πεις στον εαυτό σου όταν βιώνεις συναισθηματικό πόνο


Ωστόσο, η αυτοκριτική δυστυχώς καταλήγει να δημιουργεί περισσότερη εσωτερική πίεση και τελικά γυρίζει μπούμερανγκ, αποτυγχάνοντας να βελτιώσει το πως αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, αναφέρει η Ντάλγκλις. Η επίκριση του εαυτού, μάς δυσκολεύει να αναδείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, προσθέτει. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η Ντάλγκλις μοιράζεται τις ακόλουθες πέντε στρατηγικές:

  • Επικεντρώσου στο ποιος πραγματικά είσαι. Μην εστιάζεις τόσο στην εξωτερική εμφάνισή σου και απελευθερώσου από το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Αντ’ αυτού, σκέψου Τι πιστεύουν οι φίλοι μου για μένα; Είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε μια συμπονετική αντίληψη για τον εαυτό μας, όταν σκεφτόμαστε τι θα έλεγε ο πιο στενός φίλος μας για εμάς. Ομοίως, η Ντάλγκλις επισημαίνει τη σημασία της εστίασης σε εκείνα τα κομμάτια του εαυτού μας που συμβάλλουν στον κόσμο στον οποίο ζούμε.
  • Χρησιμοποίησε μια δραστική δήλωση αυτο-αποδοχής. Αντί να βλέπεις τον εαυτό σου επικριτικά ή να εστιάζεις σε αυτά που χρειάζεται να αλλάξεις, δες μέσα από την οπτική της αυτο-αποδοχής, υποστηρίζει η Ντάλγκλις. Για παράδειγμα, μπορείς να σταθείς μπροστά στον καθρέφτη, να κοιτάξεις τον εαυτό σου στα μάτια και να πεις: Βρίσκομαι ακριβώς εκεί που χρειάζομαι να είμαι ή Έχεις όλα όσα πραγματικά χρειάζεσαι. To μυστικό είναι να επιλέξεις μια δήλωση που σου κάνει απήχηση και η οποία σου φαίνεται ειλικρινής και αυθεντική.
  • Δημιούργησε μια στάση ευγνωμοσύνης. Κάθε μέρα να βρίσκεις τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μπορείς να εκφράσεις ευγνωμοσύνη για την υγεία σου ή για όσα κάνει το σώμα σου για σένα. Κάποιες φορές, όταν δεν βρίσκεις τίποτα για το οποίο να είσαι ευγνώμων, δοκίμασε να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τη στιγμή που ζεις, μόνο και μόνο που αναπνέεις. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη. Όπως και στην περίπτωση της δραστικής δήλωσης παραπάνω, το σημαντικό είναι να βρεις μια πρακτική η οποία να σου κάνει νόημα. Επίσης, να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι υπέροχα για να εξασκείσαι στην ευγνωμοσύνη, είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ακόμα και όταν νιώθεις θλίψη.
  • Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου. Το μυαλό μας είναι ένας ιδιαίτερα δημιουργικός αφηγητής. Κάποιες φορές, αυτό είναι καλό, ενώ άλλες στιγμές, αυτή η ιδιότητά του μάς κάνει να νιώθουμε χειρότερα. Συχνά, δηλώνει η Ντάλγκλις, οι ιστορίες που αφηγείται, επικεντρώνονται στο πόσο αξιαγάπητοι ή άξιοι νιώθουμε, καθώς και στο πόσο μη αγαπητοί ή ανάξιοι νιώθουμε, μέσω δηλώσεων όπως: Εάν ήμουν λίγο πιο αδύνατος, θα ένιωθα καλύτερα, θα ήμουν πιο ευτυχισμένος και εν τέλει θα είχα βρει την ηρεμία που αναζητώ.

Αυτό κάνει το μυαλό μας: Φλυαρεί. Ωστόσο, αντί να προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε αυτές τις σκέψεις, η Ντάλγκλις προτείνει να κάνουμε δύο πράγματα.

1. Το πρώτο είναι να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια: Οι σκέψεις είναι απλά σκέψεις. Ξεκίνα να βλέπεις τις σκέψεις σου αυτό που πραγματικά είναι.

2. Το δεύτερο βήμα είναι κάθε μέρα να κάνεις κάτι που σε απελευθερώνει από τον παγιωμένο τρόπο σκέψης σου. Μπορείς να πας μια βόλτα, να πάρεις δέκα αργές, βαθιές αναπνοές, να μιλήσεις με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, να ρίξεις κρύο νερό στο πρόσωπό σου ή να κάνεις ένα ζεστό ντους.

  • Να είσαι προσεκτικός με τα κοινωνικά δίκτυα. Οι αγαπημένες ερωτήσεις που κάνει η Ντάλγκλις στους θεραπευόμενούς της, είναι: Ποιοι επωφελούνται από την ανασφάλεια σου; και Θέλεις όντως να τους δώσεις αυτή τη δύναμη; Για παράδειγμα, αναφορικά με τα κοινωνικά δίκτυα δεν χρειάζεται να γίνεσαι καταναλωτής όλων όσων βλέπεις, καθώς οι αλγόριθμοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για σένα, προβάλλοντάς σου εικόνες, μηνύματα και διαφημίσεις που θεωρούν ότι χρειάζεσαι. Ο συντονισμός με την εσωτερική σου αυτοεκτίμηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός προκειμένου να μπορείς να διαχειριστείς όλα αυτά τα μηνύματα που δέχεσαι, μαθαίνοντας παράλληλα να παίρνεις συνειδητά, συχνά διαλείμματα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Διαβάστε σχετικά: Αγάπα τον εαυτό σου


Όταν δεν αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να πορευτείς με την αυτο-συμπόνοια. Οι παραπάνω στρατηγικές προτείνουν να είστε υπομονετικοί, ευγενικοί και να δείχνετε κατανόηση προς τον εαυτό σας. Η σοφή επιλογή είναι να προσεγγίζουμε τον εαυτό μας με καλοσύνη.


Sof Pol
Πηγή: blogs.psychcentral.com

Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...