PsychologyNow Team

Εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της ζωής

Εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της ζωής

PsychologyNow Team
δύο άτομα εμπιστεύονται τις διαδικασίες της ζωής
Image credit: freepik/ freepik.com

Λοιπόν, η ζωή είναι σαν μάθημα μαγειρικής χωρίς τσελεμεντέ, γεμάτη άκαρπες προσπάθειες, άγευστα αποτελέσματα και παταγωδώς αποτυχημένα σουφλέ. Έλα όμως που κάθε αποτυχημένο πείραμα αποτελεί ένδοξο βήμα εξέλιξης!


Έρχεσαι σε αυτό τον κόσμο σαν ένας μαθητευόμενος μάγος με το μαγικό σου ραβδί αδούλευτο, άγνωστο κι ανεπεξέργαστο, για να ανακαλύψεις όλη την παλέτα του εαυτού σου, να αναδείξεις τις θυελλώδεις δυνάμεις της δημιουργίας, της υπέρβασης, της έξαρσης που ήδη έχεις μέσα σου. Υποχρεωτικά θα λουστείς ένα σωρό απρόβλεπτες ζημιές, συμφορές, ανατροπές. Η ζωή έτσι κάνει τη δουλειά της. Ειδικά για σένα, θα ξεφουρνίσει ό,τι πιο ξεγυρισμένα δύσκολο κι αφόρητο.

Τότε λοιπόν δεν έχεις παρά να πιστεύεις ότι όσο πιο πολύ σε δυσκολεύει αυτό που σου έχει φέρει η ζωή, τόσο πιο πολύ ταρακουνά τον ταριχευμένο, αδύναμο εαυτό και ζωντανεύει τη μαγική σου ικανότητα να βρίσκεις λύσεις.

Εμπιστοσύνη στα συναισθήματά σου

Όλα σου τα συναισθήματα είναι οδόσημα, που σε κατευθύνουν εκεί όπου χρειάζεται να ψάξεις και να προβληματιστείς για να βρεις τις λύσεις σου. Είμαι βέβαιη πως υπάρχουν μέρες που ξυπνάς νιώθοντας αβέβαιος, ταραγμένος, ανήσυχος, απογοητευμένος. Θα έχεις μέρες που νιώθεις μια ματαιότητα για τα πράγματα και έχεις την αίσθηση ότι η ζωή σου είναι φλατ.

Ενώ άλλες φορές νιώθεις να βράζει μέσα σου ο θυμός, η οργή ή, πάλι, ο φόβος και η αγωνία. Δεν μας αρέσουν τα ανήσυχα συναισθήματα. Έχουμε μυηθεί στην ηδονιστική μας κουλτούρα να τα αποφεύγουμε ή να τα ταπώνουμε.

Πώς τα αποφεύγουμε και τα καταχωνιάζουμε; Τα σκεπάζουμε με ανακουφιστικούς εθισμούς. Εκεί που σκάει μύτη η ανησυχία, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, να ένα προφιτερόλ που κάνει τη διαφορά, συν σουβλάκια, παϊδάκια και παστίτσια. Αλλά και λιώσιμο στο gaming, ώρες ατέλειωτες με βίντεο στο ΤikΤok, ψώνια, βιτρίνες, αποκτήματα, 40 κραγιόν στο συρτάρι.

Πρόκειται για μικρές και φαινομενικά αθώες συνήθειες που μπορούν να σπρώξουν τα ανήσυχα συναισθήματα κάτω από το χαλάκι και να ανακουφίσουν… για λίγο.

Όμως, αυτά τα συναισθήματα είναι σπουδαίοι πρόσκοποι στο κυνήγι του θησαυρού της ζωής σου. Σε ειδοποιούν για ανάγκες σου που παραβιάζονται, για θέλω σου που μένουν πίσω, για απώλειες που αφήνουν κενά, για καταστάσεις που σε στεγνώνουν…

Και με τη χωρίς λόγια γλώσσα τους σου λένε: Είναι καιρός για αλλαγές, όχι πάντα εύκολες και όχι πάντα αβίαστες.

Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Μάθε Αγάπησε Ζήσε της Αγνής Μαριακάκη, το οποίο κυκλοφορεί από την Key Books σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

MATHE AGAPHSE ZHSE E

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...