Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Μήπως έχετε βάλει τη ζωή σας σε αναμονή;

Μήπως έχετε βάλει τη ζωή σας σε αναμονή;

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
γυναίκα έχει βάλει τη ζωή της σε αναμονή
Image credit: Joshua Rawson-Harris / unsplash.com

Είναι πολύ εύκολο να παραμείνετε στη ζώνη άνεσής σας και να μην πετάξετε το βάρος της αναβολής από πάνω σας. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό θα είναι αυτό, το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο αλλά αποδεικνύει στον εαυτό σας τη δέσμευσή σας να επιτύχετε κάτι νέο, κάτι καλύτερο για εσάς.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην ζείτε τη ζωή σας στο εδώ και τώρα και να την θέτετε σε αναμονή. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους λόγους δεν είναι τόσο σημαντικός! Παρακάτω θα αναφερθούμε στους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν ζούμε το παρόν αλλά και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.

Λόγοι που βάζουμε τη ζωή μας σε αναμονή

Όταν κάποιος θέτει τη ζωή του σε αναμονή είναι πολύ πιθανό να περιμένει κάτι. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Η εύρεση του γιατί συμβαίνει αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να ζούμε στο εδώ και τώρα.

1. Αναμονή για την "επόμενη φάση"

Συνεχώς εξελισσόμαστε και μεταβαίνουμε από μια περίοδο της ζωής μας στην επόμενη. Το να μην ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο και να περιμένουμε να περάσει ο καιρός είναι ο χειρότερος τρόπος να σπαταλήσουμε πολύτιμα χρόνια από τη ζωή μας. Για παράδειγμα, οι φάσεις που θα μπορούσαν να μας βάλουν σε αναμονή είναι:

  • Περιμένοντας μέχρι να σπουδάσουν τα παιδιά μας
  • Εξοικονομώντας χρήματα μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό που θέλουμε να μαζέψουμε
  • Περιμένοντας μέχρι να συναντήσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο για να περάσουμε όλη μας τη ζωή μαζί
  • Ελπίζοντας να αποκτήσουμε καλύτερη φυσική κατάσταση / υγεία

Διαβάστε σχετικά: Αναβλητικότητα: Μη βάζετε τη ζωή σας στο…hold (στην αναμονή!)


2. Η ανάγκη μας τα πάντα να είναι στην εντέλεια

Σας έχει τύχει να βάζετε τη ζωή σας σε αναμονή περιμένοντας τις ιδανικές περιστάσεις που μπορεί να μην προκύψουν ποτέ; Έχετε θελήσει να κάνετε κάτι, αλλά αποφασίσατε να το κάνετε όταν καταφέρετε να αποκτήσετε πολλά χρήματα; Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η ζωή δεν είναι ιδανική και περιμένοντας αυτήν την τέλεια στιγμή ίσως καθυστερήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ίσως με αυτόν τον τρόπο αναβάλλουμε τη ζωή μας γενικότερα.

3. Περιμένοντας τη μία και μοναδική αγάπη

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι βάζουν τη ζωή τους σε αναμονή είναι όταν περιμένουν να δημιουργήσουν την τέλεια σχέση. Δεν θέλουμε να αποκατασταθούμε και να παντρευτούμε όλοι μας, φυσικά, αλλά πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η ζωή θα ξεκινήσει μόλις αποκτήσουμε τη σχέση αυτή που θα κρατήσει για πάντα. Η αλήθεια είναι ότι την ευτυχία χρειάζεται να την ψάξει ο καθένας με τον εαυτό του και να μην την ταυτίζει με την ύπαρξη ή μη μιας πετυχημένης σχέσης.

4. Ενοχές κατά τη μετάβαση

Όταν συμβεί κάτι στη ζωή μας που νιώθουμε την ανάγκη να αφήσουμε πίσω, το να αναβάλλουμε να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό και να ζήσουμε όπως θέλουμε είναι η χειρότερη απόφαση που θα μπορούσαμε να πάρουμε. Μπορεί όντως να είναι δύσκολο να προχωρήσουμε παρακάτω, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να συνεχίσουμε τη ζωή μας και να σταματήσουμε να την θέτουμε σε αναμονή.

5. Αναποφασιστικότητα

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ενδεχομένως να αναβάλλετε τη ζωή σας είναι η δυσκολία σας να αποφασίσετε. Εάν έχετε πολλούς στόχους, αλλά δεν μπορείτε να καταλήξετε σε ποιον θα δώσετε προτεραιότητα, μπορεί να κολλήσετε σε έναν ατελείωτο κύκλο αναποφασιστικότητας και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε επιτύχει κανένα από τα πράγματα που θέλατε να κάνετε.

Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο - πώς να ζήσετε τη ζωή σας εδώ και τώρα

Μόλις έχετε συνειδητοποιήσει ότι θέτετε τη ζωή σας σε αναμονή, χρειάζεστε ένα σχέδιο δράσης για να σταματήσετε τον φαύλο κύκλο της αναμονής. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι να αρχίσετε να ζείτε τη ζωή σας τώρα!

- Ευθύνη

Το να μοιράζεστε τα σχέδιά σας με έναν φίλο ή το σύντροφό σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε να βγάζετε από τον πάγο τη ζωή σας. Σταματήστε να αναβάλλετε τις επιθυμίες σας βρίσκοντας ένα φίλο για να πάτε μαζί το ταξίδι που μπορεί να ονειρεύεστε τόσο καιρό, να συμμετέχετε σε μια ομάδα υποστήριξης ή να εγγραφείτε σε ένα μάθημα αναλαμβάνοντας την ευθύνη να κάνετε την πρώτη κίνηση προς την επίτευξη των στόχων σας.

- Εξάλειψη της αναποφασιστικότητας

Αναγνωρίζοντας τους λόγους που θέτετε τη ζωή σας σε αναμονή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταργήσετε τα εμπόδια που σας κρατούν πίσω. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλύσετε τι περιμένατε ως τώρα και δεν κινητοποιηθήκατε, να συζητήσετε με έναν φίλο ή να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό για να καταφέρετε να απομακρυνθείτε από το παρελθόν σας ανοίγοντας μπροστά σας ένα καλύτερο μέλλον.


Διαβάστε σχετικά: Αναβλητικότητα: Η Ψευδαίσθηση της Ελευθερίας


- Σπάστε τους τελικούς σας στόχους σε μικρότερους υπο-στόχους

Μπορεί να είναι κάπως τρομακτικό και ματαιωτικό για εσάς να θέσετε ένα τεράστιο στόχο. Η κατάτμησή του σε μικρότερα βήματα είναι ένας τρόπος για να κατανοήσετε πλήρως το σχέδιο δράσης σας και να σταματήσετε να αποφεύγετε να ζήσετε τη ζωή σας με το φόβο ότι οι φιλοδοξίες σας είναι πολύ υψηλές.

- Δώστε προτεραιότητα στον εαυτό σας

Αποφεύγοντας να ζήσετε τη ζωή σας όσο το δυνατόν καλύτερα μόνο και μόνο για να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις σας είναι το ίδιο με το να βάζετε τον εαυτό σας τελευταίο. Μην ξεχνάτε ότι έχετε μόνο μια ζωή και η αναβολή της λόγω υποχρεώσεων συνεπάγεται με χάσιμο πολύτιμων ετών. Αν, λοιπόν, είχατε μία ώρα την ημέρα για να κάνετε κάτι για εσάς, τι θα επιλέγατε να κάνετε; Σκεφτείτε καλά την απάντησή σας και στη συνέχεια πραγματοποιήστε την.

- Ξεκινήστε τώρα - τώρα!

Είναι πολύ εύκολο να παραμείνετε στη ζώνη άνεσής σας και να μην πετάξετε το βάρος της αναβολής από πάνω σας. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό θα είναι αυτό, το πρώτο βήμα είναι πάντα το πιο δύσκολο αλλά αποδεικνύει στον εαυτό σας τη δέσμευσή σας να επιτύχετε κάτι νέο, κάτι καλύτερο για εσάς.

Η δέσμευση και μόνο σε μια ιδέα στο μυαλό σας θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις επιθυμίες σας και αυτό με τη σειρά του θα σας πουσάρει ώστε να ξεκινήσετε να δουλεύετε μικρά καθημερινά πράγματα με τον εαυτό σας.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...