PsychologyNow Team

Μπράβο μου, ενοχλώ!

Μπράβο μου, ενοχλώ!

PsychologyNow Team
άτομο συζητά με ένα φίλο του
Image credit: freepik/ freepik.com

Στη ζωή σου θα ακούσεις πολλά αρνητικά για σένα, πολλές δυσάρεστες γνώμες. Κι αυτό είναι υγιές. Αν αρέσεις σε όλους, σημαίνει ότι έχεις εγκαταλείψει τον εαυτό σου, την ατομικότητά σου, τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορετικότητές σου.


Έχεις γίνει ένας ελβετικός σουγιάς πασπαρτού. Αυτό εξυπηρετεί τους άλλους και παγιδεύει εσένα. Άρα, αντί να θυμώνεις όταν σε κρίνουν, σε κακολογούν, σε εξοργίζουν, θα χαίρεσαι, θα λες: Μπράβο μου, ενοχλώ!. Και μετά θα αναρωτιέσαι: Έχω να μάθω κάτι από αυτό το κακολόγημα ή την ενόχληση; Μπορώ να το αξιοποιήσω ώστε να πάω μπροστά; Αν όχι, θα πω μέσα μου σε αυτούς που με κακολογούν: Ευχαριστώ πολύ, με βοηθάτε να εξελιχτώ με το να μη σας δίνω σημασία. Θα είμαι δυνατή και περισσότερο ο εαυτός μου!

Την οργή σου τη δικαιούνται μόνο αυτοί που σε σέβονται

Θυμάμαι κάποτε σε ένα masterclass στην ψυχοθεραπεία, εκεί που κάναμε πρακτική εξάσκηση, μια συνάδελφος, κοιτώντας με σαν να είμαι κουτσουλιά, μου λέει: Καλά, εσύ τώρα ονομάζεις τον εαυτό σου ψυχολόγο; Θα τρελαθούμε;

Θα είχα πει, φαίνεται, καμιά μεγάλη βλακεία. Πήγα να προσβληθώ, αλλά έκρινα ότι η γνώμη της δεν με αφορούσε, ήταν δικό της θέμα, οπότε της απάντησα πολύ καλοσυνάτα. «Ναι», της λέω, «εκτός από ψυχολόγος είμαι και ψυχοβγάλτης, γι’ αυτό μην τρελαίνεσαι, απλώς μελέτησέ το ως φαινόμενο».

Γέλασε με την ψυχή της και μετά προσπάθησε να γίνει φίλη μου. Ακόμα προσπαθεί. Ματαίως, εννοείται. Μάθε να προστατεύεσαι χωρίς να θυμώνεις και χωρίς να οργίζεσαι με το παραμικρό. Η οργή σου είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Πολύτιμο. Δεν τη δικαιούται ο καθένας. Τον θυμό σου τον δικαιούνται μόνο οι άνθρωποι που σέβεσαι, που τους αγαπάς και τους εκτιμάς. Για τους υπόλοιπους δεν αξίζει να χαλάς τη ζαχαρένια σου.

Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Μάθε Αγάπησε Ζήσε της Αγνής Μαριακάκη, το οποίο κυκλοφορεί από την Key Books σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

MATHE AGAPHSE ZHSE E

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...