Μαργαρίτα Θεοχαροπούλου

Γνωστική- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία: «Κάνε τη ζωή σου να πετύχει καλύτερα»

Γνωστική- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία: «Κάνε τη ζωή σου να πετύχει καλύτερα»

Μαργαρίτα Θεοχαροπούλου
σκίτσο γυναικείου κεφαλιού που μπαίνουν διάφορα σχέδια στον εγκέφαλό της ως αποτέλεσμα της ψυχοθεραπείας

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία βραχεία, προσαρμοσμένη στο νέο ρεύμα των συνθηκών ζωής και παράλληλα ταγμένη να αγκαλιάζει τις συναισθηματικές ανάγκες των ανθρώπων και τους βοηθά να βρίσκουν τον τρόπο να συνεχίζουν τη ζωή τους παίρνοντας δικές τους αποφάσεις και κάνοντας δικές τους επιλογές που τους ικανοποιούν.


Η «ψυχοθεραπεία» ακούγεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην καθημερινή ρουτίνα μας. Στα σπίτια μας, στη δουλειά μας, στα σχολεία, στα social media, στο φανάρι που περιμένουμε να περάσουμε το δρόμο, στην ουρά του ταμείου που περιμένουμε για να πληρώσουμε, στο «καφέ» την ώρα που απολαμβάνουμε τον καφέ μας..

Έρχεται σε συζητήσεις με φίλους, συγγενείς, συνεργάτες...μπαίνει περισσότερο στη ζωή μας. Η εποχή αλλάζει, η πολιτική αλλάζει, η οικονομία αλλάζει, η κοινωνία αλλάζει, η ρουτίνα μας αλλάζει... μία εμπορική αλυσίδα που ακολουθεί παγκόσμια ροή και δημιουργεί περισσότερες ανάγκες στους ανθρώπους, με την ανάγκη για ψυχική ανακούφιση και ενδυνάμωση να έρχεται στη βάση όλων. Προβλήματα παντού και εσύ οφείλεις να είσαι ψυχικά δυνατός και υγιής για να ανταποκριθείς σε όλα για μια καλή, ανθρώπινη ποιότητα ζωής. Με τι τρόπο σου περνά από το μυαλό να το κάνεις αυτό...;

Υπάρχουν πάνω από ένα ρεύματα ψυχοθεραπείας υπό κοινές βασικές αρχές και διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας των αιτημάτων και παρέμβασης για αλλαγή. Εδώ παρουσιάζεται η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, μια θεραπεία βραχεία, προσαρμοσμένη στο νέο ρεύμα των συνθηκών ζωής και παράλληλα ταγμένη να αγκαλιάζει τις συναισθηματικές ανάγκες των ανθρώπων και τους βοηθά να βρίσκουν τον τρόπο να συνεχίζουν τη ζωή τους παίρνοντας δικές τους αποφάσεις και κάνοντας δικές τους επιλογές που τους ικανοποιούν.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι από τα πρώτα ψυχοθεραπευτικά ρεύματα. Επινοήθηκε το 1960 από τον Aaron Beck και είναι μια βραχεία, δομημένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ατόμου ψυχοθεραπεία. Χρησιμοποιεί ποικιλία τεχνικών και στρατηγικών προσαρμοσμένων εξατομικευμένα σε κάθε θεραπευόμενο παράλληλα με τις εστιασμένες στην συναισθηματική ανακούφιση αρχές που παρέχονται απλόχερα σε όλες τις ψυχοθεραπείες.


Διαβάστε σχετικά: Μια γνωριμία με την Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ)


Αποτέλεσμα και στόχος της είναι οι άνθρωποι να αξιολογούν τις σκέψεις τους με έναν πιο προσαρμοστικό και ρεαλιστικό τρόπο, να βιώνουν συναισθηματική βελτίωση και να βλέπουν αλλαγή και βελτίωση στη συμπεριφορά τους.

Το μυστικό της επιτυχίας της ΓΣΨ μαρτυρείται ως η πίστη στις 10 βασικές αρχές της από τους θεραπευτές: Πρώτα πρώτα, προσδιορίζεται το πρόβλημα του ανθρώπου, δηλαδή το αρνητικό συναίσθημα και οι συμπεριφορές που οδηγούν σε αδιέξοδα... στη συνέχεια προσδιορίζεται ο τρόπος σκέψης που συντηρεί τα δύσκολα συναισθήματα και τη μη λειτουργική συμπεριφορά του, οι παράγοντες που το έχουν ενισχύσει διαχρονικά και τα αναπτυξιακά γεγονότα που συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μοτίβου συμπεριφοράς που οδηγεί σε αδιέξοδα.

Όλα αυτά συζητώνται κάτω από τη στέγη ενός χώρου με ασφάλεια και κλίμα εμπιστοσύνης και απορρήτου και την ύπαρξη μιας δυνατής θεραπευτικής συμμαχίας ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο και μπαίνουν ρεαλιστικοί θεραπευτικοί στόχοι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και λειτουργικότητας του ατόμου στη ρουτίνα του. Η θεραπευτική διαδικασία διέπεται από ομαδικό κλίμα και ενεργό συμμετοχή του θεραπευτή και του θεραπευόμενου.

Ο θεραπευτής ακούει ενεργητικά τα θέματα του ατόμου, περιέχει τα συναισθήματά του και τον καλεί σε ενεργό συμμετοχή. Μαζί εστιάζουν και αναλύουν τον προβληματικό τρόπο σκέψης του ατόμου στο παρόν και τις πεποιθήσεις του, τα αρνητικά συναισθήματα στα οποία οδηγούν αυτές οι σκέψεις και πεποιθήσεις και τις προβληματικές συμπεριφορές που συντηρούνται με αυτόν τον τρόπο. Μαζί αναγνωρίζουν τους παράγοντες που βοήθησαν να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν αυτές οι πεποιθήσεις, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές.

Τέλος μαζί βρίσκουν νέους τρόπους συμπεριφοράς και εναλλακτικές σκέψεις που ανακουφίζουν τα αρνητικά συναισθήματα και «ενσωματώνουν» με υγιή τρόπο το άτομο στην καθημερινότητά του. Ο θεραπευόμενος γνωρίζει και κρατά τον τρόπο που βοηθήθηκε και τις τεχνικές που ακολουθήθηκαν στη διαδικασία μαζί με το θεραπευτικό αποτέλεσμα της υγιούς αλλαγής του και ενθαρρύνεται να αναγνωρίζει και να προλαμβάνει τυχόν υποτροπές του στο μέλλον, φτάνοντας όλο και πιο κοντά στην αυτονομία...


Πηγή: Beck, J. S. (2011), Εισαγωγή στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...