PsychologyNow Team

Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο δε βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους

Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο δε βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους

PsychologyNow Team
Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο δε βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους
Image credit: Brandless / unsplash.com

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν ελάχιστα έως καθόλου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.


Τα τελευταία χρόνια προωθείται ιδιαίτερα η ευρεία κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με ω-3 λιπαρά εξαιτίας της δημοφιλούς πεποίθησης ότι προλαμβάνουν ή και θεραπεύουν παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό ψυχιατρικής British Journal of Psychiatry, τα συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά δεν προσφέρουν κάποιο τέτοιο όφελος.

Τα ωμέγα-3 ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων και μικρές ποσότητες που περιέχονται σε τροφές που καταναλώνουμε συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών όπως είναι ο σολομός, θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία μας.

Επίσης κυκλοφορούν ως μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα διατροφής τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και καταναλώνονται ευρέως.

Μία μελέτη εξέτασε 31 κλινικές δοκιμές οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε ενήλικες με ή χωρίς κατάθλιψη και άγχος. Περισσότεροι από 41.470 συμμετέχοντες κλήθηκαν βάσει τυχαιοποίησης είτε να καταναλώσουν λιπαρά οξέα μακράς αλύσου ή να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν την ποσότητα που συνήθιζαν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα εν λόγω συμπληρώματα είχαν μικρή ή καθόλου επίδραση στην πρόληψη των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή άγχους.

Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Λη Χούπερ, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νόργουιτς, δήλωσε: η προηγούμενη μελέτη μας έχει δείξει ότι η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου, συμπεριλαμβανομένων των ιχθυελαίων, δεν προστατεύει από παθήσεις όπως είναι η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης ή ο πρόωρος θάνατος.


Διαβάστε σχετικά: Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία


Αυτή η μεγάλη συστηματική ανασκόπηση περιλαμβάνει πληροφορίες πολλών χιλιάδων ανθρώπων για μακρά χρονικά διαστήματα. Δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο, προστατευτικά αποτελέσματα.

Οι πιο αξιόπιστες μελέτες έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσου δε βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή του άγχους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποτρέπεται η λήψη τους για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Η Κάθριν Ντιάν, διδάκτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσε: τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και θρεπτικά όταν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Δε βρήκαμε, ωστόσο, κάποια ευαπόδεικτη αξία σε όσους λαμβάνουν συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά αναφορικά με την πρόληψη ή τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους.

Δεδομένης της έντονης περιβαλλοντικής ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί αφενός λόγω της βιομηχανικής αλιείας και του αντικτύπου της όπως τα αλιευτικά αποθέματα και η συσσώρευση πλαστικών στους ωκεανούς, δε εξυπηρετεί να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε καψούλες ιχθυελαίου χωρίς κάποιο όφελος.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ).


Vasi tsap
Μελέτη: Omega-3 and polyunsaturated fat for prevention of depression and anxiety symptoms: systematic review and meta-analysis of randomised trials

Απόδοση: Βασιλική Τσαπάκη, Μεταφράστρια
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...