PsychologyNow Team

13 δεξιότητες που χτίζουν ψυχική ανθεκτικότητα

13 δεξιότητες που χτίζουν ψυχική ανθεκτικότητα

PsychologyNow Team
άνδρας αναπτύσσει 13 δεξιότητες που χτίζουν ψυχική ανθεκτικότητα
Image credit: drobotdean / freepik.com

Είστε περίεργοι για το πώς λειτουργούν οι ανθεκτικοί άνθρωποι; Διαβάστε 13 δεξιότητες που κατέχουν καλά.


Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, η ανθεκτικότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη συναισθηματική ευημερία. Και οι ανθεκτικοί άνθρωποι τείνουν να επιδίδονται σε ορισμένες συμπεριφορές που τους επιτρέπουν να επαναφέρουν ή να περιστρέφονται όποτε χρειάζεται. Η ικανότητά τους να αποδίδουν καλά παρά τις αγχωτικές καταστάσεις είναι κάτι που οι άλλοι θαυμάζουν.

Αν και υπάρχουν παραλλαγές μεταξύ των ανθεκτικών, τα τελευταία 20 χρόνια κλινικής εμπειρίας, παρατήρησα ορισμένα πράγματα που οι ανθεκτικοί άνθρωποι κάνουν καλά.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχική Ανθεκτικότητα: Μια διαρκής διαδικασία αντοχής


13 πράγματα που κάνουν καλά οι ανθεκτικοί άνθρωποι

1. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι μπορούν να δουν τη μεγάλη εικόνα. Ενώ βλέπουν με το μάτι του γερακιού τις μικρολεπτομέρειες, μπορούν επίσης να δουν το ευρύτερο τοπίο. Και αυτή η οξεία όραση τους εμποδίζει από το να εστιάζουν υπερβολικά σε κάτι κοκκώδες. Οι πράξεις τους αντανακλούν μια πανοραμική όραση με εκτίμηση για τις λεπτομέρειες.

2. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι παραμένουν ανοιχτοί. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να παραμένουν ανοιχτοί σε νέες ιδέες και ευκαιρίες προάγει την ανάπτυξη. Καλωσορίζουν την ανατροφοδότηση και συχνά τελειώνουν τις προτάσεις τους με μια αίσθηση ανοιχτότητας.

3. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν τα τυφλά τους σημεία. Δεδομένου ότι είναι ανοιχτοί στην ανατροφοδότηση καθώς και στην κριτική, γνωρίζουν καλά τα τυφλά τους σημεία. Και δεν τα φοβούνται. Αντίθετα, τα διατηρούν υπό έλεγχο, ώστε να μπορούν να προετοιμάζονται επαρκώς για διάφορες καταστάσεις.

4. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι αναζητούν βοήθεια. Γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να λύσουν κάθε πρόβλημα μόνοι τους και είναι πρόθυμοι να ζητήσουν καθοδήγηση από ειδικούς. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση μιας μετάβασης ή μιας πρόκλησης συχνά απαιτεί εξωτερική βοήθεια και δεν φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια.

5. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να περνούν χρόνο και μόνοι τους. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι δεν φοβούνται να γνωρίσουν τον εσωτερικό τους εαυτό. Ένα μέρος τους απολαμβάνει αυτή τη διαδικασία ανακάλυψης και τείνουν να βλέπουν τον προβληματισμό ως περίοδο ανάπτυξης, όχι ως στασιμότητα. Απολαμβάνουν να μαθαίνουν χωρίς να τους αποσπούν την προσοχή οι άλλοι.

6. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι εκτιμούν και οικοδομούν σχέσεις. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι εκτιμούν τους άλλους ανθρώπους και βλέπουν πρώτα τους ανθρώπους. Κατανοούν την ιεραρχία και την εξουσία, αλλά δεν αφήνουν τον τίτλο ενός ατόμου να καθορίσει το επίπεδο επικοινωνίας τους μαζί του. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και προσπάθεια και είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.

7. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πολλαπλά σχέδια. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι κατανοούν ότι πολλαπλές μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν τους στόχους τους, γι' αυτό και αναπτύσσουν μια ποικιλία από σχέδια έκτακτης ανάγκης. Και συχνά έχουν περισσότερα από ένα βέλτιστα σχέδια σε εφαρμογή. Αυτό τους επιτρέπει να αλλάζουν και να περιστρέφονται ταχύτερα από τους περισσότερους και να εξακολουθούν να επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

8. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι φροντίζουν τον εαυτό τους. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν ανοσία στις προκλήσεις και γι' αυτό καταβάλλουν καθημερινές προσπάθειες για να φροντίζουν τη σωματική και συναισθηματική τους ευεξία. Αυτό μπορεί να σημαίνει να πηγαίνουν για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα ή να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα ή να κάνουν καθημερινή πρακτική διαλογισμού. Οι πρακτικές αυτοφροντίδας είναι ενσωματωμένες στη ρουτίνα τους.

9. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα πάντα είναι ενέργεια. Και ως εκ τούτου, οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να λένε "ναι" σε κάθε αίτημα θα οδηγήσει στην εξάντληση της ενέργειάς τους. Ξέρουν πώς να εξοικονομούν τους πόρους τους και να τους χρησιμοποιούν κατάλληλα.

10. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανθεκτικοί άνθρωποι ξυπνούν κλαίγοντας. Αντίθετα, είναι σε θέση να αισθάνονται τα πράγματα σε πολύ ανθρώπινο επίπεδο. Συχνά παρακινούνται να καινοτομήσουν κάτι ή να καθοδηγήσουν κάποιον με βάση τα ειλικρινή τους συναισθήματα. Αντιλαμβάνονται την ευαισθησία ως μία από τις βασικές ανθρώπινες ιδιότητες.

11. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι δημιουργούν και δημιουργούν χώρο για την καινοτομία. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι συχνά δημιουργούν πράγματα που ούτε καν γνωρίζετε ή δεν θα δείτε ποτέ. Μπορεί να γράψουν ένα τραγούδι ή μια καταχώρηση στο ημερολόγιο ή να ζωγραφίσουν έναν καμβά μόνο για τη δική τους ευχαρίστηση. Πολλές καινοτόμες ιδέες έρχονται μέσω της ενασχόλησης με μια άλλη δημιουργική δραστηριότητα.

12. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν θετική αυτο-ομιλία. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα είναι χαρούμενη και χωρίς προβλήματα, αλλά οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι πολύ προσεκτικοί με τον εσωτερικό τους διάλογο. Γνωρίζουν ότι αν αρχίσουν να επικρίνουν τις επιδόσεις τους είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν μια ισχυρή ανάκαμψη. Γνωρίζουν ότι θα συμβούν λάθη, οπότε είναι σε θέση να βιώσουν την απογοήτευση αλλά να μην κολλήσουν σε αυτήν.

13. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι βλέπουν τις δύσκολες καταστάσεις μέσα από τον φακό της ευγνωμοσύνης. Γνωρίζουν ότι η ευγνωμοσύνη είναι το θεμέλιο της συνολικής ευημερίας. Ακόμα και όταν η κατάσταση είναι άσχημη, θα ενισχύσουν την αίσθηση της ευημερίας δηλώνοντας κάτι για το οποίο είναι ευγνώμονες. Γνωρίζουν ότι αυτό μετατοπίζει την εστίασή τους έστω και για μια σύντομη στιγμή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου απώλειας και αβεβαιότητας αν εφαρμόσετε κάποιες από τις παραπάνω δράσεις που κάνουν οι ανθεκτικοί άνθρωποι, έστω και για λίγο, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο της ημέρας σας.


Nik Papav
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...