Η ανθεκτικότητα είναι ένα βασικό στοιχείο για την ευημερία, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο και να λειτουργήσει εναντίον μας.
Σχεδόν τα πάντα έχουν ένα πιθανό ρίσκο ή μια σκοτεινή πλευρά. Το να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα πιο συνολικά. Παρακάτω, παρουσιάζονται κάποια μειονεκτήματα ή κίνδυνοι της ανθεκτικότητας όταν εφαρμόζεται με ανθυγιεινούς τρόπους.
1. Η ανθεκτικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απαξιωτικά
Ένας γονιός που δυσκολεύεται να ανεχτεί τη δυσφορία της αναστάτωσης ενός παιδιού, ίσως χρησιμοποιήσει την ανθεκτικότητα ως τρόπο για να υποτιμήσει τις δυσκολίες που περνούν τα παιδιά σε έναν ενήλικο κόσμο. Φράσεις όπως «Τα παιδιά είναι ανθεκτικά» λειτουργούν απαξιωτικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδράνεια όταν χρειάζεται προστασία.
Το να λέμε σε κάποιον ότι είναι ανθεκτικός μπορεί να υπογραμμίζει μια προσωπική του δύναμη, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρερμηνευτεί ως «Θα έπρεπε να μπορείς να το αντιμετωπίσεις αυτό. Μη δείχνεις πόσο υποφέρεις». Το να αναγνωρίζουμε συγκεκριμένα στοιχεία της ανθεκτικότητας, όπως η καλή επικοινωνία, η επιμονή ή η υπομονή μπορεί να είναι ένας πιο ισχυρός τρόπος για να επισημάνουμε μια ικανότητα διαχείρισης που βλέπουμε στο άλλο άτομο.
2. Η ανθεκτικότητα μπορεί να μεταφέρει την προσδοκία επιστροφής σε μια πρότερη κατάσταση
Η ανθεκτικότητα είναι, εξ ορισμού, η ανάκαμψη ή η επιστροφή σε μια προηγούμενη κατάσταση. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό ή καν πιθανό, μπορεί να βρεθείτε κολλημένοι, προσπαθώντας να γυρίσετε πίσω στον χρόνο. H αποκατάσταση σε ένα «νέο κανονικό» μπορεί να είναι απογοητευτική για τους ανθρώπους που θέλουν ακόμα το παλιό κανονικό.
Οι προσδοκίες μας για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα μπορεί να μας τυφλώνουν απέναντι στις επιλογές μας. Μια πιο ρεαλιστική και ελπιδοφόρα προσέγγιση μπορεί να αναγνωρίσει το πώς υπάρχουμε μέσα σε διαρκή αλλαγή κατά τη διάρκεια της ζωής. Η αποδοχή της πραγματικότητας μπορεί να μας βοηθάει να προσαρμόζουμε συνεχώς το μυαλό και το σώμα μας, ακόμα κι αν δεν είναι όπως ιδανικά οραματιστήκαμε.
Διαβάστε σχετικά: Ψυχική Ανθεκτικότητα: Μια διαρκής διαδικασία αντοχής
3. Η ανθεκτικότητα μπορεί να κρύβει την αυτοεπίκριση ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο δυνατοί απ’ ό,τι είμαστε
Ένας μύθος της ανθεκτικότητας είναι ότι αν δεν είσαι ικανός να προσαρμοστείς γρήγορα, κάτι δεν πάει καλά με σένα. Η προσδοκία ότι θα έπρεπε να είσαι πιο δυνατός μάλλον δεν είναι η υποστήριξη που χρειάζεσαι για να αναπτύξεις ανθεκτικότητα.
Η τελειομανία μπορεί να μας κάνει να προσδοκούμε να είμαστε πάντα ανθεκτικοί και να ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μπορεί να χρειαζόμαστε χρόνο για να προσαρμοστούμε στις αναπόφευκτες αλλαγές της ζωής. Αν η ανθεκτικότητα γίνεται απλώς ένας ακόμη τρόπος για να επισημαίνεις τις αστοχίες ή τις αδυναμίες σου, δεν είναι πια βοηθητική. Η κατανόηση για τον εαυτό μας και τους άλλους θα μας στηρίξει στις μεταβατικές περιόδους.
4. Η ανθεκτικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον χώρο εργασίας για να πιέσει τους εργαζομένους
Η εκπαίδευση για την υγεία και την ανθεκτικότητα στον χώρο εργασίας μπορεί να συνοδεύεται από την προσδοκία ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη, οι εργαζόμενοι θα παράγουν περισσότερο και θα αυξάνουν τα κέρδη. Ενώ αυτό είναι αλήθεια, ειδικά για τις εταιρείες που θέλουν να κρατήσουν τους υπαλλήλους μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποσπά την προσοχή από το πιο σημαντικό ζητούμενο, που είναι η υποστήριξη των ανθρώπων απλώς επειδή είναι άνθρωποι, ενώ το προϊόν και η παραγωγικότητα έρχονται δεύτερα.
Τα προγράμματα ευημερίας στον χώρο εργασίας μπορεί να φαίνονται ανειλικρινή, προωθώντας την άσκηση και τη σωστή διατροφή, χωρίς να αλλάζουν στην πραγματικότητα τα συστημικά ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ολιστική ευεξία. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι απομένουν απογοητευμένοι και εξουθενωμένοι, όταν βλέπουν ότι η βελτιωμένη απόδοσή τους οδηγεί μόνο σε συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες παραγωγικότητας.
Μια υγιής σχέση με την ανθεκτικότητα λαμβάνει υπόψη ότι είμαστε από τη φύση μας ικανοί να προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή και, με αυτό τον τρόπο, ανθεκτικοί. Αν και η ανθεκτικότητα είναι κάτι το οποίο μπορούμε να εξασκήσουμε, είναι καλύτερα να μη γίνεται με πίεση.
Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*