PsychologyNow Team

Έτσι ανθίζουν οι αμυγδαλιές στην άσφαλτο #vgaltoapomesasou

Έτσι ανθίζουν οι αμυγδαλιές στην άσφαλτο #vgaltoapomesasou

PsychologyNow Team
γυναίκα μέσα στο σπίτι της πίσω από το τζάμι με ηλιοβασίλεμα
Image credit: Kristijan Arsov / unsplash.com

Ένα βίωμα σεξουαλικής κακοποίησης δεν αφήνει μόνο τα σημάδια του στο σώμα σου αλλά σε καταδικάζει να ζεις με βαριές αλυσίδες και στην ψυχή σου. Στα πιο τρυφερά μου χρόνια ήπια το νερό του Άδη, αλλά η ζωή δεν στέρεψε μέσα μου.


Με την δυνατότητα του βήματος που μας παρέχετε και πέρα από την θεραπευτική διάσταση του λόγου και της γραφής θέλω να πω την ιστορία μου και μέσα από αυτήν οι αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν ότι, ότι και αν έχουν βιώσει μπορεί να ξεπεραστεί και να δημιουργήσουν την ζωή που θέλουν.

Έχω υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και για πολλά χρόνια ζούσα με αυτό χωρίς να έχω μιλήσει σε κανέναν. Ακόμα και σήμερα η οικογένεια μου δεν γνωρίζει τίποτα καθώς ήθελα και θέλω να τους προστατεύσω από τον πόνο. Στα πιο τρυφερά μου χρόνια ήπια το νερό του Άδη, αλλά η ζωή δεν στέρεψε μέσα μου.

Ένα τέτοιο βίωμα δεν αφήνει μόνο τα σημάδια του στο σώμα σου αλλά σε καταδικάζει να ζεις με βαριές αλυσίδες και στην ψυχή σου. Όλα αυτά τα χρόνια ένιωθα υπεύθυνη για το τι είχε συμβεί νόμιζα ότι το είχα προκαλέσει εγώ. Ένιωθα ταπεινωμένη και φθηνή, για χρόνια υπέμενα άσχημες συμπεριφορές καθώς είχα πείσει τον εαυτό μου ότι αυτές οι συμπεριφορές μου άξιζαν.

Ζώντας με αυτήν την μνήμη για μήνες, λύγισα και αποφάσισα ότι δεν ήθελα να ζω άλλο αρνούμενη την τροφή. Αποτέλεσμα να διακομιστώ στο νοσοκομείο, παρότι η υγεία μου είχε κλονιστεί κάποιος ήθελε να ζήσω.

Βγήκα από το νοσοκομείο και βρήκα καταφύγιο στους μεγάλους συγγραφείς και στην ποίηση. Τότε έπεσε στα χέρια μου η ασκητική του Καζαντζάκη… ο λόγος του υπερβατικός και σωτήριος… ακολουθώ ακόμα την προτροπή του «μην καταδέχεσαι να ρωτάς θα νικήσουμε, θα νικηθούμε… πολέμα». Πέρασα στο πανεπιστήμιο και ξεκίνησε η κοινωνική μου ζωή αλλά αρνούμενη κάθε στενή σχέση με άντρες. Το σώμα έχει μνήμη και το τραύμα ήταν ακόμα ζεστό.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί τώρα;


Μια μέρα διάβασα ένα άρθρο ενός ψυχολόγου που μου άλλαξε την ζωή. Μίλαγε για τον φόβο της αλλαγής. Ήταν η στιγμή μου είχε έρθει η ώρα μου. Τόσα χρόνια πίστευα ότι ζούσα, αλλά η αληθινή μου φύση φοβόταν να ζήσει. Έκλεισα διστακτικά το ραντεβού μαζί του. Δούλεψα μαζί δύο χρόνια. Από αυτόν τον άνθρωπο εισέπραξα άπειρη καλοσύνη, στήριξη, ασφάλεια και σεβασμό. Αυτά και με θεράπευσαν.

Πίστεψα στον εαυτό μου και τώρα βαπτισμένη και με καινούργιο βλέμμα κυνηγώ τα όνειρα μου και μπορώ να εμπιστευτώ ξανά. Καμιά φορά σκέφτομαι την ισορροπία του σύμπαντος κόσμου. Άντρας με χάραξε, άντρας με θεράπευσε.

Αυτήν την στιγμή είμαι σε ένα σωματείο και μέσα από αυτό το μετερίζι εκπληρώνοντας το χρέος μου ενώνω την φωνή μου μαζί με άλλες γυναίκες για τα δικαιώματα της γυναίκας. Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στην γυναίκα είναι πρωτίστως σεβασμός στον άνθρωπο. Έτσι αλλάζουν οι βιωμένες κουλτούρες και αντιλήψεις που πρέπει να καταρριφτούν. Δρόμος δύσκολος αλλά χαίρομαι που τον έχω επιλέξει.

Ο Καζαντζάκης πάλι λέει «δεν θέλω εκδίκηση θέλω δικαιοσύνη». Έμαθα ότι ο βασανιστής μου έφυγε από την ζωή νικημένος από τον καρκίνο μέσα σε έξι μήνες. Μπόρεσα και τον συγχώρεσα και αμόλυντη πια προχωράω. Συνειδητοποιώντας ότι οι κακοποιήτες κάπου κάποτε έχουν πέσει και οι ίδιοι θύματα κακοποίησης.

Η συγχώρεση ήταν εύκολη γιατί ο Ελύτης έχει δίκιο. Στον μικρό Ναυτίλο λέει «πρέπει να εξημερώσεις την ιδέα της ύπαρξης σου μέσα σου για να την καταλάβεις». Ευθύς αμέσως κατάλαβα ότι ο άνθρωπος είναι αθώος.

Είμαι πια ελεύθερη και δυνατή. Το συναίσθημα μου απέναντι στους ανθρώπους βαθύ , γιατί όλοι, άλλοι σε μεγαλύτερο, άλλοι σε μικρότερο βαθμό έχουν πονέσει. Όμως αν δεν λυγίσεις πως θα δυναμώσεις. Είναι ο τρόπος της ζωής να σε μυήσει. Έτσι ανθίζουν οι αμυγδαλιές στην άσφαλτο. Εκπαιδεύστε το βλέμμα σας να τις δει… είναι ο διπλανός μας. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει άπλετο φώς.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...