PsychologyNow Team

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Η συγκλονιστική μαρτυρία Ψυχολόγου από τον Παλαμά Καρδίτσας

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Η συγκλονιστική μαρτυρία Ψυχολόγου από τον Παλαμά Καρδίτσας

PsychologyNow Team

Όταν η φυσική καταστροφή συναντά τον άνθρωπο, αυτό που ο ίδιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι έναν άλλο άνθρωπο να είναι δίπλα του, να τον ακούσει και τον κατανοήσει.


Οι οθόνες όλων των ανθρώπων κατακλύζονται από καταστροφικές εικόνες της πλημμύρας που πλήττει τις περιοχές του Νομού Καρδίτσας. Οι εικόνες που αντικρίζω από το τόπο μου, το χωριό του Παλαμά, προκαλούν δέος, φόβο και ανησυχία για όλους όσους βιώνουν τη καταστροφή. Ανησυχώ για εκείνους και στην επικοινωνία μου με την οικογένεια μου προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη και να επιβεβαιώνω ότι είναι ασφαλείς.

Ξημερώνει Πέμπτη και η ομάδα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ ετοιμάζεται να στείλει αποστολή προς τη Καρδίτσα με στόχο την άμεση βοήθεια στους πληγέντες. Η μετακίνηση των μελών της ομάδας παρέμβασης από Θεσσαλονίκη και Αθήνα προς Καρδίτσα είναι δύσκολη, δεν εμποδίζει όμως την αποστολή. Αντίθετα, το κίνητρο και η ανάγκη για παροχή βοήθειας εντείνονται, αντιλαμβανόμενοι, όλοι, τις σφοδρές συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία.

Ενημερώνω την οικογένεια μου ότι, έρχεται βοήθεια τόσο από τον φορέα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ όσο και από εθελοντικές διασωστικές ομάδες με τις όποιες έχω επικοινωνήσει νωρίς το πρωί για να ενημερωθώ για τη δράση τους στις περιοχές της Καρδίτσας. Και τότε, ακολουθεί η παρακάτω συζήτηση με τον ανιψιό μου, όπου επικοινωνώ μαζί του για να κατευνάσω το φόβο του και την ανησυχία του σχετικά με την εξέλιξή της πλημμύρας.

Η συνομιλία που ακολουθεί είναι γεμάτη συγκίνηση για μένα και θέλω να ευχαριστήσω τον ανιψιό μου που μου επιτρέπει να τη μοιραστώ μαζί σας.

- Θεία, τι θα κανείς τώρα που θα έρθεις εδώ;
- Θα βοηθήσω τους συνανθρώπους μας με οποίο τρόπο μπορώ.
- Θεία, πως θα βοηθήσεις; Δεν μπορείς να έρθεις στον Παλαμά. Μόνο με βάρκα μπορείς να έρθεις εδώ.
- Θα επισκεφτώ, πρώτα, τα σημεία που έχουν μεταφερθεί όσοι άνθρωποι χρειαζόταν να απεγκλωβιστούν, άμεσα, και έχουν μεταφερθεί στη Καρδίτσα.
- Θεία, μπορείς να κάνεις κάτι για μένα;
- Φυσικά.
- Σε παρακαλώ, μόλις φτάσεις εκεί, μπορείς να ρωτήσεις αν είναι ο φίλος μου ο Δημήτρης γιατί τον είδα να περνάει μαζί με τον μπαμπά του πάνω σε ένα μηχάνημα και δεν ξέρω τώρα που βρίσκεται.
(Εκεί λυγίζω μέσα μου αλλά προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη και να διατηρήσω σταθερό το τόνο της φωνής μου.)
- Θα κάνω ότι μπορώ για να μάθω και θα σε ενημερώσω. Φαντάζομαι ότι ο Δημήτρης θα είναι ασφαλής καθώς ήταν μαζί με τον μπαμπά του.

Εκεί την στιγμή, αντιλαμβάνομαι, για μια ακόμη φορά, ποσό μεγάλο είναι το χρέος μου να σταθώ δίπλα τόσο ως ψυχολόγος της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ που παρεμβαίνει σε κρίση όσο και ως κάτοικος μιας πληγείσας περιοχής, όπως είναι ο Παλαμάς, απέναντι σε κάθε παιδί και φυσικά απέναντι σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ είναι πάντα δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ παρεμβαίνει σε καφέ φυσική καταστροφή με στόχο τη παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και την διερεύνηση άμεσων αναγκών. Τις τελευταίες 12 ημέρες το κλιμάκιο της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, που αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, βρίσκεται στη πρώτη γραμμή με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων κατοίκων στις περιοχές του Νομού της Καρδίτσας.

Οταν η φυσική καταστροφή συναντά τον άνθρωπο, αυτό που ο ίδιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι έναν άλλο άνθρωπο να είναι δίπλα του, να τον ακούσει και τον κατανοήσει. Η ομάδα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, που είναι εκπαιδευμένη στις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, προσεγγίζει πάντα τους ανθρώπους με ανθρωπιά και κατανόηση.

Πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι και από πόρτα σε πόρτα στα κατεστραμμένα σπίτια του Παλαμά, οι επαγγελματίες του κλιμακίου της ΑμκΚΕ ΙΑΣΙΣ καταφέραμε να στηρίξουμε ψυχοσυναισθηματικά και να καλύψουμε τις πρώτες βασικές ανάγκες των συνανθρώπων μας. Τόσο ως ψυχολογος του κλιμακίου της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ όσο και ως κάτοικος του πλημμυροπαθή Παλαμά, έχω την ανάγκη να εκφράσω τη σημαντικότητα και το μεγαλείο της αλληλεγγύης, που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ανθρώπους σε μια κατάσταση κρίσης.

Επίσης, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές του τόπου μου που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή από τη πρώτη στιγμή της καταστροφής, για την ατέρμονη βοήθεια τους. Οι υλικές ανάγκες των ανθρώπων είναι μεγάλες και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η ελάχιστη προσφορά που μπορείς να προσφέρεις μπορεί να είναι η μέγιστη που μπορεί να χρειάζεται ο διπλανός σου.

Και εδώ, θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα, ξεχωριστά, για τη συνεισφορά που μπορεί να έχεις προσφέρει στο τόπο μου!

Ο άνθρωπος μπροστά σε μια καταστροφή έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις και ανακαλύπτει πλευρές του εαυτού του που ίσως να μην γνώριζε για τον ίδιο. Ο άνθρωπος μπροστά σε μια καταστροφή γίνεται πιο δυνατός, πιο αλληλέγγυος και πιο ανθρώπινος!


Συγγραφέας: Καραγγέλη Κωνσταντίνα, Ψυχολόγος, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Παρέμβαση σε κρίση

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...