PsychologyNow Team

Πώς να πάρετε τη σωστή απόφαση σε μία δύσκολη κατάσταση

Πώς να πάρετε τη σωστή απόφαση σε μία δύσκολη κατάσταση

PsychologyNow Team
γυαλιά πάνω σε ύφασμα
Image credit: Larm Rmah / unsplash.com

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε σε τι είναι καλό να δεσμευτείτε στη ζωή σας ή τι αποφάσεις πρέπει να πάρετε; Ποιο χόμπι, ταξίδι, επάγγελμα ή φίλο να επιλέξετε; Υπάρχουν πράγματι τόσες διαθέσιμες επιλογές. Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε μια σωστή επιλογή; Τι σημαίνει «σωστή επιλογή»;


Οι διάφορες δυνατότητες και επιλογές που προσφέρονται, μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν σε συναισθήματα απογοήτευσης και σύγχυσης, τα οποία με την σειρά τους οδηγούν σε μια κατάσταση στασιμότητας εξαιτίας ενός αισθήματος αναποφασιστικότητας που κυριαρχεί.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν αναστάτωση στην πιθανότητα μιας λανθασμένης επιλογής με αποτέλεσμα να μην προβαίνουν σε καμία. Ωστόσο, όταν δεν αποφασίζετε να κάνετε επιλογές, δεν μπορείτε να δείτε τη ζωή σας να εξελίσσεται, καθώς οι επιλογές δημιουργούν και διατηρούν τη ροή της.

Αντιστεκόμουν και ακόμα αντιστέκομαι στην δέσμευση. Η φυσική μου τάση με οδηγεί να ζω σαν «ελεύθερο πουλί», που σημαίνει ότι επιθυμώ να παρασύρομαι από την ροή, την ονειροπόληση, την περιπέτεια, αλλά και να αποφεύγω να ακολουθώ ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Μου αρέσει όταν οι επιλογές ξετυλίγονται μπροστά μου και το πως η φύση της ζωής μου δείχνει τι πορεία να ακολουθήσω, αν και υπάρχουν φορές που χρειάζεται να πάρουμε μία ξεκάθαρη απόφαση. Οπότε, τι κάνουμε όταν πρέπει να λάβουμε μία ξεκάθαρη απόφαση;

Εστίαση στο εδώ και τώρα

Όταν πρόκειται να πάρω μια απόφαση και προσπαθώ να κοιτάξω στο μέλλον για το πως αυτή μου η επιλογή μπορεί να επηρεάσει εμένα και τους γύρω μου, σχεδόν παραλύω. Ο φόβος του υποθετικού μέλλοντος που θα διαμορφωθεί με βάση την απόφαση μου, δεν είναι και η πιο υγιής προσέγγιση. Αντίθετα, η επικέντρωση της προσοχής στο εδώ και τώρα και στο πως η απόφαση αυτή το επηρεάζει, είναι το μόνο που χρειαζόμαστε, καθώς το παρόν είναι το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζουμε.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να εναρμονιστείτε με τα συναισθήματά σας και να κάνετε τις καλύτερες επιλογές και να πάρετε την καλύτερη απόφαση που νιώθετε ότι είναι σωστή για εσάς στο εδώ και τώρα.

Απαλλαγείτε από το παρελθόν

Το παρελθόν, συνήθως, αποτελεί μια καλή ένδειξη του τι να περιμένουμε και τι πρόκειται να προκύψει. Ωστόσο, μερικές φορές δεν υπάρχει καμιά απολύτως σύνδεση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και δεν φαίνεται να είναι καθόλου παραγωγικό να την αναζητούμε. Θα έχετε μία πιο ρεαλιστική οπτική εστιάζοντας στο "τώρα" και πώς η επιλογή σας θα σας επηρεάσει στο παρόν. Όταν προσπαθείτε πως να μην μεταφέρετε συνεχώς τις παρελθοντικές εμπειρίες στο παρόν, θα μπορέσετε να προσεγγίσετε τη ζωή με θετικό πρόσημο.

Όταν ζούμε σύμφωνα με το πως «συνήθιζα να ήμουν» ή «θα μπορούσα να είμαι», μας αποτρέπει από το ζούμε το σήμερα.

Κάντε ένα βήμα πίσω

Πάρτε ανάσες. Κάντε ένα διάλειμμα. Αποστασιοποιηθείτε από μια κατάσταση. Επικεντρωθείτε σε κάτι τελείως διαφορετικό. Να έχετε έναν επαρκή βραδινό ύπνο. Διασκεδάστε. Πηγαίνετε ένα ταξίδι.

Πολλές φορές όταν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, ίσως είναι καλύτερο να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποστασιοποιηθεί για λίγο από την κατάσταση, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με μεγαλύτερη σαφήνεια. Προσωπικά, πήρα την πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής μου, αφότου επέστρεψα από ένα ταξίδι.

Ξεκίνησα αυτό το ταξίδι μπερδεμένη, γεμάτη αμφιβολίες για το τι έπρεπε να κάνω. Μαγικά, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ένιωσα ότι το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. Μετακόμισα, άλλαξα δουλειά και επαναπροσδιόρισα κάποια πράγματα στην ζωή μου αφού πρώτα όμως είχα δώσει λίγο χρόνο στον εαυτό μου να απομακρυνθεί από αυτή την κατάσταση που τόσο με ταλαιπωρούσε.


Διαβάστε σχετικά: Αυτοί οι τρόποι θα σας οδηγήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση


Εμπιστευθείτε τις ευκαιρίες και τις συνθήκες που σας παρουσιάζονται

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό είναι πολύ εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει. Παρόλα αυτά, προσπαθήστε να μην πιέζετε τόσο πολύ τον εαυτό σας στο να δίνει λύση στα πάντα. Φυσικά και θα πρέπει να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, αλλά παράλληλα προκύπτουν ευκαιρίες ή συνθήκες που δεν τις υπολογίζατε, και οι οποίες επηρεάζουν τις επιλογές σας.

Οι συνθήκες αυτές εμφανίζονται ως συμπτώσεις και η πεποίθηση ότι μπορούμε να ελέγξουμε 100% μια κατάσταση αντιτίθεται στην φυσική ροή της ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένες ευκαιρίες ή και άνθρωποι εμφανίζονται στην ζωή μας από το πουθενά, χωρίς καμιά δική μας προεργασία.

Ας εμπιστευθούμε αυτές τις ευκαιρίες, γιατί όταν προσπαθούμε να ζήσουμε τη ζωή που πραγματικά επιθυμούμε, τότε αυτές οι ευκαιρίες παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά.

Μην παίρνετε τα πάντα ως δεδομένα

Πολλές φορές όταν παίρνουμε αποφάσεις, θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα. Ωστόσο, είναι πολλοί λίγα εκείνα που στην πραγματικότητα είναι σταθερά στη ζωή μας. Πολλές από τις επιλογές που κάναμε μπορούν να αναθεωρηθούν και να αλλάξουν στην πορεία. Για παράδειγμα, αν μετακομίσετε σε μια χώρα και η ζωή εκεί δεν είναι αυτή που προσδοκούσατε, θα φύγετε. Ή αν έχετε μία σχέση, αλλά ο σύντροφός σας δεν συγκεντρώνει όλα αυτά τα καλά στοιχεία που θεωρούσατε ότι είχε, θα απομακρυνθείτε.

Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ίσως νιώθετε ότι είναι πιο περίπλοκα από ό,τι γράφονται και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν απλά με τις απλές συμβουλές που δόθηκαν. Το βασικό σημείο σε όλο αυτό το θέμα, είναι να αντιληφθείτε ότι δεν είναι αδύνατον να συμβεί. Πολλοί άνθρωποι κάνουν ριζικές αλλαγές καθημερινά στην ζωή τους και καταφέρνουν να επιβιώσουν. Πολύ συχνά, όταν αποφασίσετε να εισέλθετε σε άγνωστα μονοπάτια, μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά όμορφα πράγματα.

Δεν έχει τύχει ακόμα και τώρα να συναντήσω κάποιον που αποφάσισε να απομακρυνθεί από μια δύσκολη συνθήκη και το μετάνιωσε, καθώς τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνο μία επιλογή που θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να κάνουμε μικρές επιλογές και καθημερινά είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε για διάφορα πράγματα που προκύπτουν. Μια θετική απόφαση που ακολουθείται και από άλλες, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια θετική κατεύθυνση.

Η εξάσκηση στη λήψη μικρών αποφάσεων, σημαίνει ότι έχουμε ήδη κάνει το πιο σημαντικό βήμα στη χάραξη μίας θετικής πορείας, γεγονός που μειώνει την σύγχυση γύρω από μια επιλογή και σας δίνει τον έλεγχο να παίρνετε την καλύτερη απόφαση στην συγκεκριμένη περίσταση. Αφού ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, αφήστε μετά τη ζωή να σας κατευθύνει.


Πηγή: goodtherapy.org
Συγγραφέας: Kim Egel, MA, MFT
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...