PsychologyNow Team

Τι είναι τα ενεργειακά βαμπίρ και πώς μας ρουφούν την ενέργεια;

Τι είναι τα ενεργειακά βαμπίρ και πώς μας ρουφούν την ενέργεια;

PsychologyNow Team
Image credit: freepik/ freepik.com

Κάθε τόσο, όλοι μας έχουμε την αίσθηση ότι τα πάντα θα πάνε στραβά. Ανεξάρτητα από το πόσο αισιόδοξοι είμαστε, υπάρχουν στιγμές που η αβεβαιότητα και οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να μας κυριεύσουν.


Αυτή η αίσθηση μπορεί να προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως η πίεση στην εργασία, οι σχέσεις, ακόμη και προσωπικοί μας προβληματισμοί. Σε αυτές τις στιγμές, αισθανόμαστε σαν να έχουμε χάσει την ενέργειά μας και τον ενθουσιασμό μας για τη ζωή…

Όμως, πολλές φορές, ο λόγος που νιώθουμε έτσι μπορεί να είναι η επίδραση που μας ασκούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον μας. Σας έχει τύχει ποτέ να ξεκινήσετε τη μέρα σας γεμάτοι ενέργεια και αισιοδοξία, και μέσα σε λίγες στιγμές να αισθάνεστε λες και όλα τα θετικά σας συναισθήματα τα ρούφηξε μια μαύρη τρύπα; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να συναντήσατε ένα… ενεργειακό βαμπίρ!

Πού συναντάμε τα ενεργειακά βαμπίρ;

Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν παντού: στο γραφείο, στο σχολείο, στα οικογενειακά τραπέζια... Συχνά περιπλέκουν καταστάσεις, προκαλούν παρεξηγήσεις ή απλά κάνουν τα πάντα πιο δύσκολα.

Όλοι μας μπορούμε να πέσουμε θύματα των ενεργειακών βαμπίρ, ακόμα και χωρίς να το καταλάβουμε. Πιο ευάλωτα στα ενεργειακά βαμπίρ είναι τα άτομα που θέλουν να τους έχουν όλους χαρούμενους και δυσκολεύονται να θέσουν ξεκάθαρα τα όριά τους, με αποτέλεσμα να καταπιέζονται από τη συμπεριφορά των άλλων.

Υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης με τα ενεργειακά βαμπίρ;

Καλώς ή κακώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθούμε δίπλα σε ένα ενεργειακό βαμπίρ, το θέμα είναι να μάθουμε πώς να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Ο best seller συγγραφέας και ομιλητής σεμιναρίων Thomas Erikson πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα ενεργειακά βαμπίρ είναι να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε πότε και πώς επηρεαζόμαστε από τους άλλους και να θέσουμε όρια για να διαφυλάξουμε την ενέργειά μας.

Η επικοινωνία είναι επίσης σημαντική· οφείλουμε να μάθουμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά τις ανάγκες μας, κάνοντας το αίτημά μας ξεκάθαρο στον συνομιλητή μας. Καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να συνδεθούμε και να συνεργαστούμε ακόμα και με άτομα που δεν ταιριάζουμε, διασφαλίζουμε την ψυχική μας ηρεμία σε διάφορα πλαίσια, για παράδειγμα σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Ο Thomas Erikson εντοπίζει τους διαφορετικούς τύπους ενεργειακών βαμπίρ και προσφέρει πρακτικά εργαλεία, ψυχαγωγικές αυτοαξιολογήσεις και ιστορίες με τις οποίες μπορείς να συσχετιστείς, προκειμένου να αναμετρηθείς με αυτά τα βαμπίρ.

Αναλύοντας τη συμπεριφορά και τις επιπτώσεις των ενεργειακών βαμπίρ, μπορούμε να ανακαλύψουμε τον τρόπο να προστατευτούμε και να διατηρήσουμε την ενέργειά μας σε έναν κόσμο που πολλές φορές μπορεί να μας εξαντλεί.


Το βιβλίο Ανάμεσα σε βαμπίρ του Thomas Erikson κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...