PsychologyNow Team

Ποια συμβουλή θα δίνατε στο νεότερο εαυτό σας αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο;

Ποια συμβουλή θα δίνατε στο νεότερο εαυτό σας αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο;

PsychologyNow Team
που κρατάει ένα χαρτί που γράφει love yourself

Αυτή είναι η πρώτη συστηματική μελέτη για τις συμβουλές που θα έδιναν οι άνθρωποι στους νεότερους  εαυτούς τους.


Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι παλιό και αγαπημένο: αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, ποια συμβουλή θα δίνατε στον εαυτό σας; Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητα αυτού του ερωτήματος, κανείς δεν έχει μελετήσει μέχρι τώρα στην πραγματικότητα ποια συμβουλή θα έδιναν οι άνθρωποι στη νεότερη εκδοχή του εαυτού τους.

Οι ψυχολόγοι ερευνητές Κοβάλσκι και Μακ Κορντ του Πανεπιστημίου Κλέμσον διερεύνησαν ακριβώς αυτό το ερώτημα σε δύο έρευνες που διεξήγαγαν με εκατοντάδες συμμετέχοντες μέσω του μηχανισμού Mechanical Turk του Amazon και παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Social Psychology.

Τα συμπεράσματά τους δείχνουν ότι οι συμβουλές των ανθρώπων προς τους νεότερους εαυτούς επικεντρώνονται συνειδητά στα παρακάτω θέματα δείχνοντας ισχυρή συσχέτιση με παρόμοια αποτελέσματα που προέρχονται από έρευνες σχετικά με τις συνηθέστερες μεταμέλειες των ανθρώπων στη ζωή:

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι είχαν ακολουθήσει τις συμβουλές που θα έδιναν στους εαυτούς τους, ήταν πιθανότερο να δηλώσουν ότι είχαν γίνει το είδος του προσώπου που θα θαύμαζαν οι νεότεροι εαυτοί τους. Θα πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας συμβουλές που οι νεότεροι εαυτοί μας θα θαύμαζαν, αναφέρουν οι ερευνητές. Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε ακόμη, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την ευεξία μας και να μας φέρουν πιο κοντά στο άτομο που θα θέλαμε να είμαστε αν ακολουθούσαμε αυτή τη συμβουλή.

Οι δύο μελέτες επέλεξαν συμμετέχοντες ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών και τους ζήτησαν τα εξής:

  • να παράσχουν είτε μία είτε τρεις συμβουλές στους νεότερους εαυτούς τους
  • να σκεφτούν αν ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή θα τους βοηθούσε να έρθουν πιο κοντά στο πρόσωπο που φιλοδοξούν να είναι ή θα έπρεπε να είναι
  • αν είχαν πράγματι ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές αργότερα στη ζωή τους
  • να εξετάσουν ένα σημαντικό γεγονός που τους είχε διαμορφώσει στη ζωή τους, ειδικά υπό το πρίσμα των συμβουλών που είχαν επιλέξει να δώσουν στους εαυτούς τους
  • και να αναρωτηθούν για το τι θα έκανε ο νεότερος από τον τωρινό εαυτό τους

Οι συμμετέχοντες έδωσαν ως επί το πλείστον συμβουλές γύρω από τις σχέσεις τους (μην την/τον παντρευτείτε, δεν πρέπει να την/τον παντρευτείτε), την εκπαίδευση (πηγαίνετε στο πανεπιστήμιο), την αυτονομία (να είσαι ο εαυτός σου), την κατεύθυνση και τους στόχους τους (Συνεχίστε να προχωράτε, να αρπάζετε τις ευκαιρίες και να συνεχίζετε να βελτιώνεστε) και τα χρήματα (Εξοικονομήστε περισσότερα, ξοδέψτε λιγότερα).

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι συμβουλές που προσέφεραν ήταν συνδεδεμένες με ένα σημαντικό γεγονός του παρελθόντος τους, όπως ήταν η πρώτη φορά που έπεσαν θύματα εκφοβισμού, όταν χώρισαν από μία σημαντική σχέση ή ένα περιστατικό που αφορούσε το ποτό ή τα ναρκωτικά και περίπου τις μισές φορές που είχαν μετανιώσει για το τι είχε συμβεί. H συχνότερη χρονική στιγμή που δήλωσαν ότι συνέβησαν αυτά τα βασικά γεγονότα, ήταν μεταξύ των ηλικιών 10 και των 30 ετών (συνεπής με την έρευνα σχετικά με τη αναταραχή της ανάμνησης - ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο έχουμε την τάση να θυμόμαστε περισσότερες αυτοβιογραφικές αναμνήσεις από την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωσή μας).

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στις δύο μελέτες, δήλωσαν ότι από τότε ακολουθούν τις συμβουλές που προσέφεραν στους νεότερους εαυτούς τους. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσε επίσης ότι, ακολουθώντας τις συμβουλές, έφερναν τον νεότερο τους εαυτό πιο κοντά στο είδος του προσώπου που φιλοδοξούσαν να είναι, αντί να τους κάνουν περισσότερο σαν τους "εαυτούς τους" (δηλαδή το είδος του προσώπου που η κοινωνία ή οι άλλοι άνθρωποι θα ήθελαν να είναι οι ίδιοι). Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι είχαν ακολουθήσει τη δική τους συμβουλή (που είχαν δώσει στους νεότερους εαυτούς τους) ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι ο έφηβος εαυτός τους, έδειχνε σεβασμό στο πρόσωπο στο οποίο είχε εξελιχθεί.

Αυτή είναι μια προκαταρκτική έρευνα για ένα ανεξερεύνητο θέμα και είναι πιθανό τα αποτελέσματα να διαφέρουν σε άλλους πολιτισμούς και να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους συλλογής των προβληματισμών των ανθρώπων. Ωστόσο, η μελέτη θέτει τα θεμέλια για περαιτέρω ερωτήσεις, όπως: πώς οι συμβουλές που δίνουμε στον παρελθοντικό εαυτό μας μπορεί να ποικίλουν σε ποσότητα και είδος καθώς γερνάμε και πώς η συμβουλή που θα ακολουθηθεί μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας και την ελπίδα μας για το μέλλον.


RafVoud

 

Πηγή: If I knew then what I know now: Advice to my younger self
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάγκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...