PsychologyNow Team

Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι σε ένα πιο όμορφο, γραφικό περιβάλλον

Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι σε ένα πιο όμορφο, γραφικό περιβάλλον

PsychologyNow Team
ένας άνδρας περπατά στη φύση

Ισχύει αυτό που λένε οι ψυχολόγοι: όταν δεν είσαι καλά, δε φταις απαραίτητα εσύ, μπορεί να φταίει και το περιβάλλον σου.


Οι επιστήμονες παρέχουν την πρώτη μεγάλη κλίμακα ποσοτικής απόδειξης ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι σε ένα πιο όμορφο περιβάλλον.

Περιέργως, η μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο σε περιοχές φυσικής ομορφιάς, αλλά μπορεί να διαχυθεί και σε μικρές και μεγάλες πόλεις.

Η ερευνητική ομάδα, από το Εργαστήριο Επιστημονικών Δεδομένων στη Σχολή Επιχειρήσεων του Warwick, το Ινστιτούτο Alan Turing και το Πανεπιστήμιο του Sussex, ανέλυσε σχεδόν ένα εκατομμύριο αξιολογήσεις φωτογραφιών από ένα διαδικτυακό παιχνίδι, μαζί με δεδομένα περισσότερων από 15.000 ατόμων σε διάστημα τριών ετών για την ευτυχία, που συγκεντρώθηκαν μέσω μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά.

Η καθηγήτρια Τσανούκι Σερεσίνι δήλωσε: Βρίσκουμε ότι οι άνθρωποι είναι πράγματι πιο ευτυχισμένοι σε πιο γραφικά περιβάλλοντα, ασχέτως των καιρικών φαινομένων και των δραστηριοτήτων με τις οποίες είχαν ασχοληθεί εκείνη την εποχή.

Αυτό που αναδεικνύεται ως σημαντικό είναι ότι η ύπαιθρος δεν είναι η μοναδική περιοχή με την οποία βλέπουμε αυτή τη συσχέτιση: οι οικιστικές περιοχές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν κτίρια ή γέφυρες, έχουν επίσης θετική σύνδεση με την ευτυχία. Ως εκ τούτου, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την ενημέρωση των αποφάσεων που λαμβάνονται στο σχεδιασμό των μικρών ή των μεγάλων πόλεων και των αστικών γειτονιών μας, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ολοκληρώνει η ερευνήτρια.

Η υπόθεση της συσχέτισης μεταξύ των όμορφων περιβαλλόντων και της ευτυχίας, έχει προηγουμένως αμφισβητηθεί από τους ερευνητές, λόγω της δυσκολίας μέτρησης της ευτυχίας των ανθρώπων και της ομορφιάς του περιβάλλοντος σε μεγάλες κλίμακες, όπως σε μία ολόκληρη χώρα.

Όμως αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, εκμεταλλεύεται σχεδόν ένα εκατομμύριο αξιολογήσεις από την ιστοσελίδα Scenic-or-Not, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που προσκαλεί τους ανθρώπους να βαθμολογούν φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές συνένωσαν τα δεδομένα του Scenic-or-Not με τρία χρόνια μετρήσεων από περισσότερους από 15.000 χρήστες του iPhone App Mappiness, το οποίο ζητά από τους ανθρώπους να αυτοκαταγράψουν την ευτυχία τους πολλές φορές την ημέρα, καταγράφοντας την τρέχουσα τοποθεσία τους, με ποιους είναι μαζί και τι κάνουν εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Σε προηγούμενη έρευνα, η ομάδα έδειξε πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη αξιολόγηση της ομορφιάς μιας σκηνής. Τα νέα ευρήματα οδηγούν σε ερωτήματα σχετικά με το γιατί τα όμορφα οικιστικά περιβάλλοντα, μπορεί να συνδέονται με μεγαλύτερη ευτυχία.

Η Σερεσίνι δήλωσε: Σύμφωνα με τη Θεωρία της Αποκατάστασης της Προσοχής, τοπία που απαιτούν λιγότερη εστίαση της προσοχής μας, μας επιτρέπουν να γίνουμε λιγότερο κουρασμένοι, πιο ικανοί να συγκεντρωθούμε και έτσι ίσως ακόμα λιγότερο ευερέθιστοι.

Τέτοια τοπία έχουν συσχετιστεί με τη φύση και την ύπαιθρο και αντιθέτως μπορούμε να φανταστούμε ότι ένα πολυσύχναστο αστικό περιβάλλον, όπως η Times Square στη Νέα Υόρκη μπορεί να απαιτήσει την πλήρη προσοχή μας.

Ωστόσο, βρίσκουμε τους πιο γραφικούς δρόμους με την ευρεία θέα και με λιγότερους περισπασμούς, επίσης ως όμορφα τοπία. Τα περιβάλλοντα που είναι πιο όμορφα μπορούν επίσης να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας έτσι τις αρνητικές σκέψεις, ολοκληρώνει η ερευνήτρια.


RafVoud

 

Πηγή: University of Warwick
Aπόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...