PsychologyNow Team

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση: Τι είναι και πώς θα μας επηρεάσει

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση: Τι είναι και πώς θα μας επηρεάσει

PsychologyNow Team
γυναίκα ενημερώνεται για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση
Image credit: ThisIsEngineering / pexels.com

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τεχνολογικής επανάστασης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε.


Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έφτασε. Ορίζεται από τη διασυνδεσιμότητα, την ευφυή αυτοματοποίηση και τη συμβολή του φυσικού, του ψηφιακού και του βιολογικού σύμπαντος. Στην πραγματικότητα, μπήκαμε σε αυτό το νέο στάδιο σχετικά πρόσφατα και καθημερινά προστίθενται νέοι όροι. Για παράδειγμα, metaverse, μετανθρωπισμός (transhumanism) και βιοτεχνολογία.

Το 2015 μια ομάδα επιστημόνων, που ανέπτυσσε μια στρατηγική υψηλής τεχνολογίας για τη γερμανική κυβέρνηση, εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αργότερα, ο Κλάους Σβαμπ, εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), την παρουσίασε επίσημα το 2016.

Τόνισε μια συγκεκριμένη ιδέα, που είχε απήχηση στο ακροατήριό του. Μίλησε για την ανάγκη να ελεγχθεί αυτή η πρόοδος, ώστε το λειτουργικό υλικό, το λογισμικό και η βιολογία να ενεργούν πάντα για το καλό της ανθρωπότητας και όχι μόνο για την ενίσχυση των παγκόσμιων οικονομιών. Επιπλέον, υποστήριξε ότι αυτή η τελευταία επανάσταση πρέπει να λειτουργήσει ως μηχανισμός προόδου για όλα τα έθνη και τους λαούς.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Οι ειδικοί επιμένουν σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τεχνολογικής επανάστασης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε. Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να είναι κακό. Στην πραγματικότητα, πρέπει απλώς να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί σωστά, ώστε να γίνει εργαλείο προόδου και ευημερίας. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι αλλαγές αυτές θα έρθουν εξαιρετικά γρήγορα.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το 2016 τέθηκε η αφετηρία για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Forbes απηχούσαν αυτή την είδηση. Η Βιομηχανία 4.0, όπως την ονόμασαν, περιλαμβάνει τον συνδυασμό των κυβερνο-φυσικών συστημάτων, του διαδικτύου των πραγμάτων και του διαδικτύου των συστημάτων. Εξήγησαν ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο σε διάφορα επίπεδα.

Ο πρώτος είναι ότι πολλές εταιρείες και χώρες δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να προσαρμοστούν σε αυτή την προοδευτική αλλαγή. Ένας άλλος προφανής κίνδυνος είναι ότι ορισμένες κυβερνήσεις δεν χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία με ηθικό τρόπο. Όπως γνωρίζουμε καλά, δεν χρησιμοποιούνται όλες οι μορφές προόδου πάντα για το κοινό καλό. Μερικές φορές, η πραγματικότητα μπορεί να είναι εντελώς αντίθετη.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Industry 4.0

Αναφέραμε προηγουμένως τον Κλάους Σβαμπ, Γερμανό οικονομολόγο, επιχειρηματία και ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στο βιβλίο του, Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, εξηγεί σε τι συνίσταται αυτή η πρόοδος, αυτό το νέο στάδιο που μόλις ξεκίνησε.

  • Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποίησε την ενέργεια του νερού και του ατμού για τη μηχανοποίηση της παραγωγής.
  • Η δεύτερη μεγάλη επανάσταση χρησιμοποίησε την ηλεκτρική ενέργεια.
  • Η άφιξη της τρίτης επανάστασης μας είναι περισσότερο γνωστή. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η ηλεκτρονική όσο και η τεχνολογία της πληροφορίας άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον κόσμο και την παραγωγή.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται ακόμη στα σκαριά. Ωστόσο, μπορούμε να διαισθανθούμε ότι ένα τεράστιο μωσαϊκό τομέων και κλάδων θα ενσωματωθεί σε αυτή. Οι πιο αξιοσημείωτοι είναι:

  • Κυβερνο-φυσικά συστήματα. Συστήματα υπολογιστών ικανά να αυτοματοποιούν μεγάλο αριθμό διαδικασιών.
  • Το διαδίκτυο των πραγμάτων. Ψηφιακή διασύνδεση καθημερινών αντικειμένων με το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, αυτοματοποιημένα σπίτια, ρούχα ικανά να παρακολουθούν την υγεία μας κ.λπ.
  • Τεχνητή νοημοσύνη.
  • Ρομποτική.
  • Γνωσιακή πληροφορική.
  • Γενετική μηχανική για την πρόληψη ασθενειών.
  • Νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, επιστήμη των υλικών, αποθήκευση ενέργειας, κβαντικοί υπολογιστές κ.λπ.

Διαβάστε σχετικά: Ελέγχω άρα Υπάρχω


Πώς θα μας επηρεάσει η επικείμενη επανάσταση;

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή μας. Θα υπάρχουν τόσο μεγάλα πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Ένα από αυτά θα είναι αναμφίβολα το γεγονός ότι στα έξυπνα και αυτοματοποιημένα εργοστάσια θα απαιτείται όλο και λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό.

Φυσικά, πάντα θα χρειάζονται εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα. Ως αποτέλεσμα, η αγορά εργασίας θα προχωρήσει, δημιουργώντας μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ εκείνων που είναι εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες και εκείνων που δεν είναι.

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει πολλές θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα χρειάζονται για να καταλάβουν θέσεις που μπορούν να καλύψουν οι μηχανές ή τα chatbots. Επιπλέον, είναι αναμφισβήτητο ότι η παρουσία των ψηφιακών τεχνολογιών θα διαπεράσει κάθε τομέα της ζωής μας.

Ένα από τα κύρια αποτελέσματα που θα επιφέρει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι η επισφάλεια της απασχόλησης. Πράγματι, η αυτοματοποίηση στις επιχειρήσεις θα προκαλέσει την απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.

Επιπτώσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Όλα τα παραπάνω θα έχουν προφανές ψυχολογικό κόστος.

  • Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε, απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας και αλληλεπιδρούμε θα διαμεσολαβείται από τεχνολογίες, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα ή το μετασύμπαν. Ως εκ τούτου, η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων θα είναι περισσότερο εικονική παρά φυσική. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα μοναξιάς και να προωθήσει την έλλειψη συναισθηματικών δεσμών.
  • Η άφιξη του διαδικτύου των πραγμάτων θα επηρεάσει την ιδιωτική μας ζωή. Τα σπίτια μας θα είναι σενάρια που θα κατοικούνται από έξυπνες συσκευές οι οποίες θα προβλέπουν τις ανάγκες μας. Αυτό απαιτεί να μας παρατηρούν και να μας αναλύουν. Επιπλέον, ενδέχεται να πέσουμε θύματα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
  • Ο μετανθρωπισμός σημαίνει ότι πολλές από τις γνωστικές μας ικανότητες θα βελτιωθούν. Επιπλέον, η τεχνολογία θα έχει τη δυνατότητα να αποκαθιστά νευρολογικές βλάβες και η γενετική μηχανική θα εξαλείψει ορισμένες ασθένειες και θα παρατείνει τη ζωή. Εδώ θα εμφανιστούν μεγάλα ηθικά, ψυχολογικά, ακόμη και φιλοσοφικά διλήμματα, που δεν έχουμε ακόμη καν αρχίσει να αντιμετωπίζουμε.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έφτασε. Ωστόσο, πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην πρόοδο που αντανακλά τις υψηλότερες αξίες μας. Μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία, στην οποία όλοι θα επωφελούνται.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...