PsychologyNow Team

Σκόνη από βιοποικιλόμορφο έδαφος σχετίστηκε με τη μείωση του άγχους

Σκόνη από βιοποικιλόμορφο έδαφος σχετίστηκε με τη μείωση του άγχους

PsychologyNow Team
άντρας σε βιοποικιλόμορφο έδαφος μειώνει το άγχος του

Μία νέα, πρωτοποριακή έρευνα ενδέχεται να βοηθήσει στην ερμηνεία της ωφέλιμης σύνδεσης μεταξύ των πράσινων χώρων και της ανθρώπινης υγείας, σύνδεση που, μέχρι τώρα, υπήρχε έλλειψη κατανόησης.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ανακάλυψαν μία νέα ένδειξη μιας πιθανώς ευρέως μικροβιακής σύνδεσης, μεταξύ της υγείας των οικοσυστημάτων και της υγείας των ανθρώπων.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment, μελέτησε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην βιοποικιλότητα του εδάφους, της υγείας του εντέρου και της ψυχικής υγείας.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η συγκεκριμένη μελέτη, συνδέουν την επαφή των ανθρώπων στη φύση με ένα εύρος από υγιή οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της ψυχικής υγείας.

Αντιστρόφως, η μεγάλη αστικοποίηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

Τα μικροβιώματα προτείνονται ως ένας σημαντικός αλλά όχι τόσο μελετημένος σύνδεσμος, που ενδέχεται να βοηθήσει στην εξήγηση πολλών διασυνδέσεων μεταξύ των φυσικών χώρων και της ανθρώπινης υγείας.


Διαβάστε σχετικά: Η 20λεπτη επαφή με τη φύση μπορεί να μειώσει την ορμόνη του στρες


Προηγούμενες έρευνες που είχαν γίνει σε ποντίκια, είχαν χρησιμοποιήσει μη ρεαλιστικές περιβαλλοντικές μικροβιακές εκθέσεις, για να υποδείξουν τις πιθανές συσχετίσεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα φανερώνει ότι η επαφή με σκόνη από έδαφος υψηλής βιοποικιλομορφίας, μπορεί να αλλάξει τα εντερικά μικρόβια του ποντικιού και ότι η ενσωμάτωση ενός σπάνιου οργανισμού που βρέθηκε στο χώμα, σχετίστηκε με μειωμένη αγχώδη συμπεριφορά στα περισσότερα αγχώδη ποντίκια.

Ο Γκρεγκ Λίντικοατ, βασικός συγγραφέας της έρευνας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι ένα σημαντική γιατί μας βοηθά να δούμε ότι η αερομεταφερόμενη έκθεση στη φυσική βιοποικιλομορφία μπορεί να επηρεάσει τα εντερικά μικροβιώματα και, επομένως, την υγεία μας.

Βρήκαμε επίσης πρώιμες ενδείξεις μίας πιθανής ευρύτερης δράσης της μικροβιακής σύνδεσης μεταξύ των βιοποικιλόμορφων περιβαλλόντων, του εδάφους, της εντερικής και της ψυχικής υγείας, υποστηρίζει ο Λίντικοατ.

Ο νέος μηχανισμός που υποστηρίζουμε στην έρευνα, ενδέχεται να βοηθήσει στην ερμηνεία της ωφέλιμης σύνδεσης μεταξύ των πράσινων χώρων και της ανθρώπινης υγείας, σύνδεση που, μέχρι τώρα, υπήρχε έλλειψη κατανόησης.

Αυτή η μελέτη ενισχύει το επιχείρημα για εξοικονόμηση και αποκατάσταση των βιοποικιλόμορφων πράσινων περιοχών στις πόλεις μας.

Και ολοκληρώνει: Αξιοποιώντας τις βιοποικιλόμορφες αστικές πράσινες περιοχές, που προωθούν τα ορθά είδη των μικροβιακών εκθέσεων, έχουμε περισσότερες πιθανότητες προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την βιοποικιλομορφία μας.


Πηγή: Craig Liddicoat et al. Naturally-diverse airborne environmental microbial exposures modulate the gut microbiome and may provide anxiolytic benefits in mice, Science of The Total Environment (2019).
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...