PsychologyNow Team

Ο σύντροφός μου αρνείται την θεραπεία ζεύγους. Τι μπορώ να κάνω;

Ο σύντροφός μου αρνείται την θεραπεία ζεύγους. Τι μπορώ να κάνω;

PsychologyNow Team
ζευγάρι σε θεραπεία ζεύγους όπου ο σύντροφος την αρνείται
Image credit: cottonbro / pexels.com

Η θεραπεία ζεύγους ξεκινά από την κοινή απόφαση για την προσέλευση στην ψυχοθεραπεία. Διαβάστε τις αιτίες της μη προσέλευσης του συντρόφου σας στην ψυχοθεραπεία και βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε τη σχέση σας.


Όλοι μας βιώνουμε τα πάνω και τα κάτω της ζωής ως μέρος των σχέσεών μας είτε είμαστε παντρεμένοι, είτε βγαίνουμε ραντεβού, είτε έχουμε μια μακροχρόνια σχέση, είτε βιώνουμε μια πιο περίπλοκη κατάσταση. Μπορεί να τα βιώνουμε σε μικρότερο βαθμό, αν υπάρχουν σχέσεις όπου δεν εκδηλώνεται κάποιου είδους σύγκρουση. Η σύγκρουση μπορεί να εκδηλωθεί ως μια παράξενη διαφωνία, ένας καυγάς ή κάτι μεγαλύτερο και πιο σοβαρό.

Κάποια στιγμή, ίσως αρχίσετε να αμφιβάλλετε αν η σχέση σας μπορεί να αντέξει. Η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε μόνοι σας τα όποια προβλήματα υπάρχουν ή να αρνηθείτε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και να προσπαθήσετε να πιέσετε την σχέση σας να λειτουργήσει. Ωστόσο, όταν οι σχέσεις μας αρχίζουν να μας προκαλούν ανησυχία, αναστάτωση ή περισσότερο άγχος, αυτό μπορεί να επηρεάσει την σωματική και την ψυχική μας ευεξία.

Η συζήτηση με ένα τρίτο, αμερόληπτο άτομο μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την ευκαιρία να μιλήσετε τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας, να διερευνήσετε τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα, καθώς και να ανακαλύψετε νέους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δουλέψετε από κοινού την σχέση σας (αλλά και τον εαυτό σας), ώστε να αισθάνεστε περισσότερο χαρούμενοι, ολοκληρωμένοι και ικανοί να αντιμετωπίσετε τον κόσμο μαζί.

Όμως, τι συμβαίνει όταν ο σύντροφός σας αρνείται να σκεφτεί το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε θεραπεία ζεύγους; Εάν μόνο ο ένας από τους δυο σας είναι πρόθυμος να δοκιμάσει την θεραπεία ζεύγους, τι μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την σχέση σας χωρίς να πληγώσετε περισσότερο τα αισθήματα σας;


Διαβάστε σχετικά: Θεραπεία Ζεύγους: Ο έρωτας, η αμφισβήτηση και ο ρόλος του ειδικού


Τι να κάνω αν ο σύντροφός μου αρνείται να δοκιμάσει την θεραπεία ζεύγους;

Οι ψυχοθεραπευτές μοιράζονται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να προσφέρει η θεραπεία ζεύγους στις σχέσεις μας.

Εξηγούν ότι η θεραπεία ζεύγους δεν στοχεύει να διορθώσει την σχέση, αλλά όπως κάθε είδος θεραπείας στοχεύει να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές πιο εύκολα ή να καταλήξετε σε έναν συναινετικό χωρισμό.

Η θεραπεία ζεύγους, γνωστή και ως συμβουλευτική ζεύγους, αποτελεί ένα είδος διαλεκτικής θεραπείας, σχεδιασμένης έτσι ώστε να έχουν και οι δύο την ευκαιρία να μιλήσουν. Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τρόπους να βελτιώσετε την μεταξύ σας επικοινωνία και να επιλύσετε τα θέματα που προκαλούν ένταση και πίεση στην σχέση σας.

Αν ο ένας σύντροφος είναι απρόθυμος να συμμετέχει στην θεραπεία, τότε οι προσπάθειες να πειστεί μπορεί να αποτύχουν και κανένας ψυχοθεραπευτής δεν μπορεί να δουλέψει με την αντίσταση. Έτσι, τίθεται το εξής ερώτημα: πώς μπορείτε να πείσετε τον σύντροφό σας ότι αυτή είναι η σωστή ενέργεια και για τους δυο σας;

Αν ο σύντροφός σας είναι απρόθυμος να ανοιχτεί και να μιλήσει ειλικρινά για τους λόγους που δεν ενδιαφέρεται να δοκιμάσει την θεραπεία ζεύγους, αξίζει να σκεφτείτε γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι ψυχοθεραπευτές προτείνουν: σκεφτείτε να προσεγγίσετε το θέμα από την οπτική του άλλου ατόμου. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να καταλάβει ότι νοιάζεστε για το καλό του και αποτελεί την βάση της πραγματικής ενσυναίσθησης. Γιατί ο/η σύντροφός σας είναι απρόθυμος/η; Ίσως να φαντάζεται ότι ο ψυχολόγος και ο/η σύντροφός του θα συσπειρωθούν εναντίον του. Διαβεβαιώστε τον σύντροφό σας ότι ηθικά, ο ψυχολόγος θα είναι πλήρως αμερόληπτος.

Είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα, ο ψυχολόγος ποτέ δεν «διαλέγει στρατόπεδο» και προσφέρει ένα εμπιστευτικό, ασφαλές περιβάλλον, ώστε και οι δύο σύντροφοι να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα που κατέστησαν την συμβίωση δύσκολη.

Ίσως ο σύντροφός σας να αισθάνεται ότι θα κατηγορηθεί για ό,τι δεν πάει καλά. Και πάλι, όπως τα περισσότερα είδη ψυχοθεραπείας, η θεραπεία ζεύγους δεν έχει να κάνει με την ευθύνη, αλλά με την κατάσταση. Μαζί εξετάζουμε τα διάφορα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, ώστε και οι δύο να συνειδητοποιήσετε και να μοιραστείτε την ευθύνη.

Εάν έχετε ξεκινήσει ήδη να κάνετε έρευνα σχετικά με την θεραπεία ζεύγους, τι περιλαμβάνει και πώς μπορεί να βοηθήσει, μπορείτε να μοιραστείτε τις πληροφορίες αυτές με τον σύντροφό σας. Αν συμπεριλάβετε τον/την σύντροφό σας στην διαδικασία, μπορείτε να τον βοηθήσετε να νιώσει πιο άνετα καθώς και ότι συμμετέχει.

Προτείνετε στον/στην σύντροφό σας να μοιραστείτε τις πηγές που βρήκατε, ώστε να επιλέξετε από κοινού ποιον ψυχολόγο θα επισκεφτείτε. Αν προσφέρετε στον σύντροφό σας την ευκαιρία να συμμετέχει στην διαδικασία, αυτό συχνά μπορεί να τον βοηθήσει να είναι λιγότερο απρόθυμος. Η ψυχοθεραπεία του συναισθηματικού πόνου δεν συμβαίνει σε μία στιγμή.

Σκεφτείτε ότι φτάσατε σε αυτό το σημείο μετά από χρόνια, οπότε θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταλάβετε με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο φτάσατε εκεί, τόσο ως άτομα όσο και ως ζευγάρι. Για αυτό να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και με τον σύντροφό σας. Με την υποστήριξη ενός καλού ψυχολόγου θα τα καταφέρετε στο τέλος.

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους;

Όπως συμβαίνει με πολλά είδη θεραπείας, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κάπως διαστρεβλωμένη άποψη σχετικά με το τι ακριβώς περιλαμβάνει η ψυχοθεραπεία, εν μέρει εξαιτίας των ταινιών και της τηλεόρασης. Η θεραπεία ζεύγους είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά για συγκεκριμένα ή πιο γενικά θέματα, να βελτιώνετε την επικοινωνία σας και να επιλύετε τα θέματα που ενδεχομένως σας δημιουργούν προβλήματα.

Η συνεδρία συνοδεύεται ενδεχομένως από εργασία για το σπίτι (όπως συγκεκριμένες αναθέσεις ή συζητήσεις) η οποία πρέπει να γίνει μέχρι την επόμενη συνεδρία.  Στην συνέχεια, αυτή η εργασία συζητείται κατά την διάρκεια της επόμενης συνεδρίας με σκοπό να σας βοηθήσει να διερευνήσετε τι είδους συναισθήματα σας δημιούργησε η συγκεκριμένη εμπειρία, καθώς και να μιλήσετε για τις προκλήσεις που ενδεχομένως αντιμετωπίσατε.

Κατά κανόνα, σε μια συνεδρία θεραπείας ζεύγους παρευρίσκεται μαζί το ζευγάρι, αλλά μπορείτε να κάνετε και λίγες ατομικές συνεδρίες με τον ίδιο θεραπευτή. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί ή στην πορεία μπορείτε να κάνετε συνεδρίες μαζί. Στόχος είναι να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς ως ζευγάρι και όχι να προσπαθήσετε να ταιριάξετε σε μια αυστηρή ιδέα αναφορικά με το «πώς πρέπει να είναι» οι συνεδρίες.


Διαβάστε σχετικά: Θεραπεία ζεύγους: Όλα αυτά που τα ζευγάρια νιώθουν ότι τους χωρίζουν, αξιοποιούνται για να τους ενώσουν


Τι θα πρέπει να περιμένουμε από την θεραπεία ζεύγους;

Η θεραπεία ζεύγους δεν είναι μια μαγική θεραπεία. Απαιτεί ειλικρίνεια, θάρρος και ταπεινοφροσύνη.

Παρόλο που ο ψυχολόγος δεν θα «διαλέξει στρατόπεδο», είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν θα έχει παθητικό ρόλο. Συχνά, τα ζευγάρια έρχονται στην συνεδρία κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για τις δυσκολίες που βιώνουν. Δεν είναι ασυνήθιστο να ξεκινούν να καυγαδίζουν μπροστά στον ψυχολόγο.

Οι ψυχολόγοι δεν είναι παθητικοί. Θα παρέμβουν για να εστιάσουν την συνεδρία στην επίγνωση και την δράση. Ίσως σας βοηθήσουν να μάθετε να επικοινωνείτε διαφορετικά, αλλά δεν θα σας δώσουν συμβουλές για θέματα ζωής, ούτε θα λύσουν τα προβλήματά σας. Αντίθετα, θα σας βοηθήσουν να ακουστείτε τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας.

Η συνεργασία με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει σε διάφορα θέματα, από θέματα εμπιστοσύνης και ζήλειας, μέχρι θέματα σχέσεων, διαφορετικών αξιών και στόχων, ανατροφής παιδιών ή οικογενειακών συγκρούσεων, θέματα σεξουαλικής ή συναισθηματικής οικειότητας ή ακόμη και δυσκολίες που σχετίζονται με την εργασία σας.

Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέους τρόπους να επικοινωνείτε, να συμβιβάζεστε και να έρχεστε σε επαφή. Με λίγη καθοδήγηση, μπορείτε να ανακαλύψετε τρόπους να ωριμάζετε μαζί με τον σύντροφό σας και να επιλύετε τις διαφορές σας με έναν υγιή τρόπο που υποδηλώνει αμοιβαίο σεβασμό και ο οποίος είναι ωφέλιμος τόσο για εσάς όσο και για τον σύντροφό σας.

Ενδείκνυται για εμάς η θεραπεία ζεύγους;     

Μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα. Κάθε σχέση είναι διαφορετική. Αν ανησυχείτε για την σχέση σας και θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε υγιείς αλλαγές από μόνοι σας, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να σας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε ή να θεωρείτε την θεραπεία ζεύγους ως «λύση ανάγκης». Αν παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια ή αν επωφεληθείτε από την άποψη ενός τρίτου, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας αποτυγχάνει ή είναι ήδη κατεστραμμένη. Η παραδοχή ότι χρειάζεστε βοήθεια δεν είναι ποτέ σημάδι αδυναμίας ή ήττας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει έναν υγιή τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων που υποβόσκουν προτού εξελιχθούν σε μεγαλύτερα ή σοβαρότερα προβλήματα.


Απόδοση: Πετρίνα Αχυριάτη, Μεταφράστρια, MA in Translation
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...