PsychologyNow Team

Πώς μπορούν οι ψυχολόγοι να αποφύγουν το burn out των Χριστουγεννιάτικων γιορτών;

Πώς μπορούν οι ψυχολόγοι να αποφύγουν το burn out των Χριστουγεννιάτικων γιορτών;

PsychologyNow Team
ψυχολόγος προσπαθεί να αποφύγει το burn out των Χριστουγεννιάτικων γιορτών
Image credit: prostooleh / freepik.com

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε ορισμένες συμβουλές αυτοφροντίδας που θα βοηθήσουν τους ψυχολόγους να αποφύγουν την εξουθένωση και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των γιορτών.


Το άγχος και η εξουθένωση των εορτών

Οι γιορτές μπορεί να είναι μια μαγική εποχή για να συνδεθείτε με τους αγαπημένους σας και να συμμετέχετε σε χαρούμενες συγκεντρώσεις. Ωστόσο, αυτή η περίοδος μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος. Η πίεση να πάνε όλα καλά, να μαγειρέψετε ιδιαίτερα γεύματα και να αγοράσετε δώρα μπορεί να είναι επιβαρυντική.

Ο καταμερισμός του χρόνου μεταξύ των οικογενειών, η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και οι κακές αναμνήσεις που σχετίζονται με το παρελθόν, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στο άγχος.

Οι γιορτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τους ψυχολόγους και άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας που ασκούν βοηθητικά επαγγέλματα. Η επαγγελματική εξουθένωση (η οποία προστέθηκε στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-11) ως επίσημη διάγνωση, μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους ψυχολόγους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Όταν νιώθουμε εξαντλημένοι, σκεφτόμαστε αρνητικά για τη δουλειά μας και γινόμαστε λιγότερο αποδοτικοί, μπορεί να μεταβαίνουμε στην επαγγελματική εξουθένωση.


Διαβάστε σχετικά: Πέντε τρόποι για να διατηρήσετε την ψυχική υγεία σας κατά τη διάρκεια των γιορτών


Η σημασία της αυτοφροντίδας για τους ψυχολόγους

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει οτιδήποτε μειώνει το άγχος μας και μας αναζωογονεί. Οι θεραπευτές έχουν ηθική υποχρέωση να προάγουν την αυτοφροντίδα τους. Η υιοθέτηση υγειών συμπεριφορών αποτελεί παράδειγμα για τους θεραπευόμενους μας.

Αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε; Ακολουθούν μερικές ιδέες αυτοφροντίδας κατά τη διάρκεια των εορτών:

  • Ασκηθείτε τακτικά.
  • Αποφασίστε ποιες εορταστικές δραστηριότητες ταιριάζουν στο πρόγραμμα αυτοφροντίδας σας, όπως το δείπνο με φίλους, η παρακολούθηση των αγαπημένων σας εορταστικών ταινιών και το ψήσιμο γλυκών.
  • Πάρτε άδεια όταν τη χρειάζεστε, χωρίς να νιώθετε ενοχές. Προγραμματίστε επιπλέον άδεια για να ξεκουραστείτε από τις πολυάσχολες εορτές, αν χρειαστεί.
  • Εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι» για να διατηρήσετε την ενέργειά σας. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να παρευρίσκεστε σε κάθε γιορτινή εκδήλωση και εορταστική έξοδο που σας καλούν, αν έχετε ανάγκη να ξεκουραστείτε και να ανασυνταχθείτε.
  • Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να εξασκηθείτε σε βαθιές αναπνοές ή στιγμές ενσυνειδητότητας, όπου μπορείτε να ελέγχετε τα επίπεδα του άγχους σας.
  • Εμπιστευθείτε το σύστημα υποστήριξής σας. Σκεφτείτε σε ποιους μπορείτε να απευθυνθείτε για υποστήριξη, αν χρειαστεί.
  • Προγραμματίστε χρόνο με τον δικό σας ψυχολόγο, αν χρειάζεστε να επεξεργαστείτε το άγχος των εορτών ή για να παγιώσετε το πρόγραμμα αυτοφροντίδας σας.

Συνεχιζόμενη αυτοφροντίδα

Αν και η συνεπής αυτοφροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο των εορτών, είναι χρήσιμο να έχετε ένα σχέδιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να αποτρέψετε το άγχος και την εξουθένωση.

Κατά τη διάρκεια περιόδων όπου μπορεί να υπάρχει επιπλέον άγχος ή πίεση, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο για να επαναξιολογήσετε το πρόγραμμά σας. Μια καλή ιδέα μπορεί να είναι να έχετε έναν ή δύο φίλους ψυχολόγους με τους οποίους μπορείτε να συνδεθείτε.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...