Αναστασία Ξεκοτέα

Ορίζοντας γιορτινά συναισθήματα με τον Irvin D. Yalom

Ορίζοντας γιορτινά συναισθήματα με τον Irvin D. Yalom

Αναστασία Ξεκοτέα

Με εστιασμένη την προσοχή της στην ολιστική εξερεύνηση της ζωής του ατόμου, η υπαρξιακή προσέγγιση έχει σκοπό να το βοηθήσει να αναζητήσει το νόημα και την αξία της ζωής και να ζήσει αυθεντικά, σε αρμονία με τα προσωπικά του ιδανικά, τις προτεραιότητες και τις αξίες του.


Αν επιλέγαμε μια λίστα θεραπευτών όπου θα μας ενέπνεαν με το έργο τους ευγενή συναισθήματα, κατανόηση, αποδοχή, ενσυναίσθηση και εν τέλει Αγάπη για τις μέρες των εορτών δεν θα μπορούσαμε παρά να τοποθετήσουμε στην κορυφή της τον Irvin Yalom. Ο Irvin Yalom είναι ένας από τους κύριους εκπροσώπους της σχολής της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας και ένθερμος υποστηρικτής της ομαδικής θεραπείας.

Με εστιασμένη την προσοχή της στην ολιστική εξερεύνηση της ζωής του ατόμου, η υπαρξιακή προσέγγιση έχει σκοπό να το βοηθήσει να αναζητήσει το νόημα και την αξία της ζωής και να ζήσει αυθεντικά, σε αρμονία με τα προσωπικά του ιδανικά, τις προτεραιότητες και τις αξίες του.

Η ψυχική υγεία, μέσα από την φιλοσοφία της υπαρξιακής προσέγγισης, χαρακτηρίζεται από την ικανότητα του ατόμου να χειριστεί ικανοποιητικά την πολυπλοκότητα της ζωής του, τα στάδια ωρίμανσής του, τις απώλειες, τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Η ψυχική διαταραχή έρχεται εν μέρει ως μια βιολογική συνέπεια, εν μέρει ως αποτέλεσμα της τάσης του ανθρώπου να λειτουργεί στη ζωή του υπό το βάρος της επίδρασης των προσδοκιών και των αξιών που δεν του ανήκουν, και το φυλακίζουν σε αδιέξοδα.


Παρακολουθήστε τον Irvin Yalom στο αποκλειστικό και μοναδικό ACADEMY Σεμινάριο: «O Irvin Yalom και η Τέχνη της Ψυχοθεραπείας»


Ο ρόλος του ψυχοθεραπευτή είναι να διευκολύνει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του δυσκολίες και τα εμπόδια και να δώσει φως στην αλήθεια του, τον τρόπο σκέψης του και τα ιδανικά του. Θα αποφύγει να επιβάλλει τα δικα του πιστεύω, αλλά θα δώσει αξία στην ανάγκη του θεραπευόμενου να ζήσει την ζωή του σύμφωνα με τον τρόπο που εκείνος θα επιλέξει.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στον τρόπο που ο θεραπευόμενος σχετίζεται με τους άλλους, και η κύρια αντιπροσωπευτική εικόνα αφορά την δυαδική του σχέση με τον θεραπευτή στο παρόν, στη συνεδρία, στο εδώ και στο τώρα. Αξία δίνεται στα συναισθήματα, ανεξάρτητα από την φύση αυτή καθεαυτήν της σχέσης και στη διαχείρισή τους.

Η ώριμη αγάπη είναι όταν αγαπάς, όχι όταν αγαπιέσαι, αναφέρει ο Irvin D. Yalom και συμπληρώνει στο βιβλίο του ο Δήμιος του Έρωτα ότι: Η αγάπη δεν είναι μόνο μια σπίθα πάθους μεταξύ δύο ανθρώπων. Υπάρχει μια απεριόριστη διαφορά ανάμεσα στο να ερωτεύεσαι και να αγαπάς. Αντίθετα, η αγάπη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, μια «προσφορά», δεν είναι «ένα ερωτικό σκίρτημα», είναι ένας τρόπος να συνυπάρχουμε.

Με αυτές τις προτάσεις εύχομαι από καρδιάς στους αναγνώστες Καλές γιορτές, Ειρήνη και Φως στις προσωπικές τους εσωτερικές αναζητήσεις.


Βιβλιογραφία:

  • Βασιλειάδης Γρηγόρης «Τι είναι η Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία;» Δ. Πλατφόρμα Iatronet
  • Μπακογιάννη Κατερίνα, Καθημερινή, 17.11.2014 «Ο έρωτας δεν διαρκεί, μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε “αξιοπρεπή” αγάπη»
  • Irvin D. Yalom, «Ο Δήμος του Έρωτα και Άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας»
  • Irvin D. Yalom, «Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία»

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...