PsychologyNow Team

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

PsychologyNow Team
γυναίκα που αντιμετωπίζει κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας
Image credit: rawpixel / freepik.com

Η εικόνα που αποδίδουν οι περισσότεροι στη λέξη «κατάθλιψη» είναι μια μοναχική φιγούρα, απελπισμένη και καταβεβλημένη, που σκιαγραφείται από ένα ζοφερό τοπίο. Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν είναι πάντα ακριβής.


Επιφανειακά, μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα κοινωνική, γεμάτη, ζωή. Ρίξτε μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα δείτε τα χαμογελαστά πρόσωπα και τα όμορφα σπίτια τους. Λειτουργούν τόσο καλά που ακόμα και η σκέψη ότι μπορεί να έχουν κατάθλιψη φαίνεται εξωφρενική.

Η υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη, που αναφέρεται επίσης ως δυσθυμία, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Δεν μοιάζει με στερεότυπη κατάθλιψη. Σε αντίθεση με τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, τα οποία είναι έντονα, εξουθενωτικά και χρονικά περιορισμένα, η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι χαμηλού επιπέδου, χρόνια και δεν έχει ξεκάθαρο έναυσμα.

Θλίψη εναντίον κατάθλιψης

Η λύπη είναι ένα καθαρό συναίσθημα που συχνά πηγάζει από ένα ξεκάθαρα καταιγιστικό γεγονός. Θρηνούμε μια απώλεια, μας λείπει ένας φίλος ή αισθανόμαστε απόρριψη από τους άλλους. Κλαίμε ή θρηνούμε επειδή η θλίψη μοιάζει κατάλληλη και λυτρωτική. Την αφήνουμε να κυλάει μέσα μας.

Με αυτόν τον τρόπο, η λύπη μπορεί να βιώνει κανείς με ανακούφιση, ακόμη και απόλαυση. Μερικά από τα πιο όμορφα ποιήματα, τραγούδια και πεζά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ωδές στη θλίψη. Προσφέρουν ανακούφιση επειδή επικυρώνουν τη θλίψη μας. Νοιώθουμε ότι δεν είμαστε πια μόνοι.

Η κατάθλιψη δεν προσφέρει τέτοια ανακούφιση. Σε αντίθεση με τη λύπη, η κατάθλιψη είναι συχνά μια άμυνα ενάντια στα ανεπιθύμητα συναισθήματα. Η ρίζα της λέξης είναι κατάθλιψη - για να σπρώξετε, να αρνηθείτε ή να καταπιέσετε. Τα ανεπιθύμητα συναισθήματα είναι συχνά η αιτία πολλών καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη

Αν και η υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη δεν είναι κλινικός όρος διάγνωσης, δεν προκαλείται από ένα τυχαίο γεγονός. Συχνά δεν γνωρίζετε την πηγή ή την αιτία του.

Αν βιώνετε κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, μπορεί να πάτε στη δουλειά, να δείτε φίλους και να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις. Αλλά το βάρος σπάνια σας αφήνει. Κουβαλάτε ένα αίσθημα εξάντλησης όπου κι αν πάτε. Νιώθετε ότι πνίγεστε από βάρη. Νομίζετε ότι δεν έχετε τίποτα να περιμένετε όταν σκέφτεστε το μέλλον.

Η υψηλής λειτουργίας κατάθλιψη είναι πάντα εκεί, ένα σκοτεινό σύννεφο σε έναν καταγάλανο ουρανό. Ένα σκοτάδι που ούτε εσείς δεν αντιλαμβάνεστε.


Διαβάστε σχετικά: 9 γνωστικές διαστρεβλώσεις της κατάθλιψης


Οι τρεις πιο κοινές αιτίες της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας είναι:

1. Τραύμα. Δυστυχώς, πολλά παιδικά τραύματα μένουν ανεπεξέργαστα. Τα άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας σπάνια είχαν χρόνο να αναλογιστούν το παρελθόν τους. Βαδίζουν μπροστά, αποφεύγοντας πεισματικά αναμνήσεις ή περιστατικά που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή σε μη επουλωμένες συναισθηματικές ουλές.

2. Κατάθλιψη μεταξύ των γενεών. Μερικές φορές, η κατάθλιψη είναι μέρος του DNA μιας οικογένειας. Όταν ερευνά κανείς την κοινωνική/συναισθηματική ιστορία των οικογενειών, ανακαλύπτει συχνά γενιές κατάθλιψης — συχνά, συγγενείς που είτε αυτοθεραπεύονταν με ουσίες είτε υπέμειναν ασταθείς διαθέσεις σε όλη τους τη ζωή.

3. Άλυτη απογοήτευση. Συχνά, τα άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας διάγουν «απογοητευτικές» ζωές. Αποφεύγουν να ασχολούνται άμεσα με συναισθηματικά προβλήματα και προτιμούν να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην εργασία. Αποθηκεύουν απογοήτευση, μνησικακίες και απογοητεύσεις που καθυστερούν και καταστρέφουν την ενέργειά τους.

Τρείς τρόποι για την επίλυση της υψηλής λειτουργικής κατάθλιψης

1. Αυτοφροντίδα. Τα άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας συχνά ζουν σε κατάσταση αυτο-παραμέλησης. Ακόμα κι αν παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να παραμελήσουν τη συναισθηματική τους ζωή. Η ομαδική θεραπεία διακόπτει αποτελεσματικά τη συναισθηματική τους απομόνωση, καθώς τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν να εκφράζουν τις ανάγκες τους με λόγια και να θεραπεύουν συναισθηματικές πληγές.

2. Δημιουργική Έκφραση. Η τέχνη, η μουσική και ο χορός είναι μερικά από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την εξάλειψη της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που προσφέρει χαρά, κάτι που αγαπάτε. Οι πιθανότητες είναι ότι θα απελευθερώσετε ενέργεια και πάθος παγιδευμένο από κοινωνικές, επαναλαμβανόμενες ρουτίνες.

3. Φαρμακευτική αγωγή. Εάν δεν αρκεί η ψυχοθεραπεία και η υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε τη λήψη φαρμάκων. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η τελευταία σκέψη των ψυχολόγων αλλά συχνά, μπορεί να ανοίξει μια πόρτα που φαινόταν κλειστή για πάντα.


Mari Gia
Μετάφραση: Mαρίλια Γιακουμή, φιλόλογος – ειδική παιδαγωγός

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...