PsychologyNow Team

Η κατάθλιψη μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη θα μπορούσε να αποτελεί μια νέα, ξεχωριστή ασθένεια

Η κατάθλιψη μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη θα μπορούσε να αποτελεί μια νέα, ξεχωριστή ασθένεια

PsychologyNow Team
εγκέφαλος με κατάθλιψη μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη
Image credit: freepik/ freepik.com

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη (Τraumatic Βrain Ιnjury - TBI) θα μπορούσε να είναι μια κλινικά ξεχωριστή διαταραχή αντί της παραδοσιακής μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, με επιπτώσεις στη θεραπεία των ασθενών.


Τα ευρήματά μας βοηθούν να εξηγηθεί πώς το φυσικό τραύμα σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά κυκλώματα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κατάθλιψης. Αν έχουμε δίκιο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη μετά από TBI σαν μια ξεχωριστή ασθένεια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πολλοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι υποπτεύονταν ότι πρόκειται για μια κλινικά ξεχωριστή διαταραχή με μοναδικό μοτίβο συμπτωμάτων και μοναδική ανταπόκριση στη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της φτωχής ανταπόκρισης στα συμβατικά αντικαταθλιπτικά - αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε σαφή φυσιολογικά στοιχεία για να το αποδείξουμε αυτό.

Η μελέτη ξεκίνησε ως παράλληλο έργο πριν από επτά χρόνια, όταν οι ερευνητές ξεκίνησαν μια μικρή κλινική δοκιμή που χρησιμοποίησε εξατομικευμένη χαρτογράφηση του εγκεφάλου για να στοχεύσει τη διέγερση του εγκεφάλου ως θεραπεία για ασθενείς με TBI και κατάθλιψη. Κατά τη διαδικασία, παρατήρησαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ανωμαλιών στους εγκεφαλικούς χάρτες αυτών των ασθενών.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 273 ενήλικες με TBI, συνήθως από αθλητικούς τραυματισμούς, στρατιωτικούς τραυματισμούς ή τροχαία ατυχήματα. Τα άτομα αυτής της ομάδας συγκρίθηκαν με άλλες ομάδες που δεν είχαν TBI ή κατάθλιψη, άτομα με κατάθλιψη χωρίς TBI και άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες.


Διαβάστε σχετικά: Πώς μεταβάλλει το τραύμα τον εγκέφαλο;


Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία λειτουργικής συνδεσιμότητας σε κατάσταση ηρεμίας, μια σάρωση εγκεφάλου που εξετάζει πώς κινείται το οξυγόνο στον εγκέφαλο. Αυτές οι σαρώσεις έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την οξυγόνωση σε έως και 200.000 σημεία του εγκεφάλου σε περίπου 1.000 διαφορετικές χρονικές στιγμές, οδηγώντας σε περίπου 200 εκατομμύρια σημεία δεδομένων σε κάθε άτομο. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου χάρτη του εγκεφάλου κάθε ατόμου.

Η θέση του εγκεφαλικού κυκλώματος που εμπλέκεται στην κατάθλιψη ήταν η ίδια μεταξύ των ατόμων με TBI και των ατόμων χωρίς TBI, αλλά η φύση των ανωμαλιών ήταν διαφορετική. Η συνδεσιμότητα σε αυτό το κύκλωμα ήταν μειωμένη στην κατάθλιψη χωρίς TBI και ήταν αυξημένη στην κατάθλιψη που σχετίζεται με TBI. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη που σχετίζεται με TBI μπορεί να είναι μια διαφορετική διαδικασία νόσου, οδηγώντας τους συγγραφείς της μελέτης να προτείνουν μια νέα ονομασία: "συναισθηματικό σύνδρομο TBI".

Πάντα υποπτευόμασταν ότι δεν είναι το ίδιο με την κανονική μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας που δεν σχετίζονται με την τραυματική εγκεφαλική βλάβη, δήλωσαν. Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν καταλαβαίνουμε, αλλά αρχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο.

Ένας περιορισμός της δοκιμής είναι ότι με τόσα πολλά δεδομένα, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να κάνουν λεπτομερείς αξιολογήσεις κάθε ασθενούς πέρα από τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου. Ως μελλοντικό βήμα, οι ερευνητές θα ήθελαν να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων με πιο εξελιγμένο τρόπο και ενδεχομένως να ορίσουν διαφορετικά είδη νευροψυχιατρικών συνδρόμων που σχετίζονται με την ΤΒΙ.


Έρευνα: Shan Siddiqi, Precision functional MRI mapping reveals distinct connectivity patterns for depression associated with traumatic brain injury, Science Translational Medicine (2023). https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abn0441

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...