PsychologyNow Team

Η διαχείριση του άγχους ξεκινάει από την κατανόηση του λόγου για τον οποίο είστε αγχωμένοι

Η διαχείριση του άγχους ξεκινάει από την κατανόηση του λόγου για τον οποίο είστε αγχωμένοι

PsychologyNow Team
άνδρας κατανοεί το λόγο για να διαχειρστεί το άγχος του
Image credit: Zulmaury Saavedra / unsplash.com

Όταν αναγνωρίσετε ότι δεν ευθύνεστε για το άγχος που νιώθετε, τότε θα νιώθετε περισσότερο δυνατοί.


Για να το θέσουμε απλά: το άγχος είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Προκαλείται από διάφορες περιστάσεις καθώς και από τις αντιλήψεις που έχουμε για αυτές. Από πολλές απόψεις, οι αισθήσεις που σηματοδοτούν το άγχος είναι προσαρμοστικές. Μας προειδοποιούν για πιθανές απειλές και μας προετοιμάζουν να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο.

Στην πραγματικότητα, πολλές καταστάσεις που μας θέτουν σε εγρήγορση δεν απαιτούν να επιδείξουμε αυτόν τον τύπο ανταπόκρισης. Όταν οι σωματικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις μας υπερδιεγερθούν, τότε αυτό μπορεί να αποδειχτεί εξαντλητικό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και να οδηγήσει σε πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Σε τελική ανάλυση το στρες θα εμφανιστεί, η ουσία είναι πώς θα το αντιμετωπίσετε.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος;

Τα καλά νέα είναι ότι έχετε τη δυνατότητα να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Η διαχείριση του άγχους είναι μια ικανότητα που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Το νόημα δεν είναι μόνο να βρούμε πώς να ξεπεράσουμε μία αγχωτική κατάσταση στο παρόν, αλλά να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε το άγχος στο μέλλον. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε θέτοντας στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις. Αφού έχετε σχηματίσει μια ιδέα για το τι συμβαίνει, θα θελήσετε να κάνετε κάτι γι' αυτό.

Τι συμβαίνει μέσα σας;

Αν θέλετε να αντιδράσετε στο άγχος με διαφορετικό τρόπο, ξεκινήστε από μέσα σας. Θα ωφεληθείτε όταν ερευνήσετε γιατί αισθάνεστε έτσι και θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε τις πιθανές αιτίες που το πυροδοτούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να προλαμβάνετε στο μέλλον την αίσθηση που σας αφήνει και να μετριάσετε την ενόχληση που σας δημιουργεί.

Εξετάστε τι μπορείτε να κάνετε με ένα αγχωτικό συμβάν που σας αναγκάζει να αντιδράσετε με αυτόν τον τρόπο, ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτό και κατά πόσο συνήθως σκέπτεστε ή ανταποκρίνεστε με τον ίδιο τρόπο όταν αντιμετωπίζετε παρόμοιες καταστάσεις.


Διαβάστε σχετικά: Τι μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος;


Όταν κάνετε στον εαυτό σας τέτοιες ερωτήσεις, τον βοηθάτε να αποκτήσει μια εικόνα για το πώς ερμηνεύετε ή ανταποκρίνεστε στο άγχος και να αναγνωρίζει τυχόν μοτίβα που το προκαλούν. Αυτό μπορεί επίσης να διερευνηθεί περαιτέρω στην ψυχοθεραπεία.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό το πρόβλημα;

Αντί να προσπαθείτε να επιτύχετε το ανέφικτο (να εξαλείψετε δηλαδή το άγχος από τη ζωή σας), εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να μπορεί να αντιμετωπίζει καλύτερα το άγχος. Μια βασική δεξιότητα που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, είναι να μάθετε να αναδιαμορφώνετε τα αρνητικά μηνύματα που στέλνετε (συχνά εν αγνοία σας) στον εαυτό σας.

Για παράδειγμα, όταν αντιλαμβάνεστε ότι νιώθετε άγχος, το οποίο μπορεί να συσχετιστεί αυτόματα με μια αίσθηση φόβου ή πανικού, μπορεί να σκεφτείτε αυτόματα «πάλι τα ίδια» ή «δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πάρω καλό βαθμό σε αυτή την εξέταση/να απολαύσω έναν καλό ύπνο/κλπ, εάν έχω τόσο άγχος»! Αυτές οι σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δυσφορία, η οποία δεν είναι ο απώτερος στόχος σας.

Εάν αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για το άγχος, μπορείτε να αλλάξετε και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας: Με αυτό τον τρόπο το σώμα μου με βοηθά να ανταποκριθώ σε αυτή την πρόκληση. Η αναμόρφωση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες σας και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία σας.

Σε αυτό το παράδειγμα της αναδιαμορφωμένης σκέψης, οδηγείτε τον εαυτό σας να αποδεχθεί την παρουσία του άγχους. Όταν αναγνωρίσετε και αποδεχτείτε ότι το άγχος είναι παρόν, μπορεί να γίνετε πιο συμπονετικοί απέναντι στον εαυτό σας.

Αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα ότι το άγχος μας επηρεάζει όλους και ότι η εμφάνιση του είναι μια αυτόματη αντίδραση σε μία κατάσταση, βοηθάτε τον εαυτό σας να νικήσει τον αρνητικό εσωτερικό σας διάλογο, ο οποίος μπορεί να συνοδεύει την ανταπόκριση του σώματος σας στο άγχος. Όταν αναγνωρίσετε ότι δεν ευθύνεστε για το άγχος που νιώθετε, τότε θα νιώθετε περισσότερο δυνατοί.

Τι κάνετε για να αποκτήσετε τα κατάλληλα εφόδια;

Ίσως να είναι πιο πιθανό μην αγχωθείτε αν έχετε φροντίσει να ενισχυθείτε για την αντιμετώπιση του άγχους. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητες η αυτογνωσία και η αυτο-φροντίδα.

Το μυστικό είναι να γνωρίζετε τι είναι αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε ισορροπία και να το κάνετε πράξη. Η διατήρηση των τακτικών διεξόδων από το άγχος, είτε πρόκειται για γυμναστική, κοινωνικές εξόδους ή οτιδήποτε άλλο σας κάνει να αισθάνεστε καλά, είναι απαραίτητη.


Διαβάστε σχετικά: Προκλητική έκθεση στο άγχος


Ομοίως, η διατροφή, η ενυδάτωση και ο ύπνος επηρεάζουν την ικανότητά σας να λειτουργήστε σωστά ενάντια στην εμφάνιση του άγχους. Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσετε άγχος, η προετοιμασία μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ.

Προσπαθείτε να ζητήσετε υποστήριξη και βοήθεια;

Εκτός από τη σύνδεσή μας με τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας και την άσκηση αυτο-φροντίδας, η διατήρηση σχέσεων με άλλα πρόσωπα είναι επωφελής στη διαχείριση του άγχους. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές θαυμάσιες πτυχές της διατήρησης ενός κοινωνικού δικτύου. Όταν πρέπει να βγάλουμε πράγματα από μέσα μας ή αν μας συμβαίνουν διάφορα, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μας ακούσουν ή να μας προσφέρουν βοήθεια.

Πόσο καλά νιώθετε όταν ζητάτε τη βοήθεια κάποιου και παίρνετε αυτό που χρειάζεστε; Όταν προσπαθούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια άλλων τη στιγμή που βιώνουμε άγχος, απελευθερώνουμε την ορμόνη οκυτοκίνη, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση από το άγχος. Η επαφή και η σχέση με άλλα πρόσωπα μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας μας στο άγχος.

Συμπερασματικά, η διαχείριση του άγχους είναι μια δεξιότητα που μπορείτε να μάθετε, είτε μέσω της αυθεντικής αντανάκλασης και της προσπάθειας από μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια της θεραπείας. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε, είναι μια δεξιότητα από την οποία θα ωφεληθείτε άπειρες φορές.


Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...