PsychologyNow Team

Η θεραπεία με κεταμίνη μειώνει γρήγορα την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις

Η θεραπεία με κεταμίνη μειώνει γρήγορα την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι η θεραπεία με κεταμίνη μειώνει γρήγορα την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις
Image credit: Verne Ho / unsplash.com

Η θεραπεία κεταμίνης έχει γρήγορο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων.


Μια συστηματική ανασκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ανέλυσε δεδομένα από 83 δημοσιευμένες μελέτες. Τα ισχυρότερα στοιχεία προέκυψαν γύρω από τη χρήση κεταμίνης για την αντιμετώπιση της μείζονος κατάθλιψης και της διπολικής κατάθλιψης.

Τα συμπτώματα μειώνονταν μία με τέσσερις ώρες έπειτα από μία μόνο θεραπεία και το αποτέλεσμα είχε διάρκεια ως δύο εβδομάδες. Ένας μέρος των στοιχείων υποδηλώνει ότι η επαναλαμβανόμενη θεραπεία μπορεί να παρατείνει τα αποτελέσματα, ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί το πόσο.

Παρόμοια, μια μονή ή πολλαπλές δόσεις κεταμίνης είχαν ως αποτέλεσμα μέτρια ως μεγάλη μείωση στις αυτοκτονικές σκέψεις. Αυτή η βελτίωση έγινε ορατή τέσσερις ώρες μετά τη θεραπεία και κράτησε, κατά μέσο όρο, τρεις μέρες, και ως μία εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πιο περιεκτική ανασκόπηση του αυξανόμενου σώματος στοιχείων για τη θεραπευτική επίδραση της κεταμίνης, ως σήμερα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κεταμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για την παροχή γρήγορης ανακούφισης από την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις, κι έτσι δημιουργούν την ευκαιρία για περαιτέρω θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορεί να είναι αποτελεσματικές, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


Διαβάστε σχετικά: 9 γνωστικές διαστρεβλώσεις της κατάθλιψης


Για άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως οι αγχώδεις διαταραχές, η διαταραχή μετατραυματικού στρες και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπάρχουν πρώιμα στοιχεία που υποδεικνύουν το πιθανό όφελος από τη θεραπεία κεταμίνης. Επιπλέον, για άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών, η θεραπεία κεταμίνης οδήγησε σε βραχυπρόθεσμη μείωση της επιθυμίας, της κατανάλωσης και των συμπτωμάτων απόσυρσης.

Οι επιδράσεις της κεταμίνης στα καταθλιπτικά συμπτώματα και στις αυτοκτονικές σκέψεις υποστηρίζονται από πολυάριθμες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις, οι οποίες παρέχουν μια εξαντλητική επισκόπηση της έρευνας σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτές θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ στοιχείων σε σύγκριση με άλλους τύπους μελετών, γεγονός που αυξάνει την εμπιστοσύνη στα στοιχεία για τις αντικαταθλιπτικές και τις αντι-αυτοκτονικές επιδράσεις της κεταμίνης.

Ωστόσο, οι θεραπευτικές επιδράσεις της κεταμίνης σε ψυχιατρικές καταστάσεις άλλες από την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές σκέψεις βασίζονται σε μικρό αριθμό μελετών, οι οποίες δεν εφάρμοσαν τυχαιοποίηση των συμμετεχόντων σε διαφορετικά τμήματα θεραπείας. Αυτές οι επιδράσεις απαιτούν αναπαραγωγή σε μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες δοκιμές.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν έναν αριθμό δυσκολιών στο ερευνητικό πεδίο, οι οποίες χρειάζεται να ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές μελέτες. Ένας παράγοντας είναι η μεροληψία που δημιουργείται επειδή οι συμμετέχοντες καταλαβαίνουν ότι έλαβαν κεταμίνη, αντί για αλατούχο διάλυμα.

Ένα σύνολο ερωτημάτων παραμένει αναπάντητο, όπως η βέλτιστη δόση, η οδός χορήγησης και ο αριθμός δόσεων της θεραπείας κεταμίνης. Υπάρχει, ακόμα, ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πρόσθετο και διαδραστικό όφελος της ψυχοθεραπείας παράλληλα με τη θεραπεία κεταμίνης.

Επιπλέον, η σημασία που έχουν οι οξείες υποκειμενικές επιδράσεις της κεταμίνης στα θεραπευτικά οφέλη της δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη έρευνα σχετικά με τη βελτιστοποίηση της προετοιμασίας των συμμετεχόντων για τη θεραπεία κεταμίνης και με το πλαίσιο που χορηγείται η θεραπεία.


Ism Tsox
Έρευνα: Ketamine for the treatment of mental health and substance use disorders: a comprehensive systematic review, British Journal of Psychiatry Open, 2021.

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...