PsychologyNow Team

Οι άνδρες που προηγουμένως χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά είναι πολύ πιο πιθανό να τα χρειαστούν ξανά μετά την απόκτηση παιδιού

Οι άνδρες που προηγουμένως χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά είναι πολύ πιο πιθανό να τα χρειαστούν ξανά μετά την απόκτηση παιδιού

PsychologyNow Team
πατέρας που προηγουμένως χρησιμοποιούσε αντικαταθλιπτικά με το παιδί του
Image credit: freepik/ freepik.com

Οι νέοι πατεράδες έχουν πάνω από 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν αντικαταθλιπτικά τον πρώτο χρόνο μετά την απόκτηση παιδιού, εάν έχουν πρόσφατο ιστορικό της θεραπείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του UCL.


Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε πληροφορίες από πάνω από 500.000 ηλεκτρονικά αρχεία υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τη βάση δεδομένων ιατρικής έρευνας IQVIA, από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται 90.736 άνδρες που είχαν αποκτήσει παιδί το προηγούμενο έτος και 453.632 άνδρες που δεν είχαν παιδί. Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε πόσοι άνδρες σε κάθε κατηγορία είχαν λάβει συνταγή αντικαταθλιπτικού. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά στην αντικαταθλιπτική θεραπεία μεταξύ των δύο ομάδων.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ιστορικό αντικαταθλιπτικής θεραπείας έδινε στους πατεράδες πάνω από 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ξανά θεραπεία μετά την απόκτηση παιδιού. Κατά συνέπεια, οι ερευνητές προτείνουν ότι θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για αυτούς τους άνδρες να κάνουν έναν έλεγχο ψυχικής υγείας με τον γιατρό τους τον πρώτο χρόνο μετά την απόκτηση παιδιού.

Η επικεφαλής της έρευνας και υποψήφια διδάκτορας Χόλι Σμιθ δήλωσε: Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πατρότητας είναι πολύπλοκη και ότι η προηγούμενη αντικαταθλιπτική θεραπεία είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας που σχετίζεται με τη χρήση αντικαταθλιπτικών το έτος μετά την απόκτηση παιδιού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες συνεχίζουν τη θεραπεία που έκαναν πριν κάνουν παιδί ή αυτοί οι άνδρες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν ξανά συναισθήματα κατάθλιψης και οι προκλήσεις του να αποκτήσουν ένα νέο παιδί μπορεί να το επιδεινώσουν. Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, η προσοχή συνήθως εστιάζεται στην υγεία της μητέρας και του μωρού. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι πατεράδες λαμβάνουν επίσης τη φροντίδα που χρειάζονται, βελτιώνοντας την έρευνα αναφορικά με την ψυχική τους υγεία.

Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Πιστεύεται ότι έως και 1 στους 10 άνδρες μπορεί να έχει κατάθλιψη το έτος μετά τη γέννηση του παιδιού του.

Τα αντικαταθλιπτικά είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες για την κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το πόσοι πατεράδες λαμβάνουν συνταγογραφούμενη θεραπεία τον πρώτο χρόνο μετά την απόκτηση παιδιού και η σύγκριση με τους άνδρες που δεν έκαναν πρόσφατα παιδί είναι επίσης ελλιπής.

Παράλληλα με την προηγούμενη χρήση αντικαταθλιπτικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοινωνική στέρηση ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας για τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών στους νέους πατεράδες. Εκείνοι που ζούσαν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο να λάβουν συνταγή αντικαταθλιπτικού σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές.


ISID SK 2
Απόδοση: Ισιδώρα Σκουρλή, Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...