PsychologyNow Team

Τα 25 πιο συνταγογραφημένα ψυχιατρικά φάρμακα για το 2016

Τα 25 πιο συνταγογραφημένα ψυχιατρικά φάρμακα για το 2016

PsychologyNow Team

Τα ψυχιατρικά φάρμακα αποτελούν ένα μέρος της θεραπείας για την αντιμετώπιση της ψυχικής διαταραχής και πρέπει να χορηγούνται μόνο από ψυχίατρο.


Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι ο ρόλος των ψυχιατρικών φαρμάκων είναι να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με διαφορετικούς τύπους ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η ΔΕΠΥ, η σχιζοφρένεια, το άγχος και άλλα. Τα ψυχιατρικά φάρμακα αποτελούν ένα κομμάτι του προγραμματισμού για την αποτελεσματική θεραπεία των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας ή έχουν κάποια ψυχική ασθένεια.

Αυτά είναι τα κορυφαία 25 ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα στις ΗΠΑ με βάση τον αριθμό των συνταγών που χορηγήθηκαν το 2016, σύμφωνα με την QuintilesIMS, μια παγκόσμια εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογικών υπηρεσιών.

Το 2016, για πρώτη φορά, το Zoloft (σερτραλίνη) ξεπέρασε το Xanax ως το πιο συνταγογραφούμενο ψυχιατρικό φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Zoloft συνήθως συνταγογραφείται για συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το Xanax συνταγογραφείται συχνότερα για το άγχος. Το Lexapro έχει γίνει ο δεύτερος πιο συνταγογραφούμενος αντικαταθλιπτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Μέχρι στιγμής, η συνηθέστερη ψυχική διαταραχή για την οποία συνταγογραφούνται ψυχιατρικά φάρμακα είναι η κλινική κατάθλιψη. Αν και δεν είναι η πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή, φαίνεται ότι είναι εκείνη για την οποία έχουν συνταγογραφηθεί οι περισσότερες ψυχιατρικές συνταγές. Πάνω από 338 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις έγιναν για φάρμακα κατά της κατάθλιψης το 2016, αρκετά για ένα άτομο σε κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτό είναι μόνο από τη λίστα των κορυφαίων 25 φαρμάκων... ακόμη περισσότερα συνταγογραφούνται εκτός αυτής της λίστας.

Τα πιο συνταγογραφούμενα ψυχιατρικά φάρμακα για το 2016:

  1. Zoloft (σερτραλίνη) - Κατάθλιψη
  2. Xanax (αλπραζολάμη) - Άγχος
  3. Lexapro (εσιταλοπράμη) - Κατάθλιψη
  4. Celexa (σιταλοπράμη) - Κατάθλιψη
  5. Wellbutrin (βουπροπιόνη) - Κατάθλιψη
  6. Desyrel (τραζοδόνη) - Άγχος, κατάθλιψη
  7. Prozac (φλουοξετίνη) - Κατάθλιψη
  8. Adderall (δεξτροαμφεταμίνη και αμφεταμίνη) - ΔΕΠΥ
  9. Ativan (λοραζεπάμη) - Άγχος
  10. Cymbalta (ντουλοξετίνη) - Κατάθλιψη
  11. Effexor (βενλαφαξίνη) - Κατάθλιψη
  12. Seroquel (κουετιαπίνη) - Διπολική διαταραχή, Κατάθλιψη
  13. Concerta (μεθυλφαινιδάτη) - ΔΕΠΥ
  14. Kapvay (κλονιδίνη) - ΔΕΠΥ
  15. Lamictal (λαμοτριγίνη) - Διπολική διαταραχή
  16. Paxil (παροξετίνη) - Κατάθλιψη
  17. Elavil (αμιτριπτυλίνη) - Κατάθλιψη
  18. Remeron (μιρταζαπίνη) - Κατάθλιψη
  19. Vyvanse (λισδεξαμφεταμίνη) - ΔΕΠΥ
  20. Depakote (βαλπροϊκό οξύ) - Διπολική διαταραχή
  21. Risperdal (ρισπεριδόνη) - Διπολική διαταραχή, Σχιζοφρένεια
  22. Abilify (αριπιπραζόλη) - Διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια
  23. Ζυprexa (ολανζαπίνη) - Διπολική διαταραχή, Σχιζοφρένεια
  24. Intuiv (γκουανφακίνη) - ΔΕΠΥ
  25. Lithium (ανθρακικό λίθιο) - Διπολική διαταραχή

Τα ψυχιατρικά φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από τον ψυχίατρο που σας παρακολουθεί ή επισκεφθήκατε. Τα ψυχιατρικά φάρμακα δεν αποτελούν από μόνα τους την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις περισσότερες ψυχικές διαταραχές. Μια συνδυασμένη προσέγγιση θεραπείας, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την ψυχοθεραπεία, έχει ταχύτερο, πιο σταθερό και συνολικά πιο θετικό αποτέλεσμα για τους περισσότερους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες.

Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν αποκλειστικά μόνο ψυχοφάρμακα και οι περισσότεροι επιδικώκοντας μόνο μία άμεση λύση. Ή παίρνουν ένα φάρμακο που συνταγογραφήθηκε από τον οικογενειακό γιατρό τους, αφού δεν είδαν ποτέ έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όπως έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Αν έχετε μία μακροχρόνια ψυχική διαταραχή την οποία έχετε μάθει να διαχειρίζεστε και τα φάρμακα αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα, τότε ίσως είστε εντάξει με αυτό.

Όμως, αν μόλις τώρα βιώνετε ψυχολογικές ή ψυχιατρικές δυσκολίες, πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε σε έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο για να εξακριβώσετε τη διάγνωσή σας και να εξετάσετε πρόσθετες επιλογές θεραπείας. Υπάρχει μια πληθώρα στρατηγικών αυτοφροντίδας που μπορεί να σας βοηθήσει και ένας ψυχοθεραπευτής, πριν κάνετε το βήμα να πάρετε φαρμακευτική αγωγή. Το σημαντικό είναι να λάβετε την καλύτερη δυνατή και πιο ολοκληρωμένη θεραπεία που μπορείτε.


Πηγή: psychcentral.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...