PsychologyNow Team

Το αντικαταθλιπτικό που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται πια για την αντιμετώπιση της άνοιας

Το αντικαταθλιπτικό που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται πια για την αντιμετώπιση της άνοιας

PsychologyNow Team
διάφορα χάπια σε θήκη
Image credit: Anna Shvets / pexels.com

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της σύγχυσης σε ανθρώπους με άνοια δεν θεωρείται πια περισσότερο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο, κι ακόμα μπορεί να συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας.


Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, έδειξε ότι το αντικαταθλιπτικό μιρταζαπίνη δεν προσφέρει βελτίωση στη σύγχυση για άτομα με άνοια και είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με θνησιμότητα απ’ ό,τι η έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης.

Η σύγχυση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της άνοιας, που χαρακτηρίζεται από ακατάλληλη λεκτική, φωνητική ή κινητική δραστηριότητα, και συχνά περιλαμβάνει σωματική και λεκτική επιθετικότητα. Η ασθενο-κεντρική φροντίδα χωρίς φαρμακευτική αγωγή είναι η πρώτη παρέμβαση που μπορεί να προσφερθεί, αλλά, αν δεν λειτουργήσει, οι γιατροί μπορεί να προχωρήσουν σε εναλλακτική αντιμετώπιση βασισμένη σε φάρμακα.

Τα αντιψυχωτικά φάρμακα έχει φανεί ότι αυξάνουν τους δείκτες θανάτου σε άτομα με άνοια, μαζί με άλλα αρνητικά αποτελέσματα, κι έτσι συνταγογραφείται συστηματικά η μιρταζαπίνη. Η συγκεκριμένη μελέτη σχεδιάστηκε για να προσθέσει δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της ουσίας.


Διαβάστε σχετικά: 5 ψυχοτρόπα φάρμακα που άλλαξαν την ιστορία της Ψυχιατρικής


Η μελέτη συγκέντρωσε 204 άτομα με πιθανή νόσο Αλτσχάιμερ, από 20 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, και χορήγησε στα μισά μιρταζαπίνη και στα μισά εικονικό φάρμακο. Η δοκιμή ήταν διπλά τυφλή, με την έννοια ότι ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες γνώριζαν τι πήραν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, έπειτα από 12 εβδομάδες, η σύγχυση στην ομάδα της μιρταζαπίνης δεν ήταν λιγότερη από την ομάδα ελέγχου. Επίσης, στην ομάδα της μιρταζαπίνης σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι (επτά), ως τη 16η εβδομάδα, απ’ ό,τι στην ομάδα ελέγχου (ένας).

Η άνοια επηρεάζει 46 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως – ένα νούμερο που θα διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Προβλήματα όπως η σύγχυση μειώνουν την ποιότητα ζωής και χρειάζεται να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε εκείνους που υποφέρουν, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Σούμπε Μπανερτζί.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ένας από τους συνηθισμένους τρόπους διαχείρισης των συμπτωμάτων δεν βοηθά – και μπορεί να είναι ακόμα και επιζήμιος. Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη αυτά τα αποτελέσματα και να μη χρησιμοποιούμε πια τη μιρταζαπίνη για την αντιμετώπιση της σύγχυσης στους ανθρώπους με άνοια.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...