banner2
banner2
thumb

Η κατοχή κατοικίδιου ζώου δεν μειώνει τα συμπτώματα σοβαρών ψυχικών ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη

- Ψυχιατρική
16 Αυγούστου 2023

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατοχή ενός κατοικιδίου δεν μειώνει τα συμπτώματα σοβαρής ψυχικής διαταραχής.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ζωή με ένα κατοικίδιο και η στενή σχέση μαζί του, δεν οδηγεί απαραίτητα σε σημαντικές βελτιώσεις της ψυχικής υγείας σε άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του York.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η ζωή με ένα κατοικίδιο – όπως σκύλο, γάτα, ψάρι ή πουλί, για παράδειγμα – δεν βελτίωνε την ευημερία ή μείωνε την κατάθλιψη, την αγχώδη διαταραχή ή την αίσθηση μοναξιάς για τους κατόχους με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η διπολική διαταραχή ή η σχιζοφρένεια, σε σύγκριση με αυτούς που ζουν χωρίς κατοικίδιο.

banner1

Οι ερευνητές, που συνέχισαν την προηγούμενη έρευνα που είχαν διεξαγάγει το 2021 για την εξέταση των πτυχών της ιδιοκτησίας κατοικίδιων και της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της COVID-19, δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους αντιβαίνουν στην υπαγόρευση που όλο και περισσότερο επικρατεί πως τα ζώα βελτιώνουν την ψυχική υγεία και την ευημερία σε όλα τα πλαίσια.

Σε μια έρευνα 170 συμμετεχόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, 81 άτομα δήλωσαν πως έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο και περισσότερο από 95% αυτών δήλωσαν πως το ζώο τους, τους παρείχε συντροφιά, μια πηγή σταθερότητας στη ζωή τους και τους έκανε να νιώθουν ότι κάποιος τους αγαπάει.

Οι σκύλοι και οι γάτες αναφέρθηκαν ως τα πιο συχνά κατοικίδια ζώα συντροφιάς, σε συμφωνία με το γενικό πληθυσμό. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρούσε ότι ο δεσμός με το ζώο τους ήταν ισχυρός.


Διαβάστε σχετικά: Προτιμώ να μιλάω με το κατοικίδιό μου παρά με άλλους ανθρώπους


Ωστόσο, σε σύγκριση με τα άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια που δεν είχαν ζώο, στη μελέτη δεν διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση της ψυχικής υγείας και του αισθήματος μοναξιάς.

Στην έρευνα του 2021, η οποία χρησιμοποίησε την ίδια ομάδα συμμετεχόντων, η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατοχή ζώου σχετιζόταν στην πραγματικότητα με την αυτοαναφερόμενη μείωση της ψυχικής υγείας των ατόμων με σοβαρή ψυχική ασθένεια, η οποία μπορεί να οφειλόταν στους περιορισμούς της πανδημίας και στις προκλήσεις της φροντίδας του ζώου τους στο πλαίσιο του αποκλεισμού.

Η Δρ Emily Shoesmith, από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του York, δήλωσε: Σήμερα θεωρείται όλο και περισσότερο ότι τα ζώα συντροφιάς είναι ευεργετικά για την ψυχική υγεία όλων των ιδιοκτητών στις περισσότερες ή όλες τις περιστάσεις, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει.

Η πανδημία παρείχε μια μοναδική ευκαιρία για να εξετάσουμε πιο προσεκτικά αυτό το ερώτημα και διαπιστώσαμε ότι ενώ πολλοί συμμετέχοντες με σοβαρή ψυχική ασθένεια ανέφεραν ότι το ζώο τους ήταν “σανίδα σωτηρίας” κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οφέλη μπορεί να αντισταθμίστηκαν από το πρόσθετο άγχος και την ανησυχία που προκαλούσε η φροντίδα ενός ζώου στο πλαίσιο του εγκλεισμού.

Αυτά τα νέα δεδομένα συλλέχθηκαν μετά την άρση των πανδημικών περιορισμών και παρόλο που διαπιστώσαμε μικρές βελτιώσεις όσον αφορά τα αναφερόμενα αποτελέσματα της ευημερίας από την προηγούμενη έρευνα, δεν διαπιστώσαμε ότι η ιδιοκτησία ζώου σχετιζόταν σημαντικά με την ενισχυμένη ευημερία, την κατάθλιψη, το άγχος ή τη μοναξιά.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι υπήρχε ένας ισχυρός δεσμός ανθρώπου-ζώου με το πιο κοντινό ζώο συντροφιάς τους και ανέφεραν ότι το ζώο τους παρείχε συντροφιά και μια πηγή σταθερότητας στη ζωή τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ζώα συντροφιάς μπορεί να εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικό μέρος του κοινωνικού δικτύου των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με σοβαρή ψυχική ασθένεια, αλλά ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοηθούν οι αποχρώσεις της σχέσης, όπως το κατά πόσον το είδος του ζώου κάνει τη διαφορά, καθώς και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετο άγχος.


Έρευνα: The influence of animal ownership on mental health for people with severe mental illness: Findings from a UK population cohort study – Emily Shoesmith, Ben Lorimer, Emily Peckham, Lauren Walker, Elena Ratschen, https://doi.org/10.1079/hai.2023.0027

Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsycholgyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια