PsychologyNow Team

Μία νέα εξέταση αίματος υποδεικνύει την παρουσία κατάθλιψης και τη θεραπευτική απόκριση

Μία νέα εξέταση αίματος υποδεικνύει την παρουσία κατάθλιψης και τη θεραπευτική απόκριση

PsychologyNow Team
επιστήμονας χρησιμοποιεί μια νέα εξέταση αίματος που υποδεικνύει την παρουσία κατάθλιψης και τη θεραπευτική απόκριση
Image credit: Los Muertos Crew / pexels.com

Μια εξέταση αίματος θα δίνει στοιχεία για την παρουσία κατάθλιψης και την ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, με βάση έναν μόνο βιοδείκτη.


Οι ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος που παρέχει ένα απλό βιοχημικό σήμα κατατεθέν για την κατάθλιψη, ενώ αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας σε μεμονωμένους ασθενείς.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Μαρκ Ράσενικ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αναγνώρισε έναν βιοδείκτη στα ανθρώπινα αιμοπετάλια, ο οποίος παρακολουθεί την έκταση της κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, σε ανθρώπους και ζώα, η κατάθλιψη σχετίζεται με μειωμένη αδενυλική κυκλάση – ένα μικρό μόριο μέσα στο κύτταρο, που έχει φτιαχτεί σε απάντηση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η επινεφρίνη.

Όταν έχουμε κατάθλιψη, η αδενυλική κυκλάση είναι χαμηλή. Ο λόγος που έχει μειωθεί είναι ότι οι ενδιάμεσες πρωτεΐνες που επιτρέπουν στον νευροδιαβιβαστή να φτιάξει την αδενυλική κυκλάση, οι G άλφα, έχουν κολλήσει σε μια πλούσια σε χοληστερόλη ουσία της μεμβράνης, όπου δεν λειτουργούν πολύ καλά.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, αναγνώρισε τον κυτταρικό βιοδείκτη για τη μετακίνηση της πρωτεΐνης από τη μεμβράνη πλάσματος. Ο βιοδείκτης μπορεί να αναγνωριστεί μέσω μιας εξέτασης αίματος.

Αναπτύξαμε μια εξέταση που μπορεί να υποδείξει όχι μόνο παρουσία κατάθλιψης, αλλά και θεραπευτική απόκριση με έναν μόνο βιοδείκτη. Αυτό είναι κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Ράσενικ.


Διαβάστε σχετικά: 9 γνωστικές διαστρεβλώσεις της κατάθλιψης


Οι ερευνητές υποθέτουν ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την εξέταση αίματος για να καθορίζουν αν οι αντικαταθλιπτικές θεραπείες λειτουργούν, ίσως και μία εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όταν οι ασθενείς παρουσίαζαν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, οι G άλφα ήταν έξω από τη μεμβράνη πλάσματος.

Ωστόσο, σε ασθενείς που πήραν αντικαταθλιπτικά αλλά δεν παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματά τους, οι G άλφα ήταν ακόμα κολλημένες στη μεμβράνη – δηλαδή μόνο τα αντικαταθλιπτικά στη ροή του αίματος δεν ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Μια εξέταση αίματος ίσως μπορεί να δείξει αν οι G άλφα είναι έξω από τη μεμβράνη έπειτα από μία εβδομάδα.

Με την εξέταση, θα μπορούσαμε να δούμε μια αλλαγή στους ανθρώπους που πρόκειται να γίνουν καλύτερα. Θα μπορούσαμε να δούμε τον βιοδείκτη που προμηνύει επιτυχημένη θεραπεία, σχολίασε ο ερευνητής.

Μέχρι τώρα, οι ασθενείς και οι θεραπευτές χρειάζεται να περιμένουν αρκετές εβδομάδες για να καθορίσουν αν τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν, και όταν φανεί ότι δεν λειτουργούν, δοκιμάζουν διαφορετικές θεραπείες.

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων δεν γίνεται καλύτερα, η κατάθλιψη επιμένει. Ίσως, η αποτυχία γεννά αποτυχία, και τότε ασθενής και γιατρός υποθέτουν ότι τίποτα δεν θα λειτουργήσει. Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση γίνεται σε ιατρικά γραφεία πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπου δεν υπάρχει εξελιγμένο σύστημα εξέτασης. Με αυτό το τεστ, ο γιατρός θα μπορεί να δει ότι, αν και ο ασθενής φαίνεται να έχει κατάθλιψη, το αίμα του δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Άρα, ίσως χρειάζεται να επανεξετάσει το ζήτημα, κατέληξε ο ερευνητής.


Ism Tsox
Έρευνα: Steven D. Targum et al, A novel peripheral biomarker for depression and antidepressant response, Molecular Psychiatry (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...