PsychologyNow Team

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα επίμονα συναισθήματα απελπισίας

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα επίμονα συναισθήματα απελπισίας

PsychologyNow Team

Κάθε άνθρωπος μπορεί να υποστεί μία κατάσταση απελπισίας. Για να περιορίσουμε αυτά τα συναισθήματα, είναι προτιμότερο να τα αναγνωρίσουμε, να αποφύγουμε τη βεβιασμένη θετικότητα και να μην τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.


Όταν υποφέρετε από το βάρος της απελπισίας, ακόμα και οι απλές δραστηριότητες μπορεί να μοιάζουν δύσκολες και να απαιτούν προσπάθεια. Μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα που φαίνονται ανυπέρβλητα, όπως οικονομική καταστροφή, χρόνια ασθένεια ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Τέτοιες δύσκολες καταστάσεις μπορούν να κάνουν την απελπισία τρόπο ζωής. Τι μπορείτε να κάνετε όταν η απελπισία επιμένει;

Αντιμετωπίζοντας την απελπισία

Πρόσφατα, ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς μου διαγνώστηκε με ανίατη ασθένεια. Το σοκ ήταν μεγάλο. Αποσύρθηκα από τον κόσμο, σταμάτησα να μιλάω σε φίλους και συγγενείς. Σκεφτόμουν ότι ήμουν καλός άνθρωπος και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζω τέτοια δυστυχία. Με τον καιρό, καθώς άρχισα να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους που βίωναν παρόμοιες καταστάσεις, αναγκάστηκα να αναγνωρίσω μια σκληρή αλήθεια: κάθε ζωή, κάποια στιγμή, έρχεται αντιμέτωπη με την τραγωδία.

Σιγά σιγά, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ένα όφελος της απελπισίας: τη βαθύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση για τα βάσανα των άλλων. Κατάλαβα ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι και, αναγνωρίζοντας την ευάλωτη θέση μας, ανακαλύπτουμε τη βαθύτερη ουσία της ανθρώπινης κατάστασης.

Ζώντας με την απελπισία

Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι ξεπέρασα την απελπισία που ένιωθα. Η αλήθεια είναι ότι έμαθα να ζω με αυτή. Αν και ίσως δεν είναι εφικτό να ξεπεράσετε εντελώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, υπάρχουν μερικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αποδυναμώσετε την επίδραση της απελπισίας στη ζωή σας.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχική Ανθεκτικότητα: Μια διαρκής διαδικασία αντοχής


Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε την απελπισία

1. Πηγαίνετε την απελπισία μία βόλτα

Μια φορά την ημέρα, προσπαθήστε να βγαίνετε από το σπίτι και να παίρνετε καθαρό αέρα. Το περπάτημα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αυξάνει τις ενδορφίνες και θα καθαρίσει το μυαλό σας από σκέψεις. Η χαλάρωση από τη βόλτα και η παραγωγή βιταμίνης D με τη βοήθεια του ήλιου θα σας προσφέρουν επιπλέον ανακούφιση.

2. Βρείτε τις λέξεις για να εκφράσετε τη θλίψη σας

Όταν δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να εκφράσω τη λύπη μου, πάντα στρέφομαι στους ποιητές, που κατορθώνουν να συλλάβουν τα άπιαστα συναισθήματα. Το να βρείτε τις λέξεις για να περιγράψετε την απελπισία σας θα σας προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά.

3. Δείξτε σεβασμό στην απελπισία σας

Μην την αρνείστε. Μην την απωθείτε. Όταν αναγνωρίζετε την απελπισία σας, την αποδυναμώνετε.

4. Αναζητήστε τη συντροφικότητα

Η απομόνωση ενισχύει την απελπισία. Αναζητήστε τη συντροφιά ανθρώπων που έχουν κοινή εμπειρία με σας. Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης είναι δωρεάν και θα σας δώσει την ευκαιρία να συνδεθείτε με άλλους.

5. Αποφύγετε την τοξική θετικότητα

Φράσεις όπως «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» ή «Όλα θα φτιάξουν στο τέλος» δεν δείχνουν ευαισθησία προς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Η θετική διάθεση ίσως βοηθήσει κάπως στα πραγματικά δύσκολα προβλήματα της ζωής αλλά δεν μπορεί να τα λύσει. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ανυπέρβλητη θλίψη, η τοξική θετικότητα από τους άλλους μπορεί να φανεί προσβλητική.

Η απελπισία μπορεί αρχικά να κόψει τα φτερά σας, αλλά αν την αποδεχτείτε και τη διαχειριστείτε κατάλληλα, μπορεί να σας οδηγήσει σε νέα ύψη.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...