PsychologyNow Team

Τα smartphones είναι περισσότερο ελκυστικά ακόμη και από το φαγητό

Τα smartphones είναι περισσότερο ελκυστικά ακόμη και από το φαγητό

PsychologyNow Team
χέρι που κρατάει κινητό στο οποίο αντανακλούν πολύχρωμοι κύκλοι

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addictive Behaviors, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη βρήκαν ότι οι φοιτητές προτιμούν να στερηθούν το φαγητό από το να στερηθούν τα smartphones τους.


Η Sara O' Donnell, επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης και υποψήφια διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο,υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα smartphones είναι πιο ελκυστικά από ό,τι το φαγητό στους φοιτητές.

Σε αυτή την μελέτη, αποδεικνύουμε για πρώτη φορά την ιδιαίτερη σημασία που διαδραματίζουν τα smartphones δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης.

Βρήκαμε, επίσης, ότι όταν στερούνταν τόσο τα smartphones τους, όσο και το φαγητό, οι φοιτητές ήταν περισσότερο πρόθυμοι να ολοκληρώσουν καθηκόντα προκειμένου να περάσουν χρόνο με το smartphone τους, και ήταν πρόθυμοι να απαρνηθούν ακόμα και«υποθετικά» χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό τους, δηλώνουν οι ψυχολόγοι.

Η O' Donnell ενδιαφέρθηκε να διεξάγει αυτή την μελέτη για να διαπιστώσει εάν τα smartphones μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ενισχυτική συμπεριφορά, όπως συμβαίνει με το φαγητό, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα καθημερινά είναι εκπληκτική, εκτιμώντας μία διακύμανση από πέντε έως εννιά ώρες ημερησίως’, υποστηρίζει.

Στην μελέτη, 76 φοιτητές ηλικίας 18 έως 22 ετών, δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό για τρεις ώρες και στα smartphones τους για δύο ώρες. Σε αυτόν τον χρόνο, είτε μελετούσαν, είτε διάβαζαν εφημερίδες.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές μπορούσαν να ολοκληρώσουν μία εργασία στον υπολογιστή για να κερδίσουν είτε τη χρήση των smartphones τους ή για να αποκτήσουν μία μερίδα 100 θερμίδων από το αγαπημένο τους φαγητό. Σταδιακά αυξανόταν ο βαθμός δυσκολίας για την ολοκλήρωση των εργασιών στον υπολογιστή είτε για την απόκτηση φαγητού είτε για τη χρήση των κινητών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ενισχυτική συμπεριφορά των smartphones με δύο τρόπους. Ο ένας ήταν ένα υποθετικό ερωτηματολόγιο, που ρωτούσε πόσα χρήματα θα πλήρωνε ένας φοιτητής για να αγοράσει κάποια λεπτά χρήσης ενός smartphone (από 0$ το λεπτό έως και 1,120$ το λεπτό). Ο άλλος ήταν ένα πλαίσιο συμπεριφορικής ενίσχυσης, το οποίο αξιολογούσε το χρόνο εργασίας στον υπολογιστή (όπως ο αριθμός των κλικ του ‘’ποντικιού”) που θα αφιέρωνε ο φοιτητής προκειμένου να χρησιμοποιήσει το κινητό του, όπου ο αριθμός των κλικ που χρειαζόταν, αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν, ότι το αυξημένο επίπεδο χρημάτων και εργασίας που οι φοιτητές ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν για τη χρήση των smartphone, σχετιζόταν με ένα υψηλότερο επίπεδο ενισχυτικής αξίας.

Εκπλαγήκαμε από τα αποτελέσματα. Γνωρίζαμε ότι οι φοιτητές θα επέλεγαν να κινητοποιηθούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κινητά τους, όμως μας εξέπληξε το γεγονός ότι η ενίσχυση που συνδεόταν με τη χρήση των smartphone υπερτερούσε της ενίσχυσης που προερχόταν από την κατανάλωση φαγητού.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα smartphones παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή ενισχυτική αξία.

Η έρευνα αρχίζει επίσης να διερευνά το ενδεχόμενο ύπαρξης εθισμού στα smartphone, δηλώνουν οι ψυχολόγοι. Παρόλο που η ενισχυτική αξία δεν ισοδυναμεί με εθισμό, φαίνεται πιθανό πως αν ο εθισμός των smartphone επισημοποιηθεί ως έγκυρη διάγνωση, θα αναγνωριστεί η υψηλή ενισχυτική συμπεριφορά σε άτομα που κάνουν αυξημένη χρήση, όπως συμβαίνει και στα άτομα με διαταραχές κατανάλωσης αλκοόλ.


ViolGeorg

 

Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...