Νικολία Ζωμένου

Τοξικοί άνθρωποι

Τοξικοί άνθρωποι

Νικολία Ζωμένου
γυναίκα αντιμετωπίζει τοξικό άνθρωπο
Image credit: Tim Douglas / pexels.com

Εάν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου και ξέρεις ποιος είσαι, μην αφήσεις την κακία του κόσμου να σε διαπεράσει και να σε ποτίσει. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, τις δυνάμεις σου, τους δικούς σου ανθρώπους που αναγνωρίζουν την αξία σου και σε αγαπούν γι' αυτό ακριβώς που είσαι και που πρεσβεύεις.


Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν τις μαύρες τρύπες. Σε “ρουφάνε” στη δίνη τους. Σε στραγγίζουν από ενέργεια, σου χαλάνε τη διάθεση, σου κλέβουν το χαμόγελό σου και σε διαβρώνουν, αφήνοντας μια αίσθηση πικρίας. Έχουν ένα τρόπο να σου χαλάνε τη στιγμή, να μη σε αφήνουν να χαρείς τη ζωή σου, τη δουλειά σου κι ό, τι σε ευχαριστεί.

Δημιουργούν μια αίσθηση βαριάς ατμόσφαιρας, εμμένουν στα αρνητικά και συχνά τα κατασκευάζουν και τα αναπαράγουν, αφήνοντας ένα καθολικό κύμα αρνητισμού να ξεχυθεί και να εξαπλωθεί ολόγυρα. Είναι οι άνθρωποι που διαβάλουν, υπονομεύουν, πλάθουν ιστορίες και αρέσκονται σε κουτσομπολίστικες τακτικές εις βάρος των άλλων.

Μπορεί να σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάνεις κάποιο λάθος εσύ, ότι κάπου φταις. Μπορεί να σε βάλουν στο τρυπάκι να αναρωτιέσαι τί μπορεί να έκανες ή να είπες σε κάποιον και να άξιζες να εισπράξεις μια τέτοια συμπεριφορά από μέρους του. Το πιο πιθανό είναι να μη έκανες τίποτα λάθος, τίποτα το μεμπτό. Μάλλον τα έκανες όλα σωστά, είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, με τις υποχρεώσεις σου, με τη ζωή σου, έχεις την ηρεμία σου κι αυτό κάποιους τους ενοχλεί.

Το πρόβλημα είναι δικό τους, όχι δικό σου. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην υπάρχει ουσιαστικός λόγος για την συμπεριφορά του τοξικού ανθρώπου απέναντί σου. Ο τοξικός άνθρωπος μπορεί να έχει τα πάντα κι όμως να μην είναι εντάξει μέσα του, να μην τα έχει βρει με τον εαυτό του και να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση καταστρέφοντας την ευτυχία και την ηρεμία του διπλανού του. Misery loves company.

Πόσο θλιβερό είναι αυτό άραγε; Να σκορπάς κακία στους γύρω σου, να παίζεις με τα συναισθήματα και τις ζωές των άλλων, να προσβάλλεις, να συκοφαντείς και να θίγεις αξιοπρέπειες, επειδή εσύ απέτυχες να είσαι ή να έχεις αυτά που θες;


Διαβάστε σχετικά: Ποιο είναι το πιο τοξικό μοτίβο σχέσεων;


Φυσικά δεν αποκλείεται να στοχοποιηθείς από έναν τοξικό άνθρωπο επειδή αισθάνεται κάποιας μορφής απειλή από εσένα, σε ζηλεύει, σε βλέπει ανταγωνιστικά και εποφθαλμιά αυτό που έχεις ή που είσαι εσύ ή ενδεχομένως έχει θιχτεί ο εγωισμός του από την απόρριψή ή την αδιαφορία σου κι απλώς θέλει να σε εκδικηθεί και να σε τιμωρήσει, να “στη σπάσει” για το πλήγμα που δέχτηκε το εγώ του. Υπάρχουν άνθρωποι που θα ζηλέψουν το χαμόγελό σου, κι ας έχουν τα πάντα κι ας μην έχεις τίποτα άλλο πέρα από αυτό.

Επειδή δεν το έχουν αυτοί, δεν θέλουν να το έχεις κι εσύ. Μην τους αφήσεις. Μην τους κάνεις το χατίρι. Και μην γίνεις σαν εκείνους. Εάν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου και ξέρεις ποιος είσαι, μην αφήσεις την κακία του κόσμου να σε διαπεράσει και να σε ποτίσει. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, τις δυνάμεις σου, τους δικούς σου ανθρώπους που αναγνωρίζουν την αξία σου και σε αγαπούν γι' αυτό ακριβώς που είσαι και που πρεσβεύεις.

Αν κάποια στιγμή ένιωσες πως δεν αντέχεις άλλο, πως τέτοιου είδους συμπεριφορές και αδικαιολόγητες επιθέσεις στο πρόσωπό σου σε γονάτισαν, δεν πειράζει. Μερικές φορές όταν γονατίζουμε, σηκωνόμαστε με μεγαλύτερη δύναμη. Χαμογέλα. Κράτα ψηλά το κεφάλι και προχώρα.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι θρασύδειλοι, κρύβονται πίσω από μισόλογα και σπόντες και με μεγάλη ευκολία μιλούν πίσω από την πλάτη σου. Μέχρι εκεί φτάνουν. Πισώπλατα, δειλά, κρυφά, “μουλωχτά”. Ο κόσμος λέει πολλά. Είτε υπάρχει λόγος είτε όχι. Και καμία αφορμή να μην δώσεις, άμα θέλει ο άλλος να σχολιάσει θα βρει πάτημα.

Στην ανάγκη θα μηχανορραφήσει κάτι. Το ψέμα αρέσει, πουλάει. Ο Σωκράτης κάποτε, όταν τον ενημέρωσαν πως κάποιοι πίσω από την πλάτη του μιλούν για εκείνον και τον κατηγορούν, απήντησε: Εν απουσία μου επιτρέπω και να με δείρουν.

Κλείσε τα αυτιά σου στους τοξικούς ανθρώπους. Μην αφήνεις τα λόγια τους να σε αγγίζουν και να σε μολύνουν. Μη χαλάς την καρδιά σου, καρδιά μου, για κανέναν. Η υγεία σου, ψυχική και σωματική, και η ηρεμία σου είναι πάνω απ' όλα.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...