PsychologyNow Team

Αντιμετωπίζω μια ψυχική ασθένεια. Να το πω στον σύντροφό μου;

Αντιμετωπίζω μια ψυχική ασθένεια. Να το πω στον σύντροφό μου;

PsychologyNow Team
σύντροφος σε ζευγάρι αντιμετωπίζει  μια ψυχική ασθένεια
Image credit: Kirill Palii / unsplash.com

Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τις σχέσεις; 


Η ψυχική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει πολλές πλευρές της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των στενών σχέσεων. Ορισμένοι μπορεί να βιώνουν φόβο ή δισταγμό να ανοιχτούν στον σύντροφό τους, λόγω του στίγματος που περιβάλλει την ψυχική ασθένεια. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια υγιή, θετική σχέση, παρά τις δυσκολίες της ψυχικής υγείας. Οι ειδικοί μοιράζονται συμβουλές για να κατευθύνετε τη σχέση σας ενώ διαχειρίζεστε την ψυχική ευημερία σας.

Αντιμετωπίζω μια ψυχική ασθένεια. Να το πω στον σύντροφό μου;

Οι υγιείς σχέσεις μπορεί να αποτελέσουν μια θετική πηγή και μια εξαιρετική βάση υποστήριξης, αλλά η απόφαση να ανοιχτείς σε κάποιον αφορά εσένα και μόνο.

Μερικές φορές κουβαλάμε το δικό μας στίγμα σχετικά με το να αποκαλύψουμε τις δυσκολίες με την ψυχική υγεία μας. Διστάζουμε να τις μοιραστούμε με τον σύντροφό μας, από φόβο μήπως τον απομακρύνουμε. Ωστόσο, μια υγιής σχέση χρειάζεται εμπιστοσύνη και επικοινωνία. Μπορεί να μην το αποκαλύψεις αμέσως, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται να σκεφτείς, αν πρόκειται να προχωρήσεις με αυτόν τον άνθρωπο, δήλωσε η Τόρι Μίλερ, υπεύθυνη των κλινικών προγραμμάτων του Diversus Health.

Για όσους δεν βιώνουν τα ίδια θέματα με την ψυχική υγεία τους, η εκπαίδευση και η κατανόηση είναι πολύ σημαντικές.

Για τον σύντροφό σου, μπορεί να είναι βοηθητικό να καταλάβει τα βήματα που κάνεις για να φροντίσεις την ψυχική υγεία σου, όπως η ψυχοθεραπεία. Αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να δει τη θεραπεία ως μια φυσιολογική διαδικασία και να αποκτήσει μεγαλύτερη κατανόηση της ψυχικής ασθένειας, συνέχισε η Μίλερ.

Η Μίλερ πρόσθεσε πως οι μη τυπικές συμπεριφορές μπορεί επίσης να προκαλέσουν σύγχυση στον σύντροφο, αν δεν υπάρχει επικοινωνία. Μια ανοιχτή συζήτηση για την ψυχική υγεία μπορεί να ανακουφίσει αυτή τη σύγχυση και να προσφέρει ένα πλαίσιο για το πώς μπορεί να επηρεάζει ορισμένες συμπεριφορές.


Διαβάστε σχετικά: Πώς είναι η σχέση με κάποιον που βιώνει μια ψυχική ασθένεια;


Θα επηρεάσει η ψυχική μου ασθένεια την οικειότητα με τον σύντροφό μου;

Η ψυχική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την οικειότητα με μερικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν αδιαφορία για τις σχέσεις ή τη σεξουαλική επαφή γενικά. Η οικειότητα μπορεί να προκαλεί ενόχληση ή οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής να μειώνουν τη λίμπιντο. Aν παρατηρήσετε ότι η αγωγή σας επηρεάζει με τέτοιο τρόπο, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μη σταματήσετε να παίρνετε την αγωγή, σχολίασε η Μίλερ.

Εξηγώντας το πώς μπορεί να σας επηρεάζουν αυτά τα συμπτώματα και θέτοντας όρια μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για οικειότητα και για τους δυο σας.

Εκτός από την οικειότητα, με ποιους άλλους τρόπους μπορεί η ψυχική ασθένεια να επηρεάσει μια ερωτική σχέση;

Η ψυχική ασθένεια μπορεί να αφήνει αποτύπωμα και σε άλλες πτυχές της σχέσης με τον σύντροφό σας.

Μερικές φορές, τα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε χωρίς ενέργεια, να επηρεάζουν την ικανότητά μας να εκφράζουμε ενσυναίσθηση, ή να προκαλούν συναισθήματα άγχους και απομόνωσης. Ορισμένες φορές, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν συνεξάρτηση, ή ακόμα και δυσαρέσκεια προς τον σύντροφο, ανέφερε η Μίλερ.

Καθώς προσπαθείς να εμβαθύνεις στη σχέση σου, συνέχισε τις συζητήσεις γύρω από την ψυχική υγεία. Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών των συντρόφων κατά τη διάρκεια των δύσκολων επεισοδίων και για να είναι ξεκάθαρη η ευθύνη και των δύο. Θέσε υγιή όρια και ζήτα βοήθεια αν τη χρειάζεσαι.

Πώς θα γνωρίζω πότε είναι η ώρα για ατομική θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλες οι σχέσεις έχουν τις δυσκολίες τους. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα έχουν αυξηθεί και είτε εσύ είτε ο σύντροφός σου χρειάζεστε βοήθεια για να εξελιχθεί η σχέση, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να το συζητήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Πολλά ζευγάρια προσπάθησαν να το δουλέψουν μόνα τους, αλλά σε δύσκολες στιγμές, μπορεί να είναι μεγάλη πίεση για τη σχέση. Ένας σύμβουλος ζευγαριών, προσφέροντας μια ουδέτερη τρίτη οπτική, μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδευτείτε, να εξελιχθείτε και να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένες προκλήσεις. Η ατομική θεραπεία και για τις δύο πλευρές μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσετε το πώς ο καθένας βιώνει πράγματα τα οποία φέρνει στη σχέση. Γιατί όσο καλύτερα μπορούμε να είμαστε με τον εαυτό μας τόσο καλύτερα θα είμαστε και στη σχέση μας, κατέληξε η Μίλερ.


Nat Pap
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα- Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...