PsychologyNow Team

Αποκτάμε υπερβολική αυτοπεποίθηση όταν βλέπουμε κάποιον άλλον να πετυχαίνει

Αποκτάμε υπερβολική αυτοπεποίθηση όταν βλέπουμε κάποιον άλλον να πετυχαίνει

PsychologyNow Team
άτομο έχει αποκτήσει υπερβολική αυτοπεποίθηση
Image credit: Gabriele Stravinskaite / unsplash.com

Γιατί έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα μία εργασία αφού έχουμε δει κάποιους άλλους να την εκτελούν;


Μια ομάδα ερευνητών από τη Νέα Ζηλανδία τον Καναδά, έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους στην εκτέλεση μιας εργασίας όταν έχουν παρακολουθήσει άλλους να την εκτελούν προηγουμένως. Στο πόνημά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι ερευνητές περιγράφουν πειράματα που πραγματοποίησαν με εθελοντές, σχετικά με την ικανότητά τους να εκτελούν μια συγκεκριμένη εργασία.

Προηγούμενη σχετική έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι μερικές φορές υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να εκτελούν εργασίες με βάση τον τύπο της προσωπικότητάς τους. Άλλες σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί μερικές φορές να έχει θετικά αποτελέσματα, όπως όταν βοηθά τους ανθρώπους στην εξεύρεση εργασίας.

Όπως όμως προκύπτει, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε αμηχανία ή και θάνατο. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές εξέτασαν έναν παράγοντα που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στο να αποκτήσει ένα άτομο υπερβολική αυτοπεποίθηση -παρακολουθώντας κάποιον άλλο να κάνει κάτι με επιτυχία.

Οι ερευνητές ρώτησαν εθελοντές που δεν είχαν εμπειρία πτήσης ή με προσομοιωτές πτήσης, αν θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην περίπτωση που βρίσκονταν σε ένα μικρό αεροπλάνο και ο πιλότος καθίστατο ανίκανος και έπρεπε να αναλάβουν να πετάξουν το αεροπλάνο.


Διαβάστε σχετικά: Τι είναι η αυτοπεποίθηση και πως να την ενισχύσετε


Πρώτα, όμως, στους μισούς από τους 780 εθελοντές, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο ενός εμπορικού πιλότου που προσγειώνει ένα αεροπλάνο. Δεν ήταν εκπαιδευτικό και δεν περιλάμβανε καν εικόνες από τα καντράν, τους μετρητές και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για την προσγείωση του αεροπλάνου. Επίσης, το βίντεο δεν έδειχνε καν τις ενέργειες που έκανε ο πιλότος για να ελέγξει το αεροπλάνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές είχαν δει το βίντεο, ήταν κατά μέσο όρο, 30% πιο σίγουροι ότι θα μπορούσαν να προσγειώσουν επιτυχώς το αεροπλάνο από εκείνους που δεν είχαν δει το βίντεο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι σχεδόν όλοι οι εθελοντές συμφώνησαν, ότι η προσγείωση ενός αεροπλάνου είναι μια δύσκολη προσπάθεια που απαιτεί ειδική εκπαίδευση.

Παρόλα αυτά, οι εθελοντές που δεν είχαν δει το βίντεο έδωσαν βαθμολογία εμπιστοσύνης 29% στην προσγείωση του αεροπλάνου. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης μερικούς από τους εθελοντές, τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση του βίντεο, σχετικά με την πιθανή ικανότητά τους να προσγειώσουν το αεροπλάνο και διαπίστωσαν ότι πολλοί από αυτούς ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση επειδή είδαν ένα βίντεο που δεν τους πληροφόρησε τίποτα σχετικά με την τεχνική του να πιλοτάρεις ένα αεροπλάνο. Και τέλος, διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες εθελοντές βαθμολόγησαν την αυτοπεποίθησή τους 12,24 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι οι γυναίκες, αφού είδαν το σχετικό βίντεο.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή - Φιλόλογος- Ειδική παιδαγωγός

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...