PsychologyNow Team

Προτιμώ να μιλάω με το κατοικίδιό μου παρά με άλλους ανθρώπους

Προτιμώ να μιλάω με το κατοικίδιό μου παρά με άλλους ανθρώπους

PsychologyNow Team
γυναίκα προτιμά να μιλάει με το κατοικίδιό της
Image credit: lookstudio / freepik.com

Τα ζώα είναι ικανά να αγγίζουν αληθινά τα ενδόμυχα μέρη της καρδιάς μας. Τόσο πολύ, που συχνά προτιμούμε να μιλάμε μαζί τους παρά με άλλους ανθρώπους. Είναι οι σιωπηλοί σύντροφοί μας που δεν μας κρίνουν ποτέ.


Εάν μοιράζεστε τη ζωή σας με ένα ή περισσότερα ζώα που λατρεύετε, αναμφίβολα θα έχετε κάνει αυτή τη σκέψη σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Δεν σας κάνει να νιώθετε ενοχές σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, μερικοί θεωρούν ότι είναι ανησυχητικό να βλέπουν κάποιον να μιλά με τον σκύλο ή τη γάτα τους.

Στην πραγματικότητα, δεν κάνετε συζητήσεις με τους μαλλιαρούς φίλους σας, φυσικά. Αυτό που κάνετε είναι να αλληλεπιδράτε μαζί τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Χρησιμοποιείτε φράσεις και σύντομες ερωτήσεις, καθώς και αστείες φιλοφρονήσεις και στοργικά σχόλια. Αυτή η δυναμική συνομιλίας είναι τόσο ωφέλιμη για τα ίδια τα ζώα όσο και για εσάς.

Όταν ένα κατοικίδιο γίνεται μέλος της οικογένειάς σας, πρέπει να εκφράσετε λεκτικά την αγάπη σας για αυτό. Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό και μάλιστα απαραίτητο να επικοινωνείτε μαζί τους. Στην πραγματικότητα, πέρα ​​απ’ ότι μπορεί να πιστεύουν κάποιοι, σας καταλαβαίνουν. Αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι συχνά ανταποκρίνονται.

«Μιλάμε στα κατοικίδια μας σαν να είναι μωρά. Είναι ένα έμφυτο ένστικτο που ευνοεί τον δεσμό μας μαζί τους και μας φέρνει επίσης μεγάλα ψυχολογικά οφέλη».

Γιατί προτιμάτε να μιλάτε στο κατοικίδιό σας παρά στους ανθρώπους;

Αν και τα κατοικίδιά σας συχνά δεν καταλαβαίνουν τι λέτε, σας απαντούν. Το κάνουν γέρνοντας το κεφάλι τους, κοιτώντας σας με τα εκφραστικά τους μάτια ή βγάζοντας έναν ήχο. Στην πραγματικότητα, η απλή πράξη του να σας ακούνε, να είναι παρόντες και να ανταποκρίνονται με κάποιο είδος μη λεκτικής απάντησης είναι πραγματικά ανταποδοτική.

Εάν προτιμάτε να μιλάτε με το κατοικίδιό σας, είναι πιθανώς επειδή βρίσκετε τον κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων υπερβολικά περίπλοκο. Ίσως αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα στην επικοινωνία και τη δυναμική των σχέσεων. Αυτά οδηγούν σε απογοήτευση ή άγχος. Επομένως, είναι πιο ευχάριστο να μιλάμε με τη γάτα σας παρά με το αφεντικό σας που συνέχεια σας φωνάζει.

Είναι επίσης πιο ικανοποιητικό για εσάς να λέτε στα κατοικίδιά σας πόσο πολύ τα αγαπάτε από το να περάσετε τη μέρα σας με ναρκισσιστικούς συγγενείς που ποτέ δεν σας έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Πράγματι, ο ανθρώπινος κόσμος είναι συχνά χαοτικός. Από την άλλη, ο κόσμος των κατοικίδιων σας είναι εξαιρετικά απλός. Χρειάζονται μόνο τη στοργή, την προσοχή και την παρέα σας και να παίζετε μαζί τους περιστασιακά. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση σας με τα κατοικίδιά σας έχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που αξίζει να δείτε.

Τα ζώα δεν είναι κατοικίδια, είναι μέρος της κοινωνικής μας ομάδας

Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης διεξήγαγε μια μελέτη για το δέσιμο των σκύλων με τους ανθρώπους. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζωή των ανθρώπων και των ζώων είναι κάπως αλληλένδετη. Τα σκυλιά είναι τα είδη που έχουν εξημερωθεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μοιράζοντας έτσι τη ζωή τους μαζί μας. Κατά συνέπεια, οι δεσμοί που χτίζουμε μαζί τους είναι πραγματικά ισχυροί και η σύνδεση που δημιουργούμε μαζί τους μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονη.

Η επικοινωνία με τα σκυλιά είναι το κλειδί για την εκπαίδευσή τους, τη δημιουργία υγιών σχέσεων δύναμης και τη διευκόλυνση της συνύπαρξης. Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό ή απαράδεκτο στο να μιλάτε μαζί τους. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο γιατί είναι, τελικά, ένα ακόμη μέλος της οικογενειακής μονάδας. Είναι φίλοι και συνάδελφοι που γίνονται καθημερινοί μας σύμμαχοι.

«Τα σκυλιά χρειάζονται να επικοινωνούμε μαζί τους. Η κατανόηση των εντολών και η λήψη ενισχύσεων ανά πάσα στιγμή διευκολύνει τη συνύπαρξή μας.»


Διαβάστε σχετικά: Τα κατοικίδια ζώα μειώνουν το άγχος και τη μοναξιά της καραντίνας του COVID-19


Η συναισθηματική επικοινωνία με τα ζώα είναι μια εμπλουτιστική εμπειρία

Όταν ισχυρίζεστε ότι προτιμάτε να μιλάτε με το κατοικίδιό σας σε άλλα άτομα, δεν εννοείτε απαραίτητα ότι ο διάλογός σας με το κατοικίδιό σας είναι ιδιαίτερα βαθύς και διαφωτιστικός. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιτυγχάνετε είναι μια θετική, τρυφερή και συναισθηματική αλληλεπίδραση.

Ο τρόπος που μιλάτε στο κατοικίδιό σας είναι πραγματικά παρόμοιος με τον τρόπο που μιλάτε στα μικρά παιδιά. Έχετε την τάση να χρησιμοποιείτε σύντομες προτάσεις και υψηλότερο τόνο. Επιπλέον, αρθρώνετε αργά τις λέξεις και χρησιμοποιείτε, γενικά, σχεδόν πάντα τις ίδιες εκφράσεις με αυτές. Για παράδειγμα, Ποια είναι η πιο όμορφη γάτα στον κόσμο; Ποιος είναι ο πιο έξυπνος σκύλος; Ξέρεις πόσο σε αγαπούν η μαμά και ο μπαμπάς σου;.

Πραγματοποιείτε όμως και άλλους τύπους επικοινωνίας μαζί τους. Σκέφτεστε δυνατά, πετάτε επιχειρήματα στον αέρα όταν είναι δίπλα σας, λέγοντας πράγματα όπως. Χόρτασα για σήμερα, κλείνω τον υπολογιστή και δεν κάνω τίποτα άλλο ή Ας δούμε πως θα πάει η μέρα σήμερα. Σαφώς, τα κατοικίδιά σας δεν καταλαβαίνουν αυτά τα σχόλια, αλλά σας απαντούν με τα μάτια τους. Σας ακούν και είναι εκεί, δίπλα σας.

«Το ότι τα κατοικίδιά μας είναι φίλοι μας είναι ένα δώρο και κάτι που μας ωφελεί ψυχικά»

Προτιμώ να μιλάω στα κατοικίδια μου γιατί δεν με κρίνουν

Ο Νίκολας Έπλευ είναι επιστήμονας συμπεριφοράς και συγγραφέας του βιβλίου Mindwise: Why We Misunderstand What Others Think, Believe, Feel, and Want. Σε αυτό το βιβλίο, εξηγεί ότι το να μιλάς με οποιοδήποτε είδος ζώου είναι σημάδι ευφυΐας. Είναι επειδή χρειάζεται προσπάθεια για να αναγνωριστεί η παρουσία μιας συνείδησης σε ένα άλλο ζωντανό ον. Είναι επίσης μια πράξη ενσυναίσθησης.

Επιπλέον, όταν επικοινωνείτε καθημερινά με τα κατοικίδιά σας, εφαρμόζετε στην πράξη τη θεωρία του μυαλού. Με άλλα λόγια, προσπαθείτε να κατανοήσετε το εξωγήινο νοητικό τους σύμπαν, τις σκέψεις και τις προθέσεις τους. Πράγματι, όσοι από εμάς έχουμε κατοικίδια γνωρίζουμε ότι νιώθουν, καταλαβαίνουν και συγκινούνται, σχεδόν όπως εμείς.

Τέλος, αν προτιμάμε συχνά να μιλάμε με τα κατοικίδιά μας, είναι επειδή δεν μας κρίνουν. Επικυρώνουν το συναίσθημά μας και επιδεικνύουν αγνή αγάπη και αποδοχή. Πράγματι, οι τετράποδοι φίλοι μας (επίσης φτερωτοί) είναι το καθημερινό μας καταφύγιο. Είναι φιγούρες που περιμένουν μόνο στοργή και δεν χρειάζεται να μιλήσουν για να μας δείξουν πόσο μας αγαπούν.


Alk Kais
Απόδοση: Καισαρίδου Αλκμήνη, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...