PsychologyNow Team

5 ψυχολογικά μυστικά όσων έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο

5 ψυχολογικά μυστικά όσων έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο

PsychologyNow Team
δύο χέρια που υψώνονται στον ουρανό με σύννεφα και πουλιά να πετούν

Mία κοντινή εμπειρία με το θάνατο, είναι για τους περισσότερους από εμάς ένας συναγερμός με πολλούς τρόπους. Αν ο συναγερμός μπορούσε να μιλήσει θα έλεγε μία λέξη: «Ελευθερία».


Όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι που επέζησαν από εμπειρίες κοντινές με το θάνατο, η άποψη που είχαν μετά για τη ζωή δεν ήταν ποτέ πια η ίδια και για πολύ καλό λόγο.

Όταν ζήσουμε εμπειρίες που αγγίζουν το θάνατο μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη δική μας θνησιμότητα. Όταν ένας άνθρωπος έρθει αντιμέτωπος με τον θάνατο, του δίνεται μια διαφορετική προοπτική για την αξία της ζωής.

Άνθρωποι που έχουν έρθει κοντά στο θάνατο, μοιράζονται πέντε ψυχολογικά μυστικά:

1. Η αγάπη είναι η πιο ισχυρή δύναμη που έχουμε

Ό,τι πραγματικά υπάρχει στον κόσμο είναι η αγάπη, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται. Αυτή είναι η δύναμη που κινεί τα πάντα.

Βρείτε χρόνο να αγαπήσετε εκείνους που σας παρέχουν άνευ όρων αγάπη και μην συμφωνήσετε σε τίποτα λιγότερο. Σιγουρευτείτε ότι θα δώσετε αγάπη μόνο σε όσους το αξίζουν.

Όσοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο, μπορούν στη συνέχεια να απορρίψουν πιο εύκολα τις σχέσεις που δεν έχουν κάτι να τους προσφέρουν. Για παράδειγμα, δεδομένου του μαθήματος που πήραν ότι ο χρόνος  ζωής είναι πολύτιμος, δεν θέλουν να ασχοληθούν πια με επιφανειακές και ανούσιες σχέσεις.

2. Βρείτε τι πραγματικά έχει σημασία

Δε συγκρίνεται τίποτα με το φόβο του θανάτου που μας κάνει να βρούμε προοπτική για το τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε προσεκτικά τις αξίες σας και να τις εφαρμόσετε στην πράξη, επειδή βρισκόμαστε σε αυτόν τον πλανήτη για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Κάντε τη ζωή σας να αξίζει.

Για παράδειγμα μία γυναίκα ήταν φοιτήτρια στην ιατρική σχολή επειδή σε όλη της τη ζωή, της έλεγαν πόσο έξυπνη ήταν και γι’ αυτό έπρεπε να πάει στην ιατρική. Η πραγματική της αγάπη όμως ήταν η διδασκαλία. Μετά από ένα μεγάλο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, άλλαξε την πορεία της σταδιοδρομίας της και κινήθηκε προς την εκπαίδευση, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της οικογένειάς της. Είναι τόσο χαρούμενη στη νέα της καριέρα και δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον θάνατο, ο συναισθηματικός εαυτός μας έρχεται πάλι στο επίκεντρο και απομακρύνεται το ανόητο βουητό που συχνά συναντάμε. Αν εκμεταλλευτούμε αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να βρούμε μια πληθώρα εφοδίων που δε γνωρίζαμε ότι είχαμε.

Γινόμαστε πιο ευάλωτοι και μπορούμε να νιώθουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση μετά από μια εμπειρία που μας έφερε κοντά στο θάνατο. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στα συναισθήματά μας. Αυτή η ευαισθησία μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τη δική μας δύναμη για να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας.

3. Εκτιμήστε τα μικρά πράγματα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τα κλισέ ότι η ζωή είναι στιγμές και πρέπει να μαθαίνουμε να τις εκτιμάμε. Πριν όμως απορρίψετε αυτή την ιδέα, σκεφθείτε ή θυμηθείτε πόσο χαρούμενοι νιώσατε όταν λάβατε ένα γράμμα από τη γιαγιά σας ή περάσατε όμορφα με φίλους πίνοντας ένα καφέ. Χαλαρώστε τους ρυθμούς σας, γιατί αν δεν προσέχουμε, θα χάσουμε αυτές τις πολύτιμες αναμνήσεις.

Όταν βιώνετε μία εμπειρία, ο οργανισμός ηρεμεί. Όλα είναι σαν να ανήκουν σε ένα διαφορετικό μέρος και έχετε το χρόνο να τα εκτιμήσετε πραγματικά. Αντιλαμβάνεστε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό είναι ένα μάθημα που μαθαίνουν όσοι κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους. Τότε συνειδητοποιούμε ότι η ζωή είναι σύντομη και αρχίζουμε να εκτιμάμε την κάθε ημέρα: από την εκτίμηση των μικρών πραγμάτων στη ζωή όπως η ανατολή και η δύση του ήλιου.

4. Αναγνωρίστε τις κοινές συνδέσεις με τους ανθρώπους

Μία από τις πιο ισχυρές διαπιστώσεις, είναι η αναγνώριση των τρόπων με τους οποίους συνδεόμαστε και διαθέτουμε κοινά σημεία με τους άλλους ανθρώπους. Όταν μπορούμε να σταθούμε στην ομοιότητά μας, επωφελούμαστε και από τους γύρω μας κι από τους εαυτούς μας.

Όλοι είμαστε ίδιοι. Δεν έχει σημασία αν είναι κανείς πλούσιος, φτωχός, μαύρος,άσπρος... Αν το υπερβούμε αυτό, τότε μπορούμε να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική και να συνειδητοποιήσουμε ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να ζούμε στο παρόν. Να είμαστε παρόντες στις σχέσεις, στις σύντομες αλληλεπιδράσεις με τους ξένους και να είμαστε παρόντες για να παρακολουθήσουμε την ομορφιά που όλοι εγγενώς φέρνουμε μέσα μας. Μοιραζόμαστε αυτόν τον κόσμο και οι δεσμοί αυτοί ξεπερνούν τα τεχνητά εμπόδια που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

5. Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας

Τέλος, αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Η ζωή είναι πολύτιμη, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας. Η αίσθηση του θανάτου χρησιμεύει ως αφύπνιση για να εκτιμήσουμε την αξία μας, που όλοι αξίζουμε, την εσωτερική αποδοχή και την αγάπη του εαυτού.

Σεβαστείτε τον εαυτό σας, επειδή αξίζετε. Δεν μπορείτε να ανήκετε σε μέρη και σε σχέσεις όπου μπορείτε να κακοποιηθείτε επειδή αξίζετε. Μόλις αντιληφθείτε την αξία σας, δεν θα επιτρέπετε μετά στον εαυτό σας να βρεθεί σε παρόμοιο μέρος ή σχέση.

Η αληθινή αποδοχή συμπεριλαμβάνει την αγάπη, επιδιώκοντας αυτό που πραγματικά έχει σημασία, βρίσκοντας χαρά ακόμη και στις πιο μικρές στιγμές και αναζητώντας κοινές ανθρώπινες επαφές. Η σύνδεσή μας με τους άλλους ανθρώπους, πάει βαθιά και να γνωρίζουμε ότι, όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, επιτρέπουμε και στους άλλους να κάνουν το ίδιο. Ανυψώνουμε ο ένας τον άλλον.

Αυτός ο πλανήτης, αυτή η ζωή είναι έτσι φτιαγμένα για να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Ήρθαμε εδώ για να μάθουμε και να είμαστε όλοι μαζί.

Το μεγαλύτερο ψυχολογικό μυστικό μπορεί να είναι η προθυμία να διακρίνουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας στα μάτια ενός άλλου.

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο. Δεν είμαστε τελείως διαφορετικοί μεταξύ μας τελικά και αυτό που κάνει το χρόνο να έχει αξία είναι ο εναγκαλισμός και η καλλιέργεια της κοινής μας ανθρωπιάς.


Ματρώνη Τζατζαδάκηteam

 

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Τζατζαδάκη Ματρώνη, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος, Φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Ετικέτες: ζωή, θάνατος
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...