PsychologyNow Team

Πώς να διαχειριστείτε το πένθος από την απώλεια του αγαπημένου σας κατοικιδίου

Πώς να διαχειριστείτε το πένθος από την απώλεια του αγαπημένου σας κατοικιδίου

PsychologyNow Team
γυναίκα διαχειρίζεται το πένθος από την απώλεια του αγαπημένου της κατοικιδίου
Image credit: Helena Lopes / unsplash.com

Ο δεσμός με το κατοικίδιο μας, είναι πολύ δυνατός και η απώλειά του μπορεί να προκαλέσει ένα κύκλο πένθους για το οποίο ίσως να χρειαστούμε υποστήριξη.


Όταν θρηνούμε για τον χαμό του κατοικιδίου μας, είναι σημαντικό να βρούμε στήριξη στο πένθος μας. Ενώ το πένθος για ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, δύσκολο από όταν χάνουμε έναν άνθρωπο από τη ζωή μας, δε μας προσφέρεται η ίδια παρηγοριά μετά το θάνατό τους. Δεν υπάρχουν κηδείες για κατοικίδια, περίοδοι πένθους, αγρυπνίες ή οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή διαδικασία όπως κάνουμε για τους ανθρώπους, όταν πεθαίνουν.

Ωστόσο, ο δεσμός μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων μπορεί να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δεσμούς που μπορεί να βιώσει ποτέ ένα άτομο. Μπορεί να θελήσετε να ζητήσετε υποστήριξη, όταν το πένθος σας για το χαμένο σας κατοικίδιο γίνει αβάσταχτο.

Τι να περιμένετε, όταν πενθείτε ένα κατοικίδιο

Μπορεί να σας αιφνιδιάσει η ένταση του πένθους σας για το κατοικίδιο σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσετε κατά τη διάρκεια του πένθους σας.

Ο φυσιολογικός κύκλος του πένθους

Ανάλογα με τον δεσμό που είχατε με τον κατοικίδιο φίλο σας, μπορεί να βιώσετε το ίδιο επίπεδο και κύκλο πένθους, όπως με αυτόν που θα βιώνατε για έναν ανθρώπινο φίλο. Ο φυσιολογικός κύκλος πένθους συμπεριλαμβάνει την άρνηση, το θυμό, την κατάθλιψη, τη διαπραγμάτευση, την αποδοχή και την επιστροφή στη ζωή σας. Μπορεί να μη βιώσετε κάθε ένα βήμα του κύκλου, αλλά μην εκπλαγείτε, αν βιώσετε αυτά τα στάδια του πένθους, όταν θρηνείτε ένα κατοικίδιο.

Έντονο αίσθημα μοναξιάς

Με την ξαφνική απουσία της συντροφιάς του κατοικίδιού σας, ενδέχεται να βιώσετε αυξημένα συναισθήματα μοναξιάς. Αυτό το συναίσθημα είναι απολύτως φυσιολογικό και δε σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε αμέσως καινούριο κατοικίδιο. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να θρηνήσετε ευπρεπώς την απώλειά σας, πριν φέρετε ένα άλλο κατοικίδιο στη ζωή σας.

Μια περίοδο προσαρμογής

Μπορεί να διανύσετε μια περίοδο προσαρμογής, όταν πενθείτε ένα κατοικίδιο. Μπορεί να ξεχάσετε για μια στιγμή, ότι δεν είναι πια εδώ, περιμένοντας να το δείτε, όταν ανοίξετε την πόρτα, ή ακόμα και να πιστεύετε ότι το ακούτε. Να είστε πολύ συμπονετικοί με τον εαυτό σας σε αυτήν την περίοδο, είναι ένα απολύτως φυσιολογικό κομμάτι του πένθους για το χαμένο κατοικίδιο ζώο. Θα χρειαστείτε χρόνο για να προσαρμοστείτε στην καινούρια σας κανονικότητα.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη συνήθως βιώνετε από εκείνους που έχουν υποστεί μια μεγάλη απώλεια. Μερικές φορές οι άνθρωποι μειώνουν τον πόνο του πένθους για ένα κατοικίδιο ή νιώθουν ντροπή που δυσκολεύονται να το διαχειριστούν, αλλά αν δυσκολεύεστε, είναι απολύτως αποδεκτό να ψάξετε για επαγγελματική βοήθεια. Αυτό ισχύει πάντα και, ιδιαίτερα, όταν έχετε χάσει ένα αγαπημένο κατοικίδιο.


Διαβάστε σχετικά: Τα 5 Στάδια του πένθους


Που να βρείτε υποστήριξη για το πένθος σας

Από τους αγαπημένους σας

Τα πιο κοντινά σας πρόσωπα πιθανόν να γνωρίζουν τον δεσμό που υπήρχε ανάμεσα σε εσάς και το κατοικίδιό σας. Μπορείτε να βρείτε στήριξη στα κοντινά σας πρόσωπα. Μπορούν να σας στηρίξουν απλώς ακούγοντας σας, όταν αναπολείτε αγαπημένες αναμνήσεις με το ζωικό σας σύντροφο, μιλώντας μαζί σας, ώστε να κατανοήσουν το επίπεδο πένθους που βιώνετε, ή απλώς προσφέροντάς σας παρηγοριά, όσο προσαρμοζόσαστε στην καινούρια σας πραγματικότητα.

Από έναν ψυχοθεραπευτή

Ένας ψυχολόγος γνωρίζει, ότι το πένθος για ένα κατοικίδιο είναι ένα πραγματικό βίωμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη στενοχώρια. Ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να είναι μια τέλεια πηγής υποστήριξης στο πένθος για το κατοικίδιο ζώο σας. Μπορεί να σας μάθει μεθόδους να κατευθύνετε το πένθος σας, ώστε να μη νιώθετε καταβεβλημένοι ή χαμένοι. Μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει στο ταξίδι σας από όλα τα στάδια του πένθους, ώστε να επιστρέψετε πλήρως στη ζωή σας.

Από μια ομάδα υποστήριξης

Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν, επίσης, να είναι μια πολύ καλή πηγή στήριξης, όταν πενθείτε το κατοικίδιό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όταν νιώθετε ότι τα άτομα στη ζωή σας δεν κατανοούν πλήρως, αυτό που περνάτε. Η συνεργασία με άλλους ανθρώπους που κατανοούν από πρώτο χέρι αυτό που περνάτε σήμερα, μπορεί να σας δώσει ελπίδα για το μέλλον και μια κοινωνία για να συνδεθείτε, ενώ θρηνείτε για το κατοικίδιό σας.


Sof Andr
Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων

Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...