PsychologyNow Team

Έχεις το δικαίωμα να αλλάζεις τη γνώμη σου, έχεις το δικαίωμα να εξελίσσεσαι

Έχεις το δικαίωμα να αλλάζεις τη γνώμη σου, έχεις το δικαίωμα να εξελίσσεσαι

PsychologyNow Team
χέρι που κρατάει έναν φακό, όπου μέσα του φαίνεται η θάλασσα, απεικονίζει το δικαίωμα του ανθρώπου να αλλάζει γνώμη και να εξελίσσεται.
Image credit: Paul Skorupskas / unsplash.com

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ανοιχτό μυαλό, είναι δεκτικοί σε άλλα ερεθίσματα και είναι ανοιχτοί στην αλλαγή, καταφέρνουν πολύ σημαντικά πράγματα για την προσωπική ανάπτυξή τους.


Η αλλαγή της άποψής σας δεν σημαίνει ότι απομακρύνεστε από το ποιοι πραγματικά είστε. Μπορεί να συνειδητοποιείτε ότι οι άνθρωποι που εμπιστευόσασταν δεν είναι πλέον αξιόπιστοι. Ίσως αποδέχεστε ότι ο δρόμος που θεωρούσατε ότι ήταν σωστός, τελικά αποδείχτηκε λανθασμένος. Ίσως και να ανακαλύπτετε πώς να προχωρήσετε στη ζωή σας, με περισσότερες προοπτικές και ωριμότητα. Επομένως, μην ξεχνάτε ότι όλοι μας έχουμε το πολύτιμο δικαίωμα να αλλάζουμε και να εξελισσόμαστε.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να βλέπουν με διαφορετικό τρόπο κάτι το οποίο συνήθιζαν να βλέπουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Αυτές οι συμπεριφορές συνήθως προκαλούν έκπληξη στα μέλη της οικογένειάς τους, μπερδεύουν τους συντρόφους τους ή κάνουν τους φίλους τους να αισθάνονται άβολα. Πώς γίνεται να είναι το αγαπημένο σου χρώμα το πράσινο ενώ μέχρι σήμερα σου άρεσε το μπλε ;

Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του (Λέων Τολστόι)

'Ομως αυτό ισχύει πλέον για εσάς. Τώρα προτιμάτε το πράσινο ή το κόκκινο ή κάποιο άλλο χρώμα. Είναι επειδή ξαφνικά συνειδητοποιήσατε ότι υπάρχουν περισσότερα χρώματα στη ζωή από αυτά που σας δίδαξαν στο σχολείο. Τώρα έχετε ανακαλύψει ότι υπάρχουν και αποχρώσεις που σας ταιριάζουν περισσότερο, γεύσεις που ξυπνούν τις αισθήσεις σας. Υπάρχουν πολλές περισσότερες μυρωδιές, μέρη και περιβάλλοντα που σας κινητοποιούν και σας εμπλουτίζουν.

Η αλλαγή της άποψης σας σε κάποιο σημείο της ζωής σας δεν είναι κάποιο είδος εγκλήματος. Και δεν σας κάνει έναν αδύναμο ή ασταθή άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που μπορούν να ανοίξουν το μυαλό τους, να είναι δεκτικοί σε άλλα ερεθίσματα και να είναι ανοιχτοί στην αλλαγή, καταφέρνουν πολύ σημαντικά πράγματα για την προσωπική ανάπτυξή τους.


Διαβάστε σχετικά: Ενισχύοντας τη φωνή της αλλαγής


Οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι δεν φοβούνται να αλλάξουν τη γνώμη τους

Οι άνθρωποι που αλλάζουν τις απόψεις τους εύκολα και απερίσκεπτα μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν είναι εύκολο να ζεις με ανθρώπους που σου λένε ένα πράγμα τη μια μέρα και κάτι άλλο την άλλη μέρα ή με ανθρώπους που υπερασπίζονται έντονα μια σειρά αξιών σήμερα, μόνο και μόνο για να τις απορρίψουν αύριο υποστηρίζοντας εντελώς αντίθετες απόψεις. Αλλά δεν συζητούμε για αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς .

Αυτό για το οποίο μιλάμε, είναι μια προσωπική ικανότητα πάνω στην οποία όλοι μας χρειάζεται να δουλέψουμε: η ικανότητα να αλλάξουμε και να ενθαρρύνουμε την ανθρώπινη ανάπτυξη. Έτσι, η αλλαγή  της άποψής σας σχετικά με ένα θέμα, μιας συμπεριφοράς ή του τρόπου που βλέπατε κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αποτελεί μία κατεύθυνση που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να επωφεληθείτε στην πρόοδό σας. Είναι η μοναδική ευκαιρία να εξετάσετε και άλλες πιο χρήσιμες απόψεις και προοπτικές.

Πριν από μερικά χρόνια, οι κοινωνικοί ψυχολόγοι Ian Handley και Dolores Albar δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology σχετικά με την απροθυμία μας να αλλάξουμε τη στάση μας. Σύμφωνα με την έρευνά τους υπάρχει ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό, βασικό γεγονός.

Και πέρα ​​από αυτό δεν φοβούνται να αλλάξουν γνώμη κάποια στιγμή και να είναι ξεκάθαροι για το λόγο που το κάνουν.

Οι άνθρωποι που αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους και έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, έχουν πολύ πιο ανοιχτό μυαλό και είναι πολύ πιο δεκτικοί στην αλλαγή.

Ευρετικές ή γνωστικές συντοµεύσεις που λειτουργούν σαν μία φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού σας

Το γεγονός αυτό έχει επίσης σχέση με αυτό που οι δύο άλλοι ψυχολόγοι, οι Melissa Finucane και Paul Slovic, ονόμασαν με τον όρο «ευρετική της επίδρασης» (affect heuristics). Δηλαδή, οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ευέλικτοι και ανοιχτοί σε εμπειρίες στη ζωή,  παίρνουν συνήθως αποφάσεις που βασίζονται σε πνευματικές συντομεύσεις που παίρνουν απευθείας από τα συναισθήματά τους, ή μάλλον, από το «ένστικτό» τους.


Διαβάστε σχετικά: Αντιμέτωπος με την αλλαγή


Είναι τόσο έμπειροι στην αυτογνωσία που έχουν ένα είδος «ραντάρ» (μία φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού τους) που τους επιτρέπει να γνωρίζουν πότε κάτι δεν είναι πλέον καλό γι’ αυτούς. Ή μπορεί να τους επιτρέπει να γνωρίζουν πότε θα έπρεπε να απορρίψουν ορισμένα ιδεώδη, ανθρώπους ή έννοιες επειδή τους προκαλούν δυσαρέσκεια, δυσαρμονία ή δυστυχία.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που είναι πιο απρόθυμοι να αλλάξουν τις απόψεις ή τη στάση τους χρησιμοποιούν περισσότερο σύνθετες αλλά λιγότερο συναισθηματικές ευρετικές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να ακυρώσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις που απειλούν τις προκαθορισμένες αντιλήψεις τους.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχω μάθει στη ζωή είναι να μην σπαταλάω το χρόνο μου προσπαθώντας να αλλάξω τον τρόπο ύπαρξης του διπλανού μου (Carmen Martín Gaite)

Έχεις το δικαίωμα να αλλάξεις τη γνώμη σου

Έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε τη γνώμη σας, να σταματήσετε να θαυμάζετε κάποιον χωρίς να αισθάνεστε άσχημα γι’ αυτό. Έχετε το δικαίωμα να πείτε τώρα ότι σας αρέσει αυτό το θέμα, το χόμπι ή το πεδίο γνώσης που κάποτε επικρίνατε. Ίσως το επικρίνατε μόνο και μόνο επειδή δεν είχατε το θάρρος να το προσεγγίσετε και να μάθετε τι μπορεί να σας προσφέρει.

Υπάρχουν φορές που η αλλαγή της άποψης σας σημαίνει ανάπτυξη, ανοίγοντας νέες πόρτες και γρήγορα κλείνοντας εκείνες πίσω σας για να προχωρήσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. Και τίποτα από αυτά δεν είναι κακό. Κανένα από αυτά δεν σας κάνει έναν κακό άνθρωπο, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Οποιοδήποτε αλλάζει γνώμη σχετικά με κάποιον ή κάτι, το κάνει επειδή έχει κάνει κάποια αυτοπαρατήρηση. Αυτό τους βοήθησε να χρησιμοποιήσουν εκείνες τις ευρετικές επίδρασης που αναφέραμε πριν για να θυμηθούν ποιος είναι ο αληθινός εαυτός τους και τι τους λένε τα ένστικτα και οι συναισθηματικές τους ανάγκες.

Επομένως, κανείς δεν πρέπει να κάνει αλλαγές απερίσκεπτα ή να αλλάζει τις απόψεις του μόνο και μόνο επειδή έτσι αισθάνεται. Πρέπει να το κάνουμε με σιγουριά. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αξίζει να εμμένουμε σε αυτά γιατί υπάρχουν καλύτερες και πιο κατάλληλες επιλογές για εμάς.

Αναλογιστείτε όλα αυτά και μην φοβάστε τόσο την αλλαγή, είτε είναι μεγάλη ή μικρή.


Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...