PsychologyNow Team

Η ζωγραφική είναι μία εξαιρετική δραστηριότητα για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών

Η ζωγραφική είναι μία εξαιρετική δραστηριότητα για την ψυχική ανάπτυξη των παιδιών

PsychologyNow Team
χαρούμενο παιδί ζωγραφίζει
Image credit: cookie_studio / freepik.com

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να ασχοληθούν με τη ζωγραφική;


Όταν ο καιρός είναι άσχημος και δεν υπάρχει προοπτική για μια βόλτα στο πάρκο, μπορεί να βρούμε κραγιόνια, μολύβια και χαρτί για να διασκεδάσουν τα παιδιά μας. Αλλά η ζωγραφική είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Έχει ευρύτατα οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών.

Εδώ, περιγράφουμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η ζωγραφική μπορεί να είναι ευεργετική για τα παιδιά -για την επικοινωνία, τη μνήμη και τη μάθηση- και πώς οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους καθώς εκφράζονται δημιουργικά.

Η ζωγραφική επιτρέπει στα παιδιά να λαμβάνουν τις εμπειρίες τους από τον κόσμο και να τις μεταμορφώσουν δημιουργώντας νέες συνδέσεις και σχέσεις μέσω του εφευρετικού τους μυαλού. Οι γνώσεις, οι αναμνήσεις και οι φαντασιώσεις τους τροφοδοτούν τη φαντασία τους και η ζωγραφική επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν, να βασιστούν και να καταγράψουν τις δικές τους δημιουργικές και ευφάνταστες ιδέες.

Επικοινωνία και μάθηση

Η ζωγραφική επιτρέπει επίσης στα παιδιά να εκφράζονται και να επικοινωνούν με τους άλλους. Ένα παιδί μπορεί να ξαναζήσει γραφικά ένα χαρούμενο γεγονός, όπως ένα πάρτι γενεθλίων, ή να ζωγραφίσει κάποια λυπητερά συναισθήματα ως θεραπευτική άσκηση για να βοηθήσει με ένα γεγονός όπως ένα πένθος.

Η ζωγραφική είναι ένα σημαντικό μέσο στην παιδική καλλιτεχνική θεραπεία. Παρέχει έναν μη λεκτικό τρόπο να επικοινωνήσουν το ευρύ φάσμα συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών με τις οποίες μπορεί να παλεύουν, ώστε να οδηγηθούν σε αλλαγή και ανάπτυξη.

Η ζωγραφική επίσης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της ζωγραφικής ως διδακτική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την κατανόηση των παιδιών σε άλλους τομείς, όπως οι φυσικές επιστήμες. Σε μια ομάδα παιδιών διδάχθηκαν δύο στρατηγικές για να τα βοηθήσουν να μάθουν μια επιστημονική έννοια. Η μία στρατηγική περιελάμβανε το σκίτσο ιδεών και η άλλη όχι. Μεταξύ των μαθητών που εκτέλεσαν καλά κάθε στρατηγική, εκείνοι που χρησιμοποίησαν τη ζωγραφική είχαν καλύτερη κατανόηση του θέματος.

Επιπλέον, η ζωγραφική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης των παιδιών. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά δίνουν περισσότερες πληροφορίες για ένα γεγονός που έχουν βιώσει στο παρελθόν όταν τους ζητείται να το ζωγραφίσουν ενώ μιλούν γι' αυτό. Έχει βρεθεί ότι η ζωγραφική βελτιώνει την ανάκληση από τα παιδιά γεγονότων που συνέβησαν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εξάσκηση τελειοποιεί - και αυτό ισχύει φυσικά και για τη ζωγραφική. Είναι μια άσκηση επίλυσης προβλημάτων, καθώς τα παιδιά προσπαθούν να δημιουργήσουν μια δισδιάστατη εικόνα που αντιπροσωπεύει ένα αντικείμενο ή μια σκηνή από έναν τρισδιάστατο κόσμο. Με την ηλικία, την εξάσκηση και τη διδασκαλία τα παιδιά συνήθως παράγουν όλο και πιο οπτικά ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του θέματος. Κατά τη διαδικασία αυτή τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικές γραμμές, σχήματα, χωρική ευθυγράμμιση και αναλογίες.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί μειώνεται η δημιουργικότητα καθώς μεγαλώνουμε;


Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς

Πρώτα απ' όλα, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ζωγραφίσουν και να μάθουν μέσω της ζωγραφικής, δίνοντάς τους απλώς τα υλικά και το χρόνο να τα χρησιμοποιήσουν.

Η ενθάρρυνση για τη ζωγραφική είναι επίσης σημαντική. Μια έκθεση του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας διαπίστωσε ότι πολλά παιδιά δεν ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά ότι όσα παιδιά το έκαναν είχαν περισσότερες πιθανότητες να ασχοληθούν με τις τέχνες ως ενήλικες. Αυτό υποδηλώνει ότι η ενθάρρυνση μπορεί να είναι σημαντική, όχι μόνο για την τρέχουσα ενασχόληση, αλλά και για να επωφεληθούν στο μέλλον από την ενασχόληση με την τέχνη.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να περάσετε χρόνο καθισμένοι με το παιδί σας ενώ ζωγραφίζει, ίσως συζητώντας μαζί του. Αν είστε ομιλητικοί και υποστηρικτικοί, τα παιδιά είναι πιθανό να το βρουν ενθαρρυντικό. Πραγματοποιήσαμε έρευνα για να μάθουμε τι επηρεάζει τις εμπειρίες των παιδιών από τη ζωγραφική. Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί τους ενώ ζωγράφιζαν, απολάμβαναν περισσότερο τη ζωγραφική τους.

Οι ψυχολόγοι που εργάζονται με παιδιά συχνά τους ζητούν να ζωγραφίσουν. Οι γονείς μπορεί να βρουν τη ζωγραφική έναν χρήσιμο τρόπο για να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα των εμπειριών και των προσωπικών προβληματισμών των παιδιών τους.

Ή, ζωγραφίστε μαζί με το παιδί σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά συχνά χρησιμοποιούν ζωγραφιές που έχουν γίνει από άλλους, όπως κινούμενα σχέδια ή σχέδια των γονέων ή των αδελφών τους, ως έμπνευση για τα δικά τους σχέδια. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα παιδιά εκτιμούν περισσότερο την επίδειξη της ζωγραφικής ως υποστήριξη για τη δική τους ζωγραφική. Η ζωγραφική με το παιδί σας ή η συνεργασία σε ένα κοινό σχέδιο μπορεί να του προσφέρει έμπνευση.

Η δημιουργία γεωμετρικών σχεδίων και μοτίβων συχνά προωθείται ως αποτελεσματικό μέσο για την ανάπτυξη της δεξιότητας σχεδίασης των παιδιών, του ελέγχου της λεπτής κινητικότητας και του συντονισμού χεριού-ματιού. Η ζωγραφική μπορεί επίσης να είναι πολύ διασκεδαστική και έχει συνδεθεί με την αυξημένη δημιουργικότητα και φαντασία των παιδιών και τη μάθηση.

Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε το παιδί σας σε μια σειρά από στυλ ζωγραφικής. Τα παιδιά μπορεί να εμπνευστούν από ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό στυλ, όπως το manga, και αυτό μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη ζωγραφική και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Ίσως δανειστείτε μερικά βιβλία κόμικς από τη βιβλιοθήκη για να τα εμπνεύσετε. Ίσως ακόμη και να θέλετε να εμπλακείτε -και να μάθετε να ζωγραφίζετε με διαφορετικό τρόπο μαζί.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...